ImpaktAgenție imobiliară

BLOG


Informații și stiri corecte despre piața imobiliară din Cluj-Napoca

Relaxare ca într-un centru SPA chiar în baia ta (transformată în doar 6 pași)

Perioada complicată prin care trecem cu toții, începutul de an cu provocările sale, o stare permanentă de neliniște și o astenie de primăvară care bate la ușă, toate ți-ar putea da bătăi de cap.

Cum și timpul este tot mai limitat, iar o programare la SPA pare un task imposibil de realizat ori de câte ori ai nevoie de relaxare, află cum îți poți transforma propria baie într-un asemenea centru.

Tot mai multe studii arată că băile calde te ajută să dormi mai bine, să combați stresul dar și să ameliorezi dureri musculare sau articulare. Ai astfel multe motive să faci din baia ta un adevărat templu al relaxării.

  • Începe cu începutul
  • Disciplina, ordinea și curățenia induc o stare de liniște și confort. Hainele murdare pe jos, sticlele de produse de baie pe terminate, produse de toaletă nefolosite în dulapuri sau produse de curățenie împrățtiate îți pot distruge cu ușurință starea de zen a băii.

    Sortează toate lucrurile din baie, aruncă tot ce este expirat, organizează în coșuri împletite sau cutii de depozitare produsele care rămân și bucură-te de ordine.

    O dată pe lună (sau mai des) curăță baia cu atenție și folosește produse care elimină eventuale pete de calcar. Săptămânal sau la nevoie curăță baia respectând principiul de sus în jos – din tavan de la eliminarea eventualelor pânze de păianjen până la gresia de măturat și spălat.

  • Acordă atenție textilelor
  • Când spui SPA, spui răsfăț și relaxare. Investește într-un halat de baie de bună calitate și o pereche de papuci moi pentru o experiență spa completă. Tot la capitolul textile intră și covorașele de baie care ar trebui să fie pufoase și asortate mobilierului pentru un plus de estetică și confort.

    Dacă prosoapele actuale sunt vechi, au un miros neplăcut de care nu poți scăpa sau sunt pătate, înlocuiește-le cu unele noi și calitative.

  • Arome
  • Uleiurile esențiale au numeroase întrebuințări și efecte benefice asupra trupului și minții. Calm, energizare sau inducerea unei stări de bine, depinde de tine ce-ți dorești. Pe lângă folosirea unui difuzor în care poți turna picături de ulei esențial, mai poți apela și la lumânări parfumate.

    Alternează aromele pentru o experiență inedita. Îți recomandăm lemn de santal pentru efect liniștitor, iasomnie pentru o stare de bine și flori de portocal cu efect antidepresiv.

  • Iluminează-te
  • Pentru că la figurat starea de iluminare are legătură cu meditația îndelungă și atingerea unei stări de echilibru perfecte ajutată de relaxare, ai grijă la iluminarea băii tale. Renunță la un unic bec sau la supărătorul neon și folosește spoturi cu lumină caldă și rece ale căror intensitate o poți regla.

  • Creează atmosferă
  • O atmosferă luxuriantă asemenea unui centru SPA nu înseamnă doar produse și mobilier de lux, ci și atenție la detalii. Poți obține aceeași atmosferă și cu mai puțini bani investind într-o oglindă cu ramă deosebită, un set elegant cu suporturi pentru săpun și periuțe de dinți, un raft frumos din bambus sau fier forjat ori alte elemente cheie.

    Nu folosi materiale plastice și optează pentru bambus inclusiv când vine vorba de perdeaua de la cadă. Mai poți îmbogăți baia cu plante care iubesc umezeala și vor avea grijă să-ți ofere la schimb un aer proaspăt și un design desăvârșit.

    Centrală pe gaz sau centrală electrică? Alege corect în funcție de locuința ta

    Te bucuri de noua ta locuință dar nu știi cum îi vei asigura încălzirea? Ori te sperie cheltuielile lunare și cauți o schimbare care să eficientizeze modul de încălzire în locuința ta?

    În orice situație te-ai afla, când vine vorba despre deciderea sursei de încălzire a locuinței, cele mai populare opțiuni sunt centrala termică pe gaz sau centrala termică electrică.

    Care sunt avantajele și dezavantajele? Care este varianta cea mai bună și mai convenabilă pentru tine? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ghida ca să alegi informat, dar mai ales te vor ajuta să alegi varianta ideală pentru tine și locuința ta.

    În primul rând, de ce să alegi încălzirea locuinței cu ajutorul unei centrale?

    Pentru că încălzirea locuinței devine extrem de eficientă și ușor de controlat. De asemenea, un astfel de sistem de încălzire reprezintă un sistem sigilat și curat care poate spori beneficiile pentru sănătatea persoanelor care suferă de astm. Nu în ultimul rând, centralele respectă reglementările europene cu privire la nivelul de emisii, fiind și prietenoase cu mediul.

  • Varianta centralei electrice
  • Centrala termică electrică reprezintă o soluție ideală pentru locuințele de mici dimensiuni cum sunt garsonierele sau apartamentele cu un dormitor. Printre avantajele acestui tip de centrală se numără montarea ușoară, întreținerea minimă, randamentul crescut și nivelul redus de zgomot. Verifică dacă te afli într-o zonă care folosește energie din surse regenerabile ca energie eoliană sau solară. Vei avea astfel costuri minime cu încălzirea locuinței.

  • Avantaje ale centralei electrice
    • folositoare spațiilor mici, cu un necesar termic redus;

    • costuri inițale destul de mici;

    • încălzirea locuinței în doar câteva minute de la pornire, indiferent de cât de rece este afară;

    • opțiune sigură pentru copii sau vârsnici deoarece nu există posibilitatea izbucnirii flăcărilor;

    • opțiune sigură pentru persoanele cu probleme respiratorii sau alergice deoarece nu există un flux forțat de aer;

    • nu necesită revizii frecvente.

  • Dezavantaje ale centralei electrice
    • costuri de întreținere și funcționare mai ridicate;

    • nu reprezintă o variantă potrivită pentru locuințele cu suprafețe mari unde ar consuma foarte multă apă caldă sau căldură.

  • Varianta centralei pe gaz
  • Centrala termică pe gaz este ideală pentru locuințele de mari dimensiuni. Comparativ cu energia electrică, gazul este ceva mai accesibil și are un randament mai bun. În schimb, dacă locuința nu este racordată la rețeaua de gaze, o astfel de centrală este o variantă imposibilă.

    Centralele termice pe gaz se împart în centrale termice clasice și cu condensare. Cele cu condesare sunt și cele preferate datorită randamentului mult mai mare. Comparativ cu cele cu condensare care au un procent de randament care poate trece și de 100%, cele clasice au un randament de aproximativ 80%.

  • Avantaje ale centralei electrice
    • variantă convenabilă și foarte eficientă;

    • permite controlul facil cu ajutorul unui termostat;

    • durată de viață relativ mai mare dacă sunt întreținute corespunzător;

    • consum relativ redus cu aproape 30% mai puțin comparativ cu o centrală electrică;

    • ideale pentru suprafețele mari.

  • Dezavantaje ale centralei pe gaz
    • instalare costisitoare și complexă;

    • neprietenoasă cu mediul, producând dioxid de carbon la ardere;

    • mai costisitoare la achiziție, își amortizează prețul în 2-3 ani.

  • Estimarea prețului facturii lunare
  • Pentru centralele electrice este ușor să estimezi cât consumă într-o lună. Pentru un kw de energie termică, centrala electrică utilizează un kw de curent electric.

    Spre exemplu, într-un apartament mic, de 40 mp, izolat corect, centrala electrică va funcționa aproximativ 8 ore zilnic. La o putere termică de 4 kw, rezultă un consum de aproximativ 960 kw/lună. Verifică costul kw în contractul pe care l-ai încheiat cu furnizorul de energie electrică și vei putea aproxima costurile lunare destinate încălzirii cu ajutorul centralei termice electrice.

    În ceea ce privește centralele termice pe gaz, consumul nu poate fi atât de precis estimat. Tot ce-ți putem recomanda este să verifici puterea termică a centralei pe gaz, prețul per metru cub al furnizorului de gaze naturale și aproximarea unui consum de 300 – 400 metri cubi pe lună.

  • Concluzii
  • Desigur, ambele tipuri de centrale au avantajele și dezavantajele lor. Pornește de la suprafața locuinței tale și amintește-ți: centrală termică electrică - ideală pentru suprafețe mici, centrală termică pe gaz - ideală pentru suprafețe mari.

    Înainte de achiziție, caută să te orientezi și după criterii precum eficiența, randamentul, siguranța, consumul lunar estimat, puterea calorică, dar și costurile de întreținere sau verificări periodice, după caz. Nu căuta informații doar despre costurile facturilor lunare, ci gândește-te și la durabilitatea și rezistența centralei în timp. Ce e ieftin și pare bun în prezent, te-ar putea costa peste câțiva ani, când vei fi nevoit să înlocuiești, mult mai mult.

    Indiferent ce alegere faci, consider-o o investiție de viitor care să te ajute în eficientizarea consumului destinat încălzirii locuinței tale.

    Bucură-te de confort fără stres și alege informat și cu atenție tipul de sistem care să-ți încălzească locuința.

    8 pași pentru schimbarea destinației imobilului

    Potențialul comercial al unui imobil poate fi un lucru pe care mulți proprietari îl omit fără să vrea. Fie au impresia că e foarte greu să schimbi destinația imobilului, fie pur și simplu le lipsesc informațiile în acest sens, unii proprietari nici măcar nu iau în calcul acest pas. Dacă deții un imobil și pare că te afli în impas cu închirierea sau vânzarea lui, poate ar fi bine să te gândești și la schimbarea destinației sale.

    Destinațiile imobilelor împart construcțiile în diferite tipuri. Construcțiile de locuințe au primit abrevierea - CL, cele administrative și social-culturale – CAS, cele industriale și edilitare – CIE iar cele anexe - CA.

    Multe spații comerciale se situează la parterul blocurilor de locuințe. Tot ce ai de făcut dacă ai un astfel de spațiu și ai decis să-i schimbi destinația este să-l transformi în spațiu comercial.

    Iată pașii pe care îi ai de urmat pentru această transformare:

    1. Extrasul de Carte Funciară

    În primul rând, ar fi bine să identifici actuala destinație a imobilului tău printr-un Extras de Carte Funciară. Acest document va fi depus în dosarul de obținere a Certificatului de Urbanism, de asemenea necesar schimbării de destinație a imobilului.

    Poți obține Extrasul de Carte Funciară de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară sau din unitățile teritoriale ale acesteia dar și online, direct de pe site-ul Agenției.

    2. Studiul topografic

    Tot pentru obținerea Certificatului de Urbanism, va fi nevoie și de un studiu topografic. Acesta se realizează de un inginer topograf. Valoarea sa juridică va fi dat de viza Oficiului pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform Legii nr. 50/1991, la redactarea documentației pentru obținerea autorizației de schimbare a destinației imobilului, planul de situație va figura prin suprapunere pe acest suport.

    3. Certificatul de Urbanism

    Am ajuns la eliberarea Certificatului de Urbanism. Pe lângă Extrasul de Carte Funciară și studiul topografic, mai ai de adăugat o cerere pentru eliberarea Certificatului de Urbanism și ești pe drumul cel bun. În cererea respectivă vei solicita schimbarea de destinație din x în y, unde x reprezintă actuala destinație iar y destinația dorită.

    ATENȚIE! Notează în cerere toate detaliile referitoare la rezultatul dorit. Dacă dorești amplasarea unor elemente de semnalizare pe fațada clădirii de exemplu, menționează acest lucru în cerere. Toate informațiile despre rezultatul pe care ți-l dorești cu această schimbare de destinație trebuie să apară în cererea de eliberare a Certificatului de Urbanism.

    4. Releveul și situația existentă

    Ai nevoie de un arhitect care să se ocupe de reprezentarea prin desen și scriere a situației propuse, a destinației rezultate din schimbarea dorită. Arhitectul este cel care se va deplasa la fața locului și va face toate măsurătorile necesare, va nota cotele, materialele, funcțiunile și alte aspecte relevante.

    5. Expertiza tehnică

    Expertiza tehnică depinde foarte mult de Certificatul de Urbanism pentru că uneori este solicitată, alteori nu. Acest lucru depinde de punctul de vedere al compartimentului de urbanism aferent administrației locale de care aparține imobilul tău.

    Dacă ți-a fost solicitată această expertiză tehnică, ea se va realiza cu referire la starea structurii de rezistență. Starea acesteia poate solicita sau nu consolidări și aducerea imobilului în stadiul de a fi utilizat înainte de a fi dat în folosință. Documentația finală va trebui asumată în acest caz de un expert tehnic, prin ștampilare și semnare. Acest expert îți poate solicita la rândul său toate documentele obținute în pașii anteriori și date despre rezultatul prefigurat.

    6. Proiectarea

    Constă în proiectul de arhitectură în care există o situație propusă și una existentă, prezentate grafic și în scris, cu specificații despre funcțiune, posibile modificări ale finisajelor interioare etc.

    În acest stadiu este posibil să descoperi că ai nevoie de o modificare a instalațiilor existente. Un nou sistem de iluminare, poate amenajarea unui nou grup sanitar ori o instalație de climatizare sunt printre cele mai des întâlnite necesități în procesul de modificare a destinației unui imobil.

    Discută în detaliu cu echipa de proiectare și asigură-te că sunteți de acord cu toate modificările decise.

    7. Avizele

    Acestea depind de noua funcțiune pe care vrei să o dai imobilului. În mod normal, nu sunt numeroase și pot fi obținute și online.

    Tot aici trebuie să acorzi atenție și punctului de vedere al autorității pentru protecția mediului. Fiind vorba de o nouă funcțiune, este necesar să ai un punct de vedere pozitiv din partea autorității pentru protecția mediului, astfel încât să nu afectezi mediul înconjurător cu noua destinație a imobilului.

    În funcție de numărul de metri pătrați, destinația nouă și capacitatea spațiului ai mai putea avea nevoie de avize privitoare la securitatea la incendiu și sănătatea populației. Tot aici se include și acordul notarial al vecinilor cu privire la noua destinație a imobilului.

    8. Autorizația de schimbare a destinației

    Ajuns aici, mai ai nevoie doar de completarea unei cereri tip cu privire la schimbarea de destinație. Vei fi consiliat de un arhitect care va completa, ștampila și semna anexa acestei cereri tip și vei achita o taxă către administrația locală. Taxa se calculează ca procent din devizul de investiție sau din valoarea declarată, în funcție de cerințele Certificatului de Urbanism.


    Felicitări! Ai finalizat procesul de schimbare a destinației imobilului! Nu te lăsa descurajat de numărul de pași și actele necesare obținerii acestei schimbări. Important este să te concentrezi pe viitorul imobilului tău care cu destinația schimbată are o nouă șansă la viață. Noua încadrare a imobilului îți poate aduce nenumărate beneficii, inclusiv financiare. Astfel, vei simți toți pașii necesari schimbării de destinație a imobilului ca o investiție financiară și de timp într-un viitor mai sigur și mai productiv.

    Indiferent de destinația imobilului tău, îți stăm la dispoziție cu consiliere imobiliară de calitate, bazată pe profesionalism, comunicare și implicare. Suntem Impakt Imobiliare, iar tranzacțiile imobiliare de succes sunt principalul nostru obiectiv.

    Piața imobiliară în 2022: Cum vor arăta prețurile caselor și apartamentelor

    Fiecare sfârșit de an vine cu analize și bilanțuri ale situației pieței imobiliare care oferă specialiștilor posibilitatea de a realiza previziuni pentru următorul an. Anul trecut, prețul mediu de achiziție pentru locuințe în țara noastră ajungea la 1.551 de euro pe metru pătrat. Se înregistra astfel o creștere de 15% față de prețurile înregistrate în 2020.

    Românii au preferat în 2021 să cumpere apartamente cu două sau trei camere, dar și case.

    Cum se explică această creștere notabilă? Mare parte din explicație se referă la majorarea prețului materialelor de construcții. Indicele prețurilor apartamentelor, realizat de imobiliare.ro, arată că apartamentele noi s-au scumpit mai mult comparativ cu cele vechi. Indicele arată majorarea de 15% a prețului metrului pătrat dar și o reducere de aproximativ 10% a chiriilor în 2021.

    Conform indicelui imobiliare.ro, prețul mediu de achiziție pentru locuințe a ajuns în 2021 la 1.551 de euro pe metru pătrat, înregistrând o majorare de 15%. Creșterea a fost cauzată, în mare parte, de scumpirea materialelor de construcții.

    În ceea ce privește un top al scumpirilor înregistrate pe piața imobiliară, la nivel național, 10 din 11 cele mari orașe care înregistrează peste 200.000 de locuitori au înregistrat majorări. Potrivit monitorizărilor realizate de imobiliare.ro, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Brașov, Oradea și Cluj-Napoca. Aceste orașe sunt urmate de Constanța, București, Iași, Ploiești, Craiova, Timișoara și Galați.

    Cele mai mari creșteri ale prețurilor imobiliare în 2021 s-au înregistrat în Brașov, Oradea și Cluj-Napoca.

    Compania media globală Forbes a analizat de asemenea situația actuală de pe piața imobiliară. Forbes menționează că prețurile caselor și apartamentelor au crescut în ultimii doi ani dar acest boom imobiliar se va încheia la final de 2022 sau început de 2023. Afirmația se bazează pe faptul că ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare vor crește Prețurile au crescut din cauza dobânzilor mici la credite ipotecare dar și pentru că mulți și-au dorit să-și schimbe tipul de locuință. Pandemia și statul tot mai mult acasă au dus de asemenea la o accelerare a schimbărilor imobiliare.

    Cererea imobiliară va scădea deoarece mulți și-au achiziționat deja imobilul dorit. Adăugăm și o creștere a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare și boom-ul imobiliar are toate șansele să se încheie făcând loc unei piețe imobiliare echilibrate și constante.

    Forbes arată că suntem în plin boom imobiliare, dar că acesta se va termina la finalul anului sau începutul anului 2023, fapt datorat creșterii ratelor dobânzilor la creditele ipotecare dar și unei cereri imobiliare care va scădea, mulți achiziționând deja imobilul dorit.

    Previziunile pentru 2022 indică o nouă creștere a prețurilor de pe piața imobiliară la nivel național. Majorarea s-ar datora prețurilor reduse din România, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene și vin și pe fondul avansului puterii de cumpărare. Unele estimări arată că anul 2022 va aduce o adevărată 'explozie' a prețurilor din imobiliare.

    Anul 2022 va fi caracterizat de o creștere a prețurilor imobiliarelor la nivel național.

    Să nu uităm de creșterea prețurilor materialelor de construcții care conduce la creșterea prețurilor din imobiliare, în special pentru casele și blocurile noi. La toate acestea se adaugă și birocrația specifică țării noastre care duce la o ofertă de locuințe finalizate mai redusă decât în alți ani. Inflația reprezintă un al generator al majorărilor din domeniul imobiliar și astfel putem concluziona că prețurile sunt în creștere și va dura un timp până la o potențială plafonare a lor.

    Creșterea prețurilor materialelor de construcție, birocrația și inflația reprezintă factorii principali ai creșterii prețurilor imobiliarelor la nivel național.

    În ceea ce privește orașul Cluj-Napoca, metrul pătrat al unui apartament valora în decembrie 2021 1.960 de euro, înregistrând o creștere de aproape 9% față de aceeași perioadă a anului 2020. Dezvoltatorii imobiliari din oraș menționează că nu doar scumpirea materialelor de construcții îi pun în dificultate, ci și lipsa forței de muncă. În prezent, se înregistrează un deficit de peste 500.000 de muncitori în acest domeniu.

    Cluj-Napoca va înregistra o creștere a prețului pe metrul pătrat în continuare. În decembrie 2021 acesta a ajuns la 1.960 de euro, cu 9% mai mult față de decembrie 2020.

    La toate acestea se adaugă raportul Băncii Centrale Europene (BEC) care a emis în urmă cu o lună un raport în care se arăta că piața imobiliară din zona euro va atinge valori financiare din ce în ce mai mari.

    Așadar, majoritatea previziunilor arată o creștere a prețurilor de pe piața imobiliară națională dar și locală, datorată unui cumul de factori puternici și influenți.

    Ce rămâne de făcut?

    În primul rând, dacă ai planuri imobiliare pentru acest an, te încurajăm să le realizezi împreună cu profesioniști din domeniu. O piață atât de competitivă, dinamică și cu un avânt spre creștere atrage și foarte multe persoane rău-intenționate. O ofertă verificată de o agenție imobiliară este o soluție să ții departe de tine astfel de persoane și o eventuală țeapă imobiliară.

    Nu te lăsa descurajat de preconizările anului 2022 în ceea ce privește piața imobiliară.

    Amintește-ți că nu trebuie să fii singur în tot acest proces. Noi am putea fi partenerii de încredere de care ai nevoie. Stabilește-ți un buget, nevoile clare ale tale sau și ale familiei și hai să căutăm împreună locuința din care să faci 'acasă' anul acesta.

    De asemenea, dacă te simți deja acasă acolo unde locuiești, îți reamintim că domeniul imobiliar este unul dintre cele mai stabile domenii pentru investiții din țara noastră. Poate că anul acesta este anul când devii investitor imobiliar.

    Orice ai decide să faci anul acesta în ceea ce privește piața imobiliară, îți suntem alături și-ți punem la dispoziție profesionalismul și expertiza noastră în domeniu.

    Să ai un an grozav!

    Ce să faci și ce să eviți la început de an ca să atragi norocul în casa și viața ta

    Ne place să ne definim prin tradițiile și prin obiceiurile noastre. Crăciunul în familie reprezintă poate una dintre cele mai iubite sărbători din an, iar mesele îmbelșugate și prelungite ne încarcă de energie și veselie.

    Când vine vorba de noaptea dintre ani însă, Revelionul nu vine doar cu distracție și voie bună, ci și cu multe lucruri de făcut sau de evitat dacă vrem ca noul an să fie mai bun și mai plin de noroc.

    Dacă și tu ții cont de superstiții sau vrei să încerci să faci mai multe anul ăsta pentru norocul tău ori pur și simplu vrei să te distrezi, ți-am pregătit o listă ușor de respectat.

    Prosperitate

    Ai grijă ca momentul schimbării anului să te prindă cu bani în buzunare, în portofel și de ce nu, varianta adaptată – în conturile bancare. Nu contează suma cât contează să ai bani la trecerea dintre ani pentru a te bucura tot anul de finanțe îndestulătoare. De asemenea, dansează în aer liber, în jurul unui copac dacă ai ocazia de Revelion și vei atrage sănătatea și norocul de partea ta.

    Culoare

    Culoarea ideală pentru noaptea de Revelion este roșu: culoarea dragostei și veseliei. Desigur, poți alege să porți o singură piesă vestimentară în acestă culoare dacă o ținută complet roșie nu ți-e pe plac. Tot vei avea un nou an plin de noroc și iubire. Dacă vrei cadouri multe în noul an, ar fi bine să porți haine noi.

    Arta conversației

    Evită discuțiile în contradictoriu dar și povestirile despre persoane care nu mai sunt printre noi sau despre fantome. Acestea ar putea să-ți atragă ghinionul dar mai ales să creeze celorlalți impresia că ești nepoliticos.

    De evitat

    Ar trebui să eviți și împrumuturile indiferent dacă sunt de obiecte sau de bani. În ultima zi din an dar mai ales în prima zi a anului nou evită să plătești taxe, datorii sau chiar să duci gunoiul. Toate acestea sunt semne de sărăcie pentru anul ce abia începe.

    Deschide

    Deschide-ți sufletul și primește Anul Nou cu bucurie dar la miezul nopții deschide și toate ușile și ferestrele dacă vrei ca anul vechi să plece lăsând loc celui nou.

    Munca e brățară de aur

    Lucrezi în prima zi a anului? Înainte de a te lăsa descurajat de acest gând, află că cine lucrează de 1 ianuarie are mai multe șanse de a avansa în carieră în perioada următoare. Ceea ce nu se recomandă e să demarezi un proiect amplu chiar din prima zi a anului: se crede că va fi sortit eșecului și atrage ghinionul.

    Primește musafirii și mai apoi musafirele

    Tradiția spune că primul om care ne trece pragul casei în prima zi din Anul Nou ne va influența tot anul. Este recomandat ca această persoană să fie un bărbat pentru un an în care să ne simțim puternici. Dacă este și brunet, cu atât mai bine.

    Gândește pozitiv

    Încearcă pe cât posibil să ai o atitudine optimistă cu privire la noul an și mai ales să alungi gândurile negre dacă simți că-ți dau târcoale. Nu plânge și spune-ți un gând bun ție ca să-ți meargă tot anul bine.

    Seamănă

    Imediat după miezul nopții aruncă boabe de orez sau spice de grâu peste ceilalți sau prin casă pentru a avea un an îmbelșugat asemenea boabelor de orez sau spicelor de grâu. Însoțește-ți semănatul cu urări de bine și vei bucura ceilalți participanți la petrecere. Nu uita să te semeni și pe tine și să-ți urezi toate cele bune în noul an.

    Bucură-te

    Fiecare început de an reprezintă o nouă șansă de a fi mai bun atât cu ceilalți, cât și cu tine. Bucură-te sincer de acest nou început și spune-ți că va fi bine oriunde te-ai afla și cu oricine îl petreci!

    Atunci când vine vorba de superstiții, unele dintre ele sunt amuzante – să dansezi în aer liber la trecerea dintre ani – iar altele, chiar ușor răutăcioase – să primești în casă prima persoană un bărbat brunet și nu pe altcineva. Indiferent ce alegi să faci la final de an vechi și început de an nou, fii blând și bun cu tine!

    Încercând să respectăm superstițiile de mai sus, ne putem aduce aminte că norocul și-l mai face omul și cu mâna lui. Dă-ți timp în noul an!

    Investește în tine și-n fericirea ta. Petrece alături de cei dragi momente în care chiar să fii acolo și nu pe telefon prins între mail-uri și chat-uri.

    Odihnește-te când simți că ai obosit și perseverează când simți că ești pe calea cea bună. Încearcă lucruri noi și descoperă-ți pasiuni care să te facă să simți împlinire. Dorește-ți mai mult și mai bine și muncește pentru visele tale.

    Acasă e ca nicăieri altundeva și acasă ar trebui să te simți în locuința ta. Spune nu compromisurilor și fă schimbarea imobiliară pe care o meriți. Îți suntem alături și-ți punem la dispoziție consilierea imobiliară profesionistă de care ai nevoie.

    La mulți ani!

    Fă din împachetatul cadourilor motiv de bucurie, nu de stres

    Cadoul este o formă puternică de apreciere a persoanelor din jurul nostru. Recunoștința materializată în cadouri ne bucură nespus și pe noi, și pe cei cărora le oferim. Bucuria celui ce primește un cadou din partea noastră ne molipsește instant și pe noi încât uităm de orice eventual efort am făcut în găsirea, achiziționarea sau pregătirea cadoului.

    Cu toate acestea, când vine vorba de împachetarea cadourilor care ne fac atât de fericiți, unii ar putea deveni anxioși sau chiar nervoși când hârtia de împachetat pare că nu-i ascultă. Îți venim în ajutor și-ți prezentăm tot ce trebuie să știi și te poate ajuta în procesul împachetării.

  • De ce împachetăm cadourile
  • Nu doar că orice cadou arată mai bine împachetat dar ambalarea acestuia arată un efort în plus de pregătire. De asemenea, emoția și suspansul prelungite de desfacerea ambalajului cresc satisfacția primitorului, indiferent de cadoul în sine.

    Oamenii împachetează cadouri încă din al 2-lea secol înainte de Hristos, obiceiul pornind de la chinezii care ambalau în hârtie monede trimise în dar. În prezent, ambalarea cadourilor a devenit o adevărată industrie. Am dezvoltat o varietate destinată împachetării de la hârtie, cutii, pungi sau plicuri până la benzi, funde, etichete, foarfeci, clipsuri ori chiar mese de împachetat. Stai fără grijă, nu ai nevoie de atât de multe pentru a realiza o împachetare corectă.

  • De ce materiale avem nevoie pentru împachetat
  • Ei bine, dacă ai deja cadoul, munca e pe jumătate făcută. Pentru crize de timp sau când vrei să trișezi puțin poți apela la o cutie, borcan ori pungă de cadouri dar împachetarea va fi cu siguranță mai apreciată

    Ți-am spus de hârtia pentru cadouri ca învelitoare dar poți opta și pentru alte materiale cum sunt cele textile sau frunzele ori alte materiale care au structura unei foi și se pot îndoi ușor. Ceva pentru legat cadoul poate fi un șnur, beteală, fire de tricotat, dantelă, șiraguri de mărgele, lanțuri subțiri sau orice altceva suficient de lung și flexibil. Lasă-ți liberă imaginația atunci când pregătești cele necesare petru împachetat, iar rezultat te va surprinde și pe tine în mod plăcut

  • De evitat
  • Dacă nu ai mai împachetat până acum cadouri sau pur și simplu te simți neinițiat în această activitate, evită următoarele:

    Foliile din plastic. Nu doar că este unul dintre cele mai nocive materiale ale planetei dar sunt greu de manevrat în timpul împachetării și se desprind ușor.

    Abuzul de hârtie de împachetat. Evită lăsarea unui surplus inestetic de hârtie ori ambalaj gol. Întinde hârtia pe toate laturile și colțurile ca să nu aibă cute.

    Nu încărca vizual. Un singur element trebuie să iasă în evidență. Fie că e hârtia de împachetat colorată, o fundă sau un accesoriu deosebit, doar un element și nu toate ar trebui să iasă în evidență.

    Nu te speria de formă. Chiar dacă ai un cadou cu formă atipică nu neglija ambalarea sa doar pentru asta. Când vorbim de cadouri foarte mari – instrumente muzicale sau aparatură de sport ori biciclete de exemplu - poți folosi bucăți mari de material textil, pentru a le înveli și lega la un colț cu o fundă.

  • Pas cu pas
  • Acum că ai prins ceva curaj, să trecem la împachetarea propriu-zisă:

    • Întinde materialul de împachetat pe o suprafață plată și măsoară cât ai nevoie din ea în funcție de forma și dimensiunea cadoului.

    • Pune cadoul pe materialul de împachetat, partea superioară a materialului se va plia astfel încât să acopere cadoul.

    • Taie materialul după ce ai măsurat cât ai nevoie la împachetare.

    • Acoperă cadoul până la jumătate cu materialul de împachetat și lipește-l cu bandă adezivă sau lipici după caz.

    • Ia cealaltă jumătate de material și îndoaie-o peste cealaltă încât să acoperi complet cadoul. Fixează cu bandă adezivă sau lipici.

    • Pliază marginile laterale pentru a obține o formă triunghiulară. Folosește bandă adezivă sau lipici pentru a lipi și aceste bucăți.

    Felicitări! Tocmai ai reușit să împachetezi un cadou. Respectă bunul gust și în funcție de cât de încărcat este materialul de împachetat mai poți accesoriza ambalarea sau nu.

    Dacă simți că ești o persoană mai mult vizuală, poți căuta și găsi pe Internet chiar tutoriale spectaculoase dedicate împachetatului de cadouri. Noi îți recomandăm doar să îndrăznești și să te bucuri și de procesul împachetării, nu doar de dăruirea cadoului.

    Curaj, imaginație și un pic de atenție sunt lucruri care vor face din cadourile tale împachetate unele deosebite. Multă bucurie la dăruire să-ți aducă cadourile și ție și celor cărora le dăruiești!

    7 pași simpli ca să-ți pregătești locuința pentru sărbătorile de iarnă

    Sărbătorile de iarnă sunt preferatele noastre. Poate datorită cadourilor, a atmosferei de acasă care devine mai confortabilă și primitoare ca oricând sau pentru că iarna ne conectăm parcă mai mult ca oricând cu prieteni și rude. Entuziasmul nostru se traduce prin decorarea casei în ton cu evenimentele lunii și bucuria de a avea o atmosferă de sărbătoare acasă și la birou.

    Fie că și ție îți plac sărbătorile sau pur și simplu vrei să-ți faci casa mai primitoare pentru musafiri ori pentru Moș Crăciun, am pregătit pentru tine 7 pași simpli să te bucuri și de proces și de rezultat.

      De sus în jos

    • Când spunem de sus în jos ne referim la...curățenie. O curățenie temeinică nu doar că va face locuința mai primitoare dar îți va aduce și un sentiment de prospețime și vitalitate. Începe curățenia de sus, de la șters corpuri de iluminat, anihilat eventuale pânze de păianjeni și coboară treptat și cu atenție până la nivelul podelelor.

    • Inspiră-te

    • Acum că ai pregătit locul, este timpul pentru puțină inspirație. Căută pe internet sau pe rețelele sociale poze cu designuri de Crăciun ori inspiră-te la pas prin oraș din vitrinele orașului. În principiu, ai putea alege un decor în stil tradițional românesc, în stil nordic, handmade sau în stil american.

      Pentru decorul tradițional: lemnul, lutul, ceramica smălțuită, lâna, inul și bumbacul sunt materiale definitorii, iar culorile alb, roșu, albastru și verde sunt principalele nuanțe pe care le poți folosi.

      Pentru un decor inspirat din țările nordice apelează la simplitate, eleganță și discreție. Decorațiunile specifice designului nordic pot fi păstrate tot anul: bucăți de lemn pe care s-au imprimat animale, steluțe sau fulgi, suporturi pentru lumânări sau coronițe din crenguțe uscate reprezintă elemente nelipsite.

      Pentru decor handmade de sărbători ai nevoie de chef de distracție și un pic de imaginație. Fulgi de nea din hârtie, felii de portocale, măr sau lămâie tăiate subțire și puse la uscat pentru a fi folosite în loc de globuri, boluri aromate cu ajutorul batoanelor de scorțișoară sau păstăi de vanilie și o mare varietate de alte decorațiuni pe care le faci chiar tu fac din acest decor unul de suflet.

      Decorul american de sărbători înseamnă opusul celui nordic. Stilul american este opulent și ”sare în ochi” prin combinația de culori aprinse roșu-verde dar și prin luminițele numeroase care decorează casa atât în interior cât și la exterior.

    • Hotărăște-te

    • Poate cel mai greu pas este să te decizi ce stil de decorare vei aborda. Îți spunem ce facem noi când nu ne putem hotărî - adoptăm câte un stil pentru fiecare cameră. Dacă în living se pretează mai bine un stil nordic mai simplist și care lasă loc pentru invitați, în dormitor stilul american tronează de la perdele la lenjeria de pat, iar luminițele ne bucură sufletul seară de seară.

    • Fă inventarul și abia apoi lista de cumpărături

    • Altfel spus, reciclează din decorațiunile din anii trecuți și nu cheltui averi pe un proces care ar trebui să te relaxeze și bucure nu înspăimânte cu câți bani ai cheltuit. Pe lista de cumpărături pune chiar ce nu ai și știi că ți-ar întregi decorul – o lumânare parfumată, batoane de scorțișoară și păstăi de vanilie proaspete, fructe de sezon sau chiar un odorizant de cameră automat cu miros specific Crăciunului

    • Nu te opri la primul magazin și nu te rezuma la cele fizice

    • Chiar dacă necesită un pic de timp, acordă importanță căutării produselor. Caută-le atât în magazine fizice, cât și în online și compară ofertele și prețurile. Poți salva astăzi bani care pot merge la fondul de cadouri ori chiar fondul de cadou de la tine pentru tine.

    • Nu omite baia și bucătăria

    • Doar pentru că nu petreci atât de mult timp în baie ca în restul camerelor nu înseamnă că trebuie să treci brusc de la magia sărbătorilor la o atmosferă ternă. Un prosop tematic, perdeaua de la duș, o săpunieră sau un pahar pentru periuțe decorată specific ori covorașul din baie cu specific de iarnă îți vor asigura continuitatea magiei decorului.

      Bucătăria este aproape regina neîncoronată a casei dacă ne gândim că acolo miroase cel mai tare a Crăciun când se coc cozonacii. Asigură-i și ei un pic din bucuria sărbătorilor cu o față de masă cu un imprimeu specific ori ornamente cum sunt coșulețe împletite, coronițele cu lumânări sau stickerele de geam ori perete.

    • Implică-ți prietenii sau familia

    • Nu ține doar pentru tine bucuria pregătirii casei în ton cu Crăciunul. Familia sau prietenii își pot fi aliați de nădejde în decorarea casei. Unde mai pui că la sfârșit vă puteți bucura de rezultat cu toții la un ceai sau un vin fiert, admirându-vă munca? Credem că sărbătorile de iarnă sunt despre împărtășit bucurie și speranță, calm și optimism. Dăruiește-le pe toate apropiaților tăi și bucură-te la rândul tău de ceea ce-ți dăruiesc și ei ție.

      Nu ține doar pentru tine bucuria pregătirii casei în ton cu Crăciunul. Familia sau prietenii își pot fi aliați de nădejde în decorarea casei. Unde mai pui că la sfârșit vă puteți bucura de rezultat cu toții la un ceai sau un vin fiert, admirându-vă munca? Credem că sărbătorile de iarnă sunt despre împărtășit bucurie și speranță, calm și optimism. Dăruiește-le pe toate apropiaților tăi și bucură-te la rândul tău de ceea ce-ți dăruiesc și ei ție.

      Noi decorăm casa pentru sărbători de la începutul lunii decembrie ca să ne bucurăm cât mai mult de spiritul de sărbătoare și căldura confortului. Credem că avem nevoie de motive de bucurie și încercăm să nu-l ratăm pe niciunul mai ales când efortul nu e mare.

      Ai putea încerca să-ți decorezi și tu locuința chiar dacă n-ai făcut-o niciodată sau n-ai mai făcut-o demult. Nu uita că acasă este locul care te așteaptă mereu și care ar trebui să te încarce întotdeauna cu optimism și o stare de bine. Sperăm că pașii simpli de mai sus îți vor fi de folos și te vei bucura de ei! Să vină Crăciunul! Noi îl așteptăm pregătiți. Tu?

    7 soluții pentru facturi la gaze naturale fără bătăi de cap

    Confortul de acasă cuprinde multe elemente care te fac să te bucuri de fiecare moment. Cu temperaturi tot mai scăzute afară, să te întorci la o locuință călduroasă și luminoasă a devenit deja o necesitate. Dar ce te faci când vin facturile lunare? Parcă tot confortul se transformă în disconfort și începi calcule nesfârșite care-ți dau bătăi de cap.

    Am discutat în articolul trecut despre soluții de eficiență energetică menite să-ți salveze bugetul. Hai să descoperim împreună și câteva soluții pentru o factură prietenoasă la gaze naturale și care să nu-ți afecteze confortul de acasă.

    Pentru început ar fi bine de știut că factura la gaz nu măsoară de fapt, volumul de gaz, ci energia produsă de arderea gazelor. Dintre cheltuielile lunare, factura de gaze acoperă un procent semnificat care bineînțeles crește în lunile friguroase. Este important să afli cum poți face economie la gaze într-un mod eficient, încât să nu-ți fie afectat confortul.

    Iată 7 astfel de soluții eficiente:

    1. Acordă atenție îmbinărilor ferestrelor

    În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate îți pot aduce până la 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. Astfel, ar fi bine să izolezi ferestrele cu tâmplărie din lemn dar și să verifici îmbinările ferestrelor indiferent de materialul lor.

    2. Pregătește-ți caloriferele

    Aerisește caloriferele și verifică regulat instalația de căldură nu doar pentru binele bugetului tău, dar și pentru siguranța ta. Apelează la specialiști pentru verificarea instalației dar și pentru aerisirea caloriferelor. Ai de unde alege, așa că poți găsi investi în aceste verificări constante și-ți vei recupera banii la următoarele facturi.

    3. Reglează confortul

    Este bine de știut că orice grad în plus peste 19℃ poate însemna o creștere a consumului de gaze naturale cu aproximativ 8%. Nu tremura în casă, dar ia aminte la sezonul în care ne aflăm și îmbracă-te ca atare. Perioada tricourilor și a pantalonilor scurți va reveni, îți promitem. Momentan adaptează-ți ținuta la sezon și astfel nici nu vei suferi un șoc de fiecare dată când ieși din casă.

    4. Împrietenește-te cu un termostat de ambianță

    Un termostat de ambianță poate reduce costurile de încălzire cu până la 25%. Dacă ai deja unul dar nu-l prea foloseai, descoperă-l și împrietenește-te cu el sau achiziționează unul compatibil cu centrala ta.

    Termostatul ambiental va comanda funcționarea centralei în funcție de setările sau programele pe care le dorești. Vei putea astfel să te bucuri de o locuință încălzită dimineața și seara când vii de la muncă, iar pe timpul zilei temperatura va fi redusă, iar tu vei economisi fără să renunți la confort. Dacă nu ai centrală termică, poți monta robinete cu cap termostat de calorifer pe care să le reglezi asemenea unui termostat ambiental. Închide-le când pleci de acasă, deschide-le cât ești acasă și bucură-te de diferența la factură.

    5. Aerisește inteligent

    Deschide larg ferestrele pe perioade scurte de timp în loc să le rabatezi pe durate mai lungi. Spațiul se va aerisi și se va încălzi mai repede astfel. O fereastră întredeschisă pe o perioadă mai lungă de timp va genera pierderi de căldură mai mari.

    6. Lasă loc și nu le bloca misiunea

    Ai grijă ca distanța dintre calorifere și alte obiecte din cameră să fie undeva la minim 50 de cm. Nu acoperi caloriferele cu perdele sau draperii și nu le bloca cu piese de mobilier. În plus, nici nu pune obiecte pe ele pentru că vei limita distribuția uniformă de căldură. Aerul încălzit va circula necorespunzător, camera nu va fi îndeajuns de încălzită, iar toate se vor traduce în pierderi de căldură de 10 – 15%. Așadar, nu îngreuna misiunea caloriferelor, sunt acolo să-ți încălzească locuința oricât de tentant ar fi să-ți usuci hainele pe ele.

    7. Gătește cu poftă, nu cu pierderi

    Poți face economie și savura mese delicioase gătite acasă. Folosește cu încredere oalele sub presiune. Nu pune la fiert mai multă apă decât este necesar. Folosește capacul pe tigaie sau oală de câte ori este nevoie – mâncarea se va găti mai repede și tu eviți să pierzi căldură inutil. Folosește ochiurile de aragaz sau arzătoarele potrivite pentru dimensiunea oalei sau cratiței în care gătești.


    Acestea sunt doar 7 soluții la îndemână care-ți pot salva din bugetul destinat cheltuielilor lunare.

    Desigur, există și soluții mai dramatice cum este izolarea locuinței sau înlocuirea sistemului de încălzire dacă nu mai este destul de performant dar până acolo poți încerca din pașii mici și siguri pe care ți i-am prezentat.

    Când acasă nu se mai simte acasă și parcă toate sunt împotriva ta, ar putea fi momentul pentru o schimbare imobiliară.

    Noi am putea fi partenerii încredere de care ai nevoie pentru tranzacții imobiliare profesioniste, sigure și atente cu bugetul tău.

    7 soluții de eficiență energetică pentru facturi fără bătăi de cap

    Facturile la energie electrică și gaze naturale reprezintă motive de îngrijorare pentru tot mai mulți dintre noi. Înainte să așteptăm cu sufletul la gură o factură, poate ar fi bine să ne gândim dacă nu este ceva ce putem face chiar noi pentru a reduce din consum.

    Economisirea energiei electrice și a gazelor naturale nu doar că ne va ajuta la plata facturilor, dar ne va da și o stare de bine. Când știm că noi înșine contribuim la sănătatea Planetei prin gestionarea responsabilă a resurselor sale naturale, avem mari șanse să ne bucurăm de viață și mediul înconjurător în armonie.

    Pentru început, ar fi bine de știut că eficiența energetică ne poate ajuta la plata facturilor și cuprinde modalitățile prin care se poate reduce consumul de energie, fără o diminuare a confortului de acasă sau de la locul de muncă. Hai să descoperim împreună soluții ușor de pus în practică și care te pot ajuta să economisești energie electrică în intimitatea locuinței tale.

    Investește

    Poate părea contraintuitiv ca atunci când vorbim de economisire să aducem în discuție noi cheltuieli, dar un aparat electrocasnic cu indice de energie electrică A++ consumă cu până la 50% mai puțină energie electrică decât un aparat din clasa B. Așadar, pe termen mediu și lung, investiția îți va fi mai mult decât amortizată de facturile la energia electrică. Pentru consumul claselor energetice, poți consulta raportul realizat de Departamentul de Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

    Reglează

    Ai decis să investești în electrocasnice noi și eficiente energetic? Bravo! Ai grijă să le achiziționezi pe cele cu un consum energetic reglabil. Altfel spus, chiar tu vei putea controla nivelul de energie consumat de electrocasnicele tale. Alege aparate cu diferite trepte de viteză sau temperatură sau, și mai bine, care au un modul economic încorporat.

    Nu uita

    Nu uita niciun bec pornit când ieși din casă. În plus, nu uita nici aparate în priză atunci când nu le folosești. Televizorul sau calculatorul consumă energie electrică chiar și în modul stand-by. Oricât de puțin ar consuma, ideal este să reduci tot consumul de care nu te bucuri și să ”culegi roadele” acestei economisiri pe termen lung. Tot aici, nu uita că și tableta, telefoanele mobile și laptopul consumă chiar dacă li s-au încărcat bateria. Nu uita să scoți încărcătoarele din priză odată ce acestea sunt încărcate.

    Iluminatul

    Ferestrele supradimensionate sau o aplasare bună a locuinței îți pot asigura lumină naturală pentru cât mai mult timp. În schimb, când nu avem norocul unei astfel de locuințe, putem utiliza becurile LED în defavoarea celor clasice.

    Becurile LED consumă și de zece ori mai puțin decât cele obișnuite și au, în plus, o durată de viață de până la 50.000 de ore, înlocuirea lor fiind mai rară decât în cazul becurilor obișnuite.

    Schimbă

    Dacă te străduiești să-ți ții consumul sub control dar nimic nu pare să funcționeze, ia în calcul și schimbarea furnizorului de energie electrică. Liberalizarea pieței furnizorilor de energie electrică și gaz reprezintă un lucru bun.

    Mai mulți furnizori înseamnă o competiție sănătoasă pe piață și șanse mai mari pentru tine să găsești un tarif mai mic. Verifică toți furnizorii care-ți pot oferi energie electrică și compară prețurile și avantajele. Vezi dacă nu poți beneficia de o reducere de preț anuală dacă alegi un nou furnizor.

    Dă mai departe

    Fie că locuiești singur, cu familia sau cu prietenii, la casa ta sau în chirie, este foarte important să antrenezi pe toată lumea în economisire. Împărtășește-ți decizia de a economisi, prezintă-le celor cu care locuiești soluțiile și asigurați-vă că le respectați. De asemenea, obiceiurile bune și sănătoase se învață din timp. Implică-ți și copiii în economisirea energiei electrice și povestește-le cu drag despre sănătatea Planetei și cum, indiferent de vârsta pe care o avem, o putem ajuta și susține.

    Dezgheață

    Știai că un congelator care acumulează gheață consumă cu 30-70% mai mult pentru răcire? Când observi că începe să se depună gheață în congelator, fă-ți timp și dezgheață-l pentru a evita acest lucru. De asemenea, dezgheață frigiderul, congelatorul sau lada frigorifică atunci când nu le folosești: când pleci în vacanță sau pe timpul iernii - dacă ai posibilitatea să-ți depozitezi alimentele într-un alt spațiu rece.

    Eficiența energetică nu trebuie confundată cu reducerea masivă a consumului. Desigur, este bine să reduci consumul la minim și mai ales să ai grijă ca aparatura din locuință să nu consume energie când nu o folosești, dar eficiența energetică înseamnă în primul rând o utilizare inteligentă a energiei.

    În încheiere, îți lăsăm o listă la care poți apela ușor, oricând vrei să consumi inteligent energie electrică:

  • spală hainele la temperaturi scăzute, folosind programe cât mai scurte;
  • folosește mașina de spălat doar când o poți încărca la capacitate maximă;
  • dezgheață frigiderul, congelatorul sau lada frigorifică imediat ce se formează gheață și când nu le folosești;
  • trage draperiile și lasă lumina naturală să inunde locuința;
  • investește în soluții inteligente ca electrocasnice din clasa A++ sau becuri LED;
  • ia în calcul schimbarea furnizorului și studiază toate ofertele disponibile pe piață în momentul în care te decizi să faci asta;
  • scoate din priză ce nu folosești;
  • implică toate persoanele cu care locuiești în economisirea energiei electrice, indiferent de vârstă.
  • Susținem eficiența energetică și economisirea resurselor naturale și te încurajăm să ai încredere că și tu poți schimba în bine obiceiurile tale de zi cu zi. Rămâi cu noi și află data viitoare cum poți economisi și plăti mai puțin pentru gaze naturale.

    Tips & tricks: Cum să-ți decorezi locuința când iubești toamna

    Îți dorești o atmosferă spooky de Halloween sau pur și simplu iubești toamna și vrei să o aduci în casă printr-un decor specific? Transformăm ”trick or treat” în tips & tricks care sperăm să-ți folosească la decorarea locuinței în ton cu anotimpul de toamnă.

    Toamna aduce cu ea o răcire a temperaturii de afară, adesea ploaie și vânt, dar vine la pachet și stat mai mult pe acasă, musafiri sau pur si simplu căutarea confortului sub o pătură groasă cu o cană de ceai fierbinte. Decorul tomnatic adus în casă nu doar că va înfrumuseța locuința dar îți oferă și starea de bine și de relaxare pe care probabil ți le dorești de cum intri în casă. Faptul că atmosfera de afară va avea o continuitate în atmosfera din locuința ta te va face să apreciezi mai mult toamna și chiar te poate ajuta să depășești o eventuală astenie sau melancolie.

    • Culoare

      În primul rând, caută prin casă sau achiziționează accesorii în culori pământii și specifice toamnei – portocaliu, maro, bej, olive, crem etc. Fie că integrezi aceste culori în dormitor printr-o lenjerie de pat sau la ferestre prin draperii ori că alegi pete de culoare sau o întreagă cameră decorată în acest fel, culorile toamnei te vor învălui într-o stare de calm.

    • Pături călduroase

      Nu trebuie să fii friguros ca să poți aprecia o pătură călduroasă la momentul potrivit. Toamna aceasta ”înarmează-te” cu câte o păturică pufoasă oriunde ai un spațiu dedicat activităților statice. În fața televizorului, la geam sau pe balcon cu o carte în mână, pe canapeaua unde-ți primești prietenii, ai grijă să ai la îndemână și o pătură călduroasă.

    • Dovleci

      Regele neîncoronat al toamnei este versatilul dovleac. Folosit atât în rețete delicioase și sănătoase cât și ca decorațiune, poți aduce ușor toamna în casa ta cu ajutorul dovlecilor de diferite forme. Pentru extra bucurii, pregătește o plăcintă cu dovleac și bucură-te de ea alături de prieteni sub o pătură călduroasă urmărind un film de groază în siguranța casei tale.

    • Lumânări

      Lumânările decorative nu doar că vor da un aer primitor și romantic casei tale, dar dacă ești atent la parfumurile lor, locuința ta va și emana toamnă din toate unghiurile. Există lumânări cu miros de frunze de toamnă sau lumânări cu miros de dovleac ori ciocolată caldă, ceai sau scorțișoară. Oferă-i locuinței mirosul tău preferat de toamnă.

    • Ceai

      Ceaiurile nu doar te încălzesc în zilele friguroase dar îți pot ajuta și imunitatea să facă față mai bine virozelor de sezon. În plus, aroma ceaiului și căldura sa te pot ajuta și în cazul în care suferi de insomnii sau pur și simplu vrei un moment de răsfăț.

    • Flori

      Orice decor este înnobilat de o vază plină cu flori. Pentru un plus de toamnă, adu în casă buchete cu dalii, salvie, crizanteme, gladiole sau brândușe de toamnă.

    • Fructe uscate, crengi, frunze

      Dacă nu vrei să investești în decorațiuni cu tematică de toamnă, realizate deja, le poți face chiar tu. Umple câteva boluri cu fructe de sezon sau frunze, crengi, petale uscate de flori, castane, ghinde și orice îți mai face cu ochiul în drumurile tale pe afară din perioada aceasta.

    Iată doar câteva modalități la îndemână prin care te poți bucura de toamnă chiar din confortul casei tale. Urmărește paleta de culori specifică folosind culori naturale, pământii și roșiatice, pune preț pe confort, adu aromele toamnei în casă și îmbogățește totul cu flori. Bucură-te de rezultat și nu uita să-l împărtășești și cu apropiații tăi. În schimb, dacă orice-ai face și oricum ai amenaja actuala ta locuință pur și simplu nu te mai mulțumește, schimb-o cu una potrivită. Noi îți stăm la dispoziție și te ajutăm cu tranzacția imobiliară care se te aducă față în față cu locuința ideală dar și cu multe sfaturi și idei de amenajare și transformare a locuinței în „acasă”.

    Probabil faci multe lucruri pentru alții dar când îți decorezi locuința faci ceva pentru tine, de care te poți bucura zilnic și care-ți poate îmbunătăți simțitor starea de spirit. Fie că te poți relaxa sau îți poți descoperi veleități de designer, noi îți sugerăm să-ți amenajezi locuința după bunul plac și să te bucuri de întreg procesul de la căutarea de informații, până la rezultatul final.

    Mulțumit de cum arată locuința ta decorată de toamnă? Arată-ne în comentarii, la postarea de pe Facebook referitoare la acest articol de blog, cum ai decorat în acord cu anotimpul și mai ales cât de mândru ești de rezultat.

    Amenajarea locuinței cu buget redus. 7 idei low cost de amenajare interioară

    O amenajare interioară cu buget redus este o provocare pentru orice designer de interior. Cu toate acestea, mulți dintre noi ajungem în situația aceasta. Fie că noua locuință a costat mai mult decât bugetul pe care îl aveai rezervat inițial pentru achiziție, fie că anumite reparații au avut costuri mai ridicate, cert e că acum ești în situația în care bugetul tău de amenajare este unul mic. Nu dispera. Cu atenție și imaginație îți poți amenaja noua locuință și te poți bucura de ea în scurt timp. Iată câteva sfaturi utile de care să ții cont dacă te afli în această situație:

  • Nu ignora pereții
  • Poate ești tentat, când ai un buget mic, să lași unele lucruri așa cum sunt. Bine ar fi să nu ignori pereții. Chiar dacă momentan actualul galben muștar sau mov țipător de pe pereți nu pare să te deranjeze, pe măsură ce vei amenaja riști să obții un contrast obositor între pereți și mobilier. Ia în calcul schimbarea culorii pereților și îți vei mulțumi mai târziu. Alege tonuri calde care să-ți ofere o senzație de liniște și care sunt destul de versatile încât să-ți permită abordarea oricărui stil.

  • Diversitate și adaptabilitate
  • Când faci amenajarea locuinței, gândește o dată fiecare cameră în parte și apoi toată locuința în ansamblu. Ai mai multe șanse să identifici astfel spațiile care pot fi utilizate pentru mai multe activități. De exemplu, zona de zi – livingul fie el open space cu bucătărie și hol sau nu, poate îngloba o zonă de relaxare/socializare și una de odihnă, ba chiar și una de lucru. Această eficientizare a spațiului nu-l va încărca dacă ești atent și nu încerci înghesuirea a 3 camere într-una ci doar gândirea sa pe zone.

  • Depozitarea îți dictează starea de spirit
  • Într-o dimineață friguroasă nu auzi alarma și te trezește apelul șefului care-ți aduce aminte că ai un meeting în 30 de minute. Indiferent că lucrezi de acasă sau mergi la birou, cele 30 de minute te pot ajuta să fii gata sau din contră să te enervezi mai tare decât erai după ce ți-a închis șeful. O locuință cu spații și accesorii de depozitare puține este o locuință ineficientă și adesea ajunge și mai repede dezordonată. Dacă deții numeroase spații sau accesorii de depozitare, ai mai mari șanse să găsești repede lucrurile de care ai nevoie indiferent dacă ești sau nu pe fugă. Chiar și o investiție de câțiva lei într-un bol sau cârlig la intrare, destinat cheilor, va face diferența.

  • Folosește cu încredere imprimeurile
  • Adaugă dinamism spațiilor cu ajutorul imprimeurilor care de obicei se încadrează în bugete reduse. Poți insera, de exemplu, pernuțe colorate pe canapea cu un covor cu model geometric și un fotoliu în stil patchwork. Rezultatul va fi atât fresh, cât și ușor sofisticat.

  • Second hand, yard sale, outlet sau pur și simplu grupuri și site-uri
  • Obișnuiește-te cu ideea că în ziua de azi mulți caută schimbarea, se plictisesc repede sau pur și simplu vor să fie în trenduri, da, chiar și în trendurile de amenajare interioară. Astfel, mobilierul vândut ca second hand în showroomuri specializate, pe grupuri de Facebook ori site-uri de tipul olx sau lajumate nu este atât de vechi pe cât ai fi tentat să crezi. Nu este nici atât de demodat pe cât îți imaginezi. Înainte să te entuziasmezi pe site-uri sau direct în magazine de mobilă nou nouță, dă-le o șansă și variantelor second hand. Verifică de asemenea dacă în orașul tău au loc evenimente yard sale sau garage sale cu accesorii de interior sau mobilier de mici dimensiuni. Acestea ar putea fi răspunsul la a avea o casă amenajată și accesorizată și să-ți rămână și bani pentru primele facturi.

  • Do It Yourself sau pune-ți la lucru imaginația
  • Proiectele DIY nu mai sunt un mister. Pentru unii, ele reprezintă chiar un hobby relaxant și satisfăcător. Fie că ai mai încercat sau nu, când ai un buget redus ai nevoie de imaginație așa că ar fi bine să te apuci de treabă. Îți poți picta propriile tablouri, înfrumuseța un dulap cumpărat foarte ieftin dintr-un târg sau chiar tricota covorașe sau textile care vor da o notă de confort aparte locuinței. Totul este să încerci, să te bucuri de proces și mai ales să-ți admiri mândru rezultatele.

  • Florile – soluția finală
  • Să presupunem că după achiziționarea mobilierului pur și simplu nu mai ai bani de altceva. Adio decorațiuni, indiferent că erau second hand sau noi ori poate îți doreai să încerci să le faci chiar tu într-un proiect DIY. Optează pentru vaze cu flori colorate până finanțele tale vor ajunge iar pe linia de plutire și-ți vor permite și alte investiții. Plantele naturale binedispun, sunt mult mai ieftine decât decorațiunile și nu doar că-ți vor ajuta locuința să arate bine, ci îți vor purifica și aerul, spre bucuria și sănătatea ta.

    Așadar, când ești constrâns de un buget redus pentru amenajarea noii locuințe, prioritizează-ți investițiile. Încearcă să nu neglijezi pereții dacă culoarea lor actuală îți va da dureri de cap într-o lună. Gândește locuința pe camere, în ansamblu, pe zone. Ai încredere în imprimeuri și combină-le cu îndrăzneală.

    Investește în mobilier dotat cu spații de depozitare, ai grijă să ai destule spații și accesorii de depozitare, iar ordinea va domni mai ceva ca o regină în casa ta. Ia în calcul și varianta second hand pentru că rezultatul final al amenajării nu va striga ”amenajare cu buget redus” ci ”amenajare inteligentă”.

    Te simți inspirat? Încearcă un proiect Do It Yourself și nu în ultimul rând folosește plantele naturale pe post de accesorii de amenajare interioară dacă pur și simplu nu îți permiți altceva momentan.

    Nu vrei să ajungi în situația situația de a fi nevoit să amenajezi cu un buget redus? Poți apela la un consilier imobiliar profesionist care să aibă grijă de bugetul tău. Când ai o sumă destinată achiziției, un consilier imobiliar te poate ajuta să-ți găsești locuința ideală care să se încadreze în respectiva sumă. Astfel nu vei mai fi nevoit să contribui și cu bugetul destinat inițial amenajării.

    Soluții există indiferent de situație. Este decizia ta dacă apelezi la profesioniști pentru a-ți soluționa cererea imobiliară sau la sfaturile noastre de amenajare cu buget redus. Orice ai decide, noi îți dorim mult succes! Îți stăm la dispoziție pentru ajutor imobiliar care nu se rezumă doar la tranzacții imobiliare.

    Ești viitor chiriaș? Iată 7 întrebări esențiale pe care să le adresezi proprietarului

    Perspectiva statutului de viitor chiriaș nu te prea încântă? Desigur, depinde de mulți factori să te bucuri de acest statut, dar există câteva avantaje generale de care poți beneficia.

    În cazul în care locul tău de muncă sau studiile necesită deplasări, relocări sau schimbarea orașului sau chiar a țării, te bucuri de mobilitatea și accesibilitatea închirierii unei locuințe unde te poți simți ca acasă. Dacă ceva nu este în regulă sau pur și simplu ai nevoie de schimbare, chiria se poate schimba relativ rapid și fără bătăi de cap, în special dacă alegi să colaborezi cu un consilier imobiliar.

    Totodată, piața chiriilor din țara noastră cuprinde o ofertă bogată și variată a imobilelor disponibile pentru închiriere, cel puțin în principalele orașe, de unde îți poți alege și tu chiria ideală.

    Fie că ai mai fost chiriaș sau experimentezi acest lucru pentru prima dată, îți recomandăm să acorzi atenție următoarelor 7 întrebări esențiale la închiriere

      Ce include contractul de închiriere?

    • Contractul standard de închiriere ar trebui să conțină următoarele: cuantumul chiriei, perioada de închiriere, cuantumul avansului (dacă există), cuantumul garanției, data la care se face plata chiriei și modalitățile de plată, numărul de persoane care închiriază imobilul și datele acestora (în cazul în care nu vei sta singur), condițiile de reziliere ale contractului. Evită ca una dintre aceste informații să lipsească din contract.

      De la aceste informații standard atât tu cât și proprietarul puteți negocia alte completări. De exemplu, dacă proprietarul dorește să verifice starea imobilului, stabilește contractual frecvența – o dată pe lună, la 2, 3 luni, o dată exactă și un interval orar când îi vei permite accesul.

    • În ce condiții se reziliază contractul de închiriere?

    • Analizează și clarifică orice nelămurire ai avea referitor la clauzele de reziliere ale contractului de închiriere dar și referitoare la modul de prelungire a acestuia dacă intenționezi să stai mai mult decât termenul actual prestabilit.

      Verifică ce termeni de notificare prealabilă trebuie să respectați atât tu, chiriașul, cât și proprietarul în vederea rezilierii contractului. Tot aici, acordă atenție și situațiilor de forță majoră stipulate.

    • Cine plătește lucrările de reparații?

    • Din practică, reparațiile și costurile datorate uzului imobilului sunt suportate de către chiriaș, în timp ce acelea care implică lucrări ample – țevi de schimbat, instalații sanitare uzate tehnic, dar și electrocasnice ajunse la sfârșitul ciclului de viață, revin proprietarului.

      Întreabă de la început acest lucru și stabilește cu proprietarul cum vei acționa pe viitor. Să presupunem că mașina de spălat este foarte veche, nu are uscător inclus sau anumite programe de care tu depinzi în mod normal datorită activităților tale. Negociază cu proprietarul schimbarea acesteia sau înlocuirea ei din banii tăi dar cu scăderea respectivei sume dintr-o chirie ulterioară.

    • Cum poate fi modificată chiria?

    • Include ce decizi cu proprietarul în contractul de închiriere și evită astfel o creștere a chiriei în funcție de tendințele pieței sau dorința unilaterală a proprietarului. Aici intră și o eventuală reducere a chiriei asigurată de prevederea modificării chiriei din contractul de închiriere.

      Pe perioada pandemiei, unii proprietari au decis să reducă chiar și la jumătate chiria percepută. Contractul de închiriere cu toate clauzele incluse și un act adițional încheiat între proprietar și chiriaș, cu privire la noul cuantum al chiriei i-au ajutat atât pe chiriaș cât și pe propietar să facă posibil acest lucru în mod legal și rapid.

    • Cum și când se recuperează garanția?

    • Stabilește de la început recuperarea garanției chiar dacă acel moment ți se pare îndepărtat. Unele contracte de utilități prevăd emiterea de facturi trimestriale, la 3 luni. În acest caz prestabilește cu proprietarul cum veți proceda – fie veți merge direct la sediul reprezentantului de utilități și veți verifica suma de plată la momentul părăsirii imobilului, fie vei lăsa garanția până când respectiva factură se va emite automat, chiar dacă acest lucru nu va avea loc luna următoare plecării tale.

    • Care sunt costurile cu întreținerea?

    • Suprafața imobilului, zona, structura sa, toate acestea fac costurile de întreținere să varieze. Întreabă și cere-i proprietarului să-ți arate starea apometrelor dacă există, a repartitoarelor de căldură sau a centralei de apartament. De asemenea, nu uita că fondul de rulment revine proprietarului pentru plată și nu chiriașului.

    • Cum sunt vecinii?

    • Fă tot posibilul să afli cum sunt vecinii. De la statutul lor, dacă sunt tot chiriași ca tine, ceea ce poate însemna că se vor schimba mai rar sau mai des, până la obiceiurile și activitățile lor. Dacă în weekend sunt petrecăreți și ar fi bine să te înarmezi cu dopuri de urechi, dacă sunt extrem de matinali și ar fi bine să ai geamurile închise, orice detaliu te va pregăti în vederea interacțiunii cât mai plăcute cu aceștia.

    • Bonus: Unde îți poți parca mașina?

    • Locurile de parcare sunt o problemă în mai toate orașele indiferent că vorbim de un cartier rezidențial sau nu. Clarifică de la început dacă prin natura muncii sau activităților tale ai mașină și care sunt posibilitățile de parcare în zonă.

      Fie că ești la prima chirie sau ești căutător de cursă lungă a unei chirii care chiar să ți se potrivească, noi te putem ajuta. Credem că ai observat deja din toate întrebările cât de importantă este comunicarea. Noi punem mare preț pe comunicare și-ți vom asculta cu atenție toate nevoile pentru a găsi fix ce ai nevoie.

    Este bine să ai un set de întrebări esențiale pe care să nu le ratezi la închiriere și poți folosi acest articol data viitoare când închiriezi un imobil.

    Vrei să te asiguri că nu ai omis nimic? Apelează cu încredere la un consilier imobiliar care te va susține pe întreg procesul de căutare și găsire a locuinței perfecte. Noi suntem aici!

    Spațiul bunătăților tale. Cum să amenajezi eficient cămara.

    Venirea toamnei aduce cu ea în prim-plan un spațiu care poate în restul anului este ușor neglijat. Cămara sau locul de depozitare pentru conserve, murături și dulcețuri devine aproape peste noapte, vedeta casei, fie ele preparate chiar de tine sau primite cu drag.

    Spațiul destinat depozitării devine cu adevărat util numai dacă este organizat în detaliu. Când vine vorba de cămară, esențial este să te ocupi în planificarea amenajării de aerisirea și dimensiunile sale. Dacă dispui de o încăpere mare, aerisită, spațioasă, poți depozita și fructe și legume proaspete nu doar conservate, ori obiecte sau aparatură electrocasnică utilizată rar.

    Înainte de mobilare sau depozitarea propriu-zisă a lucrurilor, nu omite regulile esențiale de igienă:

    • Curățenie și dezinfectare. Curățenia îndepărtează germenii în timp ce dezinfectarea omoară virusurile și bacteriile. Ține cont de amândouă pentru siguranța ta și a celor dragi.

    • Gresie și faianță. Acestea se pot dezinfecta ușor și te pot ajuta pe viitor, să păstrezi o igienă corespunzătoare a spațiului. Vopseaua lavabilă antimucegai sau antibacteriană este și ea un bun aliat.

    • Verifică aerisirea, țevile și sistemul electric. Gura de aerisire ar trebui să nu permită umezelii să pătrundă și să aibă în dotare o sită care să împiedice insectele să pătrundă. Dacă ai țevi care trec prin cămară, verifică-le cu persoane autorizate în acest sens. Procedează la fel și pentru sistemul electric.

    Ai bifat principalele reguli de igienă și siguranță? Atunci poți trece la amenajare. Alege designul care ți se potrivește – unul rustic, să-ți aducă aminte de cămara bunicii, unul minimalist dacă stilul acesta te reprezintă sau oricare altul atât timp cât este funcțional și estetic.

    Sfaturi pentru o amenajare eficientă:

      Designul vertical

    • Exploatează toată suprafața pereților, pe verticală. Rafturile supraetajate te vor ajuta să folosești spațiul până aproape de tavan.

    • Cârlige și tipuri de cuiere

    • Multe pot sta suspendate, de la funii de usturoi sau ardei iuți până la linguri de lemn, prosoape, coșulețe, le poți avea pe toate fără să ocupi spațiu, cu ajutorul cârligelor, cuierelor sau suporturilor montate pe pereți, tavan sau marginile rafturilor.

    • Mobilier pentru colțuri

    • Nu lăsa colțurile goale, ci profită de ele cu rafturi, dulapuri mici sau suporturi pentru diverse alimente, condimente sau ustensile.

    • Organizare stratificată

    • Vizualizează cămara ca un spațiu stratificat. Pornește de sus în jos și așază pe raftul cel mai de sus făina, pastele, orezul, mălaiul și altele rezistente la căldură. Căldura se adună în partea de sus a încăperii și ai nevoie aici de lucruri rezistente la temperaturi mai mari. Dacă stai la ultimul etaj sau pur si simplu căldura crește alarmant în cămară, folosește primul raft de sus pentru ustensile de bucătărie, oale, tigăi sau orice altceva rezistent.

      The next shelf from top to bottom can be used for metal boxes, the metal maintaining the right temperature for the food in the boxes.

      Pentru murături, dulcețuri și compoturi este recomandat cel de-al treilea raft sau cel de la mijloc. Rafturile de la mijlocul cămării au o temperatură constantă, ideală pentru fermentarea murăturilor.

      Rafturile de jos ar trebui ocupate de legume sau preparate ca zacuscă ori legume în ulei, acest tip de conserve având nevoie să fie ferite de căldură și lumină.

    • Lumina

    • Ar fi bine să ai o lumină ambientală de la o lampă suspendată de tavan sau montată pe un perete și spoturi sau benzi cu LED-uri pe rafturi. Cămara nu are nevoie de multă lumină așa că acestea îți vor fi suficiente.

    • Temperatura

    • Temperatura ideală este între 10 °C  și 21 °C . În cazul în care ți se pare aproape imposibil să ai această temperatură maximă, izolarea pereților exteriori te-ar putea ajuta.

    • Umiditatea

    • Este indicat ca în cămară să fie un mediu relativ uscat, evitând astfel formarea mucegaiurilor. Îți poți ”ajuta” cămara să mențină o umiditate scăzută cu ajutorul unui dezumidificator.

    • Ventilația

    • Verifică, dacă poți constant, ca gura de aerisire să nu fie obturată și lasă ușa deschisă la cămară atunci când nu gătești ori temperatura din bucătărie nu depășește 21 ℃.

    • Curățenia

    • Aspiră aerisirea, pereții, gresia, dă cu mopul o dată pe săptămână. Igienizează complet cămara în fiecare anotimp sau de minim două ori pe an, pentru un mediu sănătos și confortabil.

    Bonus: Verifică alimentele și conservele de pe rafturi constant. Rotește-le în funcție de termenul de valabilitate – în față, la vedere și la îndemână cele care expriră primele, urmate de cele cu termen de valabilitate mai mare. Verifică starea produselor chiar dacă sunt ambalate sau conservate, cel puțin de două ori pe lună și renunță la orice se strică sau nu mai este consumabil.

    Dacă tocmai ai citit articolul acesta și ți-ai dat seama că nu ai o cămară dar ți-ar plăcea, ori ceea ce ai nu te mai mulțumește, poate e timpul pentru o schimbare imobiliară. Spune-ne ce-ți dorești de la noua locuință și nu ne vom opri până nu o găsim pe cea mai potrivită. Renunță la compromisuri și obține tot ce-ți dorești de la noua ta locuință cu ajutorul profesionalismului și expertizei consilierilor Impakt Imobiliare.

    Cămara este un spațiu important atât pentru cei pasionați de bucătărie, cât și pentru familii sau cei mai tineri, care se ”bazează” pe pachetele primite de acasă, în weekendurile de la facultate. Să-ți dorești ca locuința ta să aibă o cămară este de înțeles și din fericire multe dintre locuințe includ și acest spațiu. Este important să respecți regulile de siguranță și igienă, iar dacă nu este deja utilată să investești în câteva piese de mobilier și accesorii care vor face din cămara ta un spațiu eficient și util. Sperăm să-ți fie de ajutor sfaturile noastre și mai ales sperăm să te bucuri de bunătățile toamnei pentru tot restul anului.

    10 idei de luat în seamă dacă vrei să investești în imobiliare

    Piața de investiții imobiliare a devenit alternativa atrăgătoare a antreprenorilor români, dar și a persoanelor care vor să-și diversifice variantele de plasare a capitalului obținut din alte afaceri. Văzută ca o sursă de venit, investiția imobiliară reprezintă o variantă considerată majoritar sigură.

    Față de tranzacții sau investiții la bursa de valori de exemplu - care necesită o informare și un studiu serios - investiția în imobiliare este văzută ca o investiție mai simplă sau cel puțin mai ușor de înțeles.

    Noi îți garantăm că o investiție în imobiliare este o decizie care necesită o foarte bună și minuțioasă analiză prealabilă pentru că vine la pachet cu sume de bani considerabile, efort, timp și implicare.

    Îți recomandăm să ții seamă de următoarele 10 sfaturi dacă te gândești să investești în imobiliare în viitorul apropiat.

    1. Informează-te

    Este primul lucru pe care ar trebui să-l faci încă din secunda când decizi să investești în imobiliare. Citește cărți, ghiduri, forumuri sau articole de blog utile în acest sens. Descoperă ce înseamnă să investești în imobiliare chiar de la persoane care au făcut asta și își împărtășesc experiența. Experiența altora îți va face cunoștință și cu piedicile care s-ar putea ivi când faci o investiție imobiliară. Bine de știut este și că munca ta nu se termină după ce ai făcut o achiziție imobiliară, din contră, de atunci începe.

    2. Clarifică obiective financiare

    O investiție imobiliară este una pe termen lung, așa că ia în calcul și factorul timp când îți setezi așteptările financiare de la început. Lucrează la un scop clar și obiective bine determinate. Ajută să ai răspunsuri la următoarele întrebări:

    • Care sunt obiectivele mele din punct de vedere financiar?

    • Ce aștept de la achiziția unei proprietăți imobiliare?

    • Achiziția unei proprietăți mă va duce mai aproape de realizarea obiectivelor mele financiare?

    • Închiriez locuința? Sau renovez și vând proprietatea?

    • Ce avantajeze și dezavantaje am dacă închiriez?

    • Ce avantaje și dezavantaje am dacă vând?

    • Sunt dispus să am răbdare să-mi recuperez investiția în timp prin închiriere? Sau sunt dispus să cheltui sume de bani într-un timp scurt și să vând proprietatea obținând un profit mai rapid dar poate nu atât de mare?

    3. Fă-ți calculele

    Tot din etapa de pregătire a investiției propriu zise face parte și capitolul calculelor. Interesează-te de prețul unei zone și al unei locuințe pe care dorești să o achiziționezi. Calculează în câte luni de chirie ți-ai putea amortiza investiția pe care dorești să o faci. Nu omite o marjă de eroare și una dedicată eventualelor pierderi care pot interveni – de exemplu: lipsa chiriașilor câteva luni, o eventuală inundație care să-ți amâne închirierea, o reparație urgentă la care să constați scumpirea materialelor de construcție etc.

    4. Nu uita de taxe și comisioane

    Este o greșeală frecventă a începătorilor să omită în euforia momentului calcularea taxelor și comisioanelor. Nu uita de ele și notează-le la calcule – taxe notariale, impozit pe profit, TVA în cazul în care achiziționezi proprietate pe firmă, impozit pe locuință, asigurare, comisioane la bănci în cazul în care completezi suma cu un credit, comisionul agenției imobiliare dacă alegi să apelezi la specialiști.

    5. Colaborează

    Poate te simți invincibil și euforic fiind un începător într-ale investițiilor imobiliare. Poți simți că ai timpul și energia necesară și că o agenție imobiliară te-ar încetini doar. Dacă ți-ai făcut foarte bine temele în prealabil și ai investit și în pregătirea prin studiu a investiției propriu-zise, îți dorim succes în a-ți atinge obiectivele propuse. Dacă vrei în schimb o anumită siguranță, nu ai cât timp ți-ar plăcea pentru vizionări, ba chiar ai început să cauți proprietăți și simți că vizitele au fost doar pierdere de timp, poți lua în calcul colaborarea cu un consilier imobiliar.

    Nu te uita doar la comisionul perceput de o agenție, ci încearcă să faci cunoștință și cu agentul sau consilierul imobiliar alocat. Dacă nu poți dezvolta o relație cu acesta, îți va fi foarte greu să colaborezi. Un adevărat consilier imobiliar își va pune toată munca, cunoștințele și efortul în slujba ta. Îți protejează interesele și îți salvează foarte mult timp.

    6. Nu te aventura

    De fiecare dată când vizitezi o proprietate, fă-o în minte cu ideea că locuința vizionată este o investiție și nu pentru uz propriu. Nu te aventura să investești în proprietăți de lux, o idee mai bună este să te orientezi spre proprietățile obișnuite pentru început. Pentru că ai studiat piața în prealabil, respectând primul nostru sfat 😊, cu siguranță ai o idee despre cerere. Cererea mai mare aparține tinerilor și studenților? Familiior sau persoanelor singure care doresc să trăiască independent în garsoniere sau apartamente cu o cameră? În funcție de bugetul tău și luând în calcul și cererea, achiziționează un imobil care să-ți crească șansele de a-l închiria sau vinde.

    7. Vizionează cât mai multe proprietăți

    Este o regulă de bază să nu cumperi din prima primul imobil vizitat. Verifică mai multe oferte și vei avea astfel o părere obiectivă cu privire la proprietățile de pe piață. Altfel spus, cu cât vizionezi mai multe proprietăți, cu atât capeți mai multă experiență în a aproxima prețul unei zone și al unui imobil dar și cum se prezintă piața imobiliară la ora actuală.

    8. Negociază

    Teoretic orice proprietatea scoasă la vânzare se poate negocia. Mai mult sau mai puțin, dacă ești hotărât să cumperi locuința respectivă încearcă se negociezi. În cel mai rău caz o vei cumpăra la prețul inițial cerut dar nu ai nimic de pierdut să încerci o negociere în avantajul tău.

    9. Alege-ți cu grijă chiriașii

    Ai decis să investești în imobiliare și să închiriezi? Fi foarte atent la chiriașii pe care îi alegi. Există riscuri și ar fi bine să ți le asumi: chiriașii ți-ar putea distruge imobilul, iar după perioada contractuală te poți trezi cu necesitatea unor investiții serioase pentru remedierea pagubelor, chiriașii ar putea pleca mai devreme, chiar mult mai devreme decât perioada contractuală inițială, iar tu le poți reține garanția dacă așa ați stabilit în prealabil prin contract dar imobilul se poate ocupa în câteva luni și nu imediat după plecarea lor. Ia în calcul aceste sincope ale primirii chiriei în special dacă ai investit în imobiliare cu ajutorul unui credit bancar.

    10. Asigură-ți investiția

    Foarte important este să ai locuința asigurată și să iei în calcul orice problemă majoră care momentan poate părea improbabilă – foc, cutremur, inundație, alunecare de teren etc. Verifică diferite oferte de asigurare a locuinței și alege ce-ți convine mai mult dar ia în calcul să ai una pentru că pagubele pot fi uriașe.

    Acestea sunt cele 10 sfaturi pe care le considerăm utile atunci când vrei să investești în imobiliare. Concluzia ar fi că trebuie să te informezi foarte bine în prealabil, să-ți stabilești obiective realiste dar și să ai mult timp la dispoziție pentru a-l investi și pe acesta în căutarea imobilului sau imobilelor care să reprezinte investiția ta în imobiliare.

    Consilierii Impakt Imobiliare sunt gata să te ajute fie că ești un investitor începător sau unul cu experiență pe piața imobiliară din Cluj. Pentru noi contează foarte mult să construim relații de colaborare durabile, bazate pe încredere, respect și profesionalism. Dacă aceleași valori te reprezintă și pe tine și ești interesat de o colaborare, abia așteptăm să ne cunoaștem.

    Oricât de complexă ar părea, nu uita că investiția în imobiliare este considerată una dintre cele mai sigure investiții. Te încurajăm să iei în calcul această formă de investiție și-ți dorim mult succes!

    10 motive pentru care nu reușești să-ți vinzi locuința. Și cum poți remedia problemele

    Piața imobiliară la momentul actual este una dinamică, ofertantă și mai ales competitivă. Cu toții vrem să găsim o ofertă cu adevărat bună, potrivită nouă și nevoilor noastre. Momentul în care părăsești locuința pentru a o înstrăina definitiv este unul delicat, iar dacă acesta se prelungește implică multă frustrare.

    Pentru început, trebuie să conștientizezi că modul în care alegi să faci oferta viitorului cumpărător trebuie să fie unul echitabil care să mulțumească atât nevoile proprii, cât și ale pieței la momentul listării.

    E bine să știi că deși dorința ta să-ți vinzi locuința este una mare, în medie, în România, durează 2-3 luni vânzarea unei locuințe. Factorii care fac o vânzare să se desfășoare mai rapid sau mai lent sunt mulți și diverși.

    Consideri că locuința ta are avantaje evidente, dar cu toate acestea nu ai finalizat încă tranzacția?

    Verifică următoarele posibile motive pentru care încă ai disponibilă pentru vânzare locuința ta:

    1. Pozele din anunț nu avantajează locuința

    Prima interacțiune a unui posibil cumpărător cu spațiul tău este anunțul. Dacă acesta nu este însoțit de poze calitative, unde lumina joacă un rol important, riști să nu atragă atenția, ba chiar să pară descurajant ca aspect. O altă greșeală frecventă este aceea de a nu posta poze cu toate încăperile, fapt care dă impresia că nu ai pozat ceea ce nu merită sau e urât.

    Ce poți face? Profită de tehnologie și fă un set de poze din care să le poți alege pe cele mai reușite sau chiar spectaculoase. Dacă te descurci sau are cine să te ajute, poți realiza și o prezentare video a locuinței; de obicei e mai spectaculoasă și atrăgătoare decât pozele statice.

    2. Nu ai stabilit un preț realist

    Prețul este un aspect primordial în vânzarea sau, dimpotrivă, stagnarea unei locuințe listate pentru vânzare.

    Din păcate, atunci când ai locuit în locuința respectivă, riști să te lași influențat și de sentimente și emoții, fapt care crește nejustificat prețul. Ori, mai există varianta în care setezi un preț prea mare doar pentru că un prieten sau un cunoscut a vândut o locuință asemănătoare cu a ta la prețul respectiv.

    Prețul care nu reprezintă o evaluare corectă a imobilului ci o supraevaluare a acestuia îți va stagna procesul de vânzare pentru mult timp.

    Ce poți face? Atunci când stabilești prețul de vânzare, ia în calcul într-un mod cât mai obiectiv atât avantajele, cât și dezavantajele locuinței pe care îți propui să o vinzi. De asemenea, verifică piața la momentul actual și caută prețul locuințelor care chiar sunt asemănătoare cu a ta din punct de vedere al: amplasării, zonei, suprafeței, utilităților, proximității unei stații de transport în comun, școli, grădinițe, farmacii, bănci, magazine etc.

    3. Zona sau amplasarea lasă de dorit

    Apropo de zonă și amplasare, acestea sunt foarte importante pentru potențialii cumpărători. Ai grijă să prezinți cu sinceritate aceste aspecte.

    Dacă zona nu este una atrăgătoare, precizează la ce distanță este cea mai apropiată stație de autobuz.

    În plus, poți menționa orice avantaj al zonei care, deși îndepărtate de centrul orașului, poate fi foarte liniștită sau bogată în spații verzi. Nu omite niciun avantaj.

    Dacă amplasarea locuinței nu este una care să economisească din plata utilităților, menționează eventualele investiții pe care le-ai făcut în locuință. Eficientizarea termică sau electrică poate fi dată de amplasarea locuinței, dar poate fi și realizată artificial prin lucrări speciale.

    4. Imobilul necesită multe investiții

    Dacă locuința se află într-o zonă ofertantă și nici amplasarea nu lasă de dorit, verifică dacă nu necesită multe investiții care-ți pot bloca un timp locuința la vânzare. Fațada sau chiar structura de rezistență pot lăsa de dorit și necesita investiții masive, acoperișul afectat de precipitațiile din ultima vreme și multe alte bile negre pot face din locuința ta una nedorită de cumpărători.

    Ce poți face? În acest caz ai două variante: fie investești și remediezi problemele după care scoți din nou locuința la vânzare cu reparațiile la zi, fie lași din preț, astfel încât eventualele reparații să nu necesite un buget suplimentar pentru potențialii cumpărători.

    Indiferent ce alegi, încearcă să te pui în locul cumpărătorilor, tu ai cumpăra o locuință care necesită multe investiții?

    5. Situația actelor este fie neclară fie complicată

    Parafarea actelor unei tranzacții imobiliare se blochează uneori în proceduri.

    Ce poți face? Ar fi bine ca înainte să-ți listezi proprietatea la vânzare să deții un plan cadastral, cartea funciară, eliberată de Oficiul de Cadastru al Agenției de Cadastru, dar și extrasul de carte funciară. Cel din urmă, clarifică situația proprietarilor și eventualilor moștenitori. Cu toate acestea, actul de vânzare-cumpărare poate fi semnat în deplină legalitate, în fața unui notar.

    6. Starea instalațiilor lasă de dorit

    Instalațiile sanitare „vorbesc” despre sumele de bani pe care noul proprietar va fi nevoit să le investească. Baterii și țevi ruginite, dar și chiuvete sau vase de WC deteriorate ori zone afectate de igrasie, toate îți îndepărtează potențialii cumpărători.

    Ce poți face? Corelează prețul cerut cu aceste inconveniente sau rezolvă-le înainte de a-ți lista locuința la vânzare spre binele și rapiditatea încheierii tranzacției.

    7. Nu acorzi importanța necesară vizionărilor

    Din momentul în care îți listezi locuința pentru vânzare ar fi bine să te pregătești și de eventuale vizionări. Acestea sunt poate cel mai important pas din procesul vânzării pentru că au posibilitatea să convingă sau, dimpotrivă, să respingă cumpărătorul.

    Ce poți face? Pregătește locuința atât tehnic, cât și estetic.

    Da, este nevoie de o curățenie minuțioasă și generală.

    Da, ar fi bine să strângi cât mai multe lucruri pentru a nu da impresia de spațiu mic, aglomerat și implicit sufocant.

    Repară defecțiunile cum sunt prizele ieșite din pereți, robinetele care se mișcă sau altele.

    Elimină mirosurile neplăcute, aerisește bine locuința și nu în ultimul rând lasă lumina naturală să inunde locuința dacă vizionarea are loc pe timp de zi.

    Nu-ți grăbi potențialii cumpărători, lasă-le timp și invită-i cu plăcere în fiecare cameră.

    8. Nu ți-ai listat proprietatea acolo unde se află potențialii cumpărători

    Să-ți listezi proprietatea acolo unde se află potențialii cumpărători nu înseamnă doar pe câteva site-uri de specialitate sau de vânzări generale ori pe câteva grupuri de social media. Să-ți listezi proprietatea unde se află potențialii cumpărători se referă la listarea locuinței pe orice canal online sau offline unde se găsesc aceștia.

    Cumpărătorii de imobiliare sunt diverși - unii cumpără pentru uz propriu, alții ca investiție, de aceea și canalele pe care îi abordezi trebuie să fie diverse.

    Ce poți face? De la online până la presă scrisă sau chiar banner afișat pe unul dintre geamurile locuinței, nu uita de diversitatea potențialilor cumpărători. Încearcă să-i întâlnești pe cât mai mulți dintre ei, în mediile preferate.

    9. Trecerea timpului te-a obosit și stresat

    Ai pornit entuziasmat procesul listării locuinței tale, iar stagnarea acesteia la statutul „de vânzare” pentru un timp îndelungat te poate obosi și stresa. Oboseala și stresul te pot face să nu mai vezi limpede motive pentru care locuința ta nu se vinde.

    Ce poți face? Să te demoralizezi este natural dar este important să ieși din starea aceasta și să-ți reanalizezi locuința și mai ales anunțul de vânzare. Remediază orice problemă identifici și nu te descuraja.

    10. Nu ai un plan de promovare prestabilit

    Poate ai pus un anunț de vânzare pe un site general de vânzări, poate chiar pe unul specializat de imobiliare și pe propriile conturi de social media, rugând prietenii să-ți distribuie postarea. Toate acestea nu sunt de ajuns încă.

    Ce poți face? Ai nevoie de un plan de promovare complex atât în online, cât și în offline. De asemenea, trebuie să iei în calcul timpul pe care vei fi nevoit să-l aloci eventualelor mesaje lăsate de potențiali cumpărători și preluarea apelurilor telefonice de la aceștia.

    Sperăm că potențialele motive pentru care nu ți se vinde locuința ți-au atras atenția și ți-au trezit niște semne de întrebare. Îți dorim mult succes în remedierea oricărui motiv consideri că te-a împiedicat până acum să-ți vinzi locuința și nu uita că poți oricând apela la specialiști.

    Unde găsești un specialist în imobiliare? Chiar aici, la noi, la Impakt Imobiliare.

    Suntem consilieri imobiliari profesioniști, gata să te ajute oricând în procesul de vânzare a unei locuințe. Dacă tot procesul de vânzare ți se pare complicat sau dacă că ți-ai listat deja locuința de ceva timp și nu se vinde, noi suntem bucuroși să te cunoaștem.

    Contactează-ne dacă nu ai timp și energie de pierdut și bucură-te de consilierea imobiliară pe care o meriți.

    3 pași simpli care alungă stresul mutatului

    Să te muți într-o casă nouă e un moment plină de însemnătate, atât în viața personală cât și a familiei. Pe cât de entuziasmat ești, pe atât de copleșit te poți simți când vine vorba de procesul concret al mutării. Poți face mai ușor față provocării mutării într-o locuință nouă dacă te organizezi și mai ales dacă tratezi lucrurile cu atenție și mult calm.

    Îți venim în ajutor cu 3 pași pe care îi poți urma atunci când te muți într-o locuință nouă și care pot ține cu succes locul unui plan de mutare:

    1. ACTE

    Birocrația ne cam dă bătăi de cap indiferent de situație, dar o putem preîntâmpina cu puțină organizare. În plus, vei fi mai liniștit dacă știi că ai toate cele necesare pentru noua locuință, ordonate și mai ales, la îndemână în caz de nevoie.

    Organizează un dosar cu următoarele:

    • Secțiune dedicată actelor de proprietate de la noua locuință.

    • Secțiune dedicată actelor sau copiilor după actele de la vechea locuință.

    • Secțiune cu documente bancare dacă ai un credit imobiliar. Îți vor fi de folos în caz că le solicită creditorul sau vreun furnizor.

    • Secțiune cu facturi și garanții, utile când vrei să schimbi un obiect defect sau care nu se potrivește.

    • Secțiuni individuale pentru fiecare furnizor de utilități în cazul în care vrei pe viitor să modifici un contract sau chiar să schimbi furnizorul.

    Nu uita: mergi la Primărie și Poliție pentru a depune formularele de schimbare de domiciliu.

    Actualizează-ți cartea de identitate, permisul de conducere, datele de la bancă, de la compania de asigurări și de la furnizorii de utilități și telefonie mobilă. Ar fi bine să îți asiguri locuința nu doar cu polița obligatorie, ci și cu una suplimentară.

    2. VERIFICĂRI

    Fă-ți o listă și bifează următoarele verificări la:

    • Instalația electrică, de încălzire și de apă.

    • Eventuale scurgeri din baie, toaletă și bucătărie, dar și panta de scurgere spre acestea.

    • Caloriferele, dar și coloana principală la calorifer, pe tur și retur.

    • Aerul condiționat, filtrul, intrările și ieșirile din perete și traseul de scurgere al condensului.

    • Legăturile la apă și canalizare pentru electrocasnice.

    3. CURĂȚENIE

    La vechea locuință:

    • Renunță la toate lucrurile de care nu mai ai nevoie sau nu le-ai mai folosit de cel puțin un an.

    • Sortează lucrurile înainte de împachetare.

    • Împachetează lucrurile în cutii etichetate. Îți vei mulțumi mai târziu.

    • Păstrează în casă doar strictul necesar până la mutare.

    • Răsplătește-ți vechea locuință cu o curățenie temeinică.

    La noua locuință:

    • Curățenie generală care să te scape inclusiv de eventuala mizerie lăsată de lucrările de amenajare sau reparații.

    • Îngrijește-te de chiturile din bucătărie după realizarea amenajării și finisajelor.

    • Finisaje și chituri finale după fixarea obiectelor sanitare.

    • Dezinsecție, în special dacă locuința are o problemă cu insectele.

    Bonus, îți oferim câteva liste utile:

    Strictul necesar când te muți în casă nouă:

    • - Bagaj „de mutare”

    • - Trusă cu scule

    • - Kit de curățenie

    • - Trusă de prim-ajutor

    Bagaj „de mutare”:

    • - Obiecte pentru igiena personală

    • - Necesar de haine

    • - Cosmetice

    • - Lenjerii de pat

    • - Încărcător de telefon

    • - Hârtie igienică

    • - Orice altceva consideri esențial pentru confortul tău și al celor dragi

    Trusa cu scule:

    • - Patent multifuncțional

    • - Chei, șurubelnițe și imbusuri de diferite mărimi

    • - Ruletă

    • - Lanternă

    • - Baterii și becuri de rezervă

    • - Bandă izolatoare și adezivă

    • - Ciocan

    • - Bormașină mică

    Kit de curățenie:

    • - Dezinfectant

    • - Produse de curățat parchetul și gresia, obiectele sanitare, vasele, faianța, inoxul, lemnul și sticla

    • - Lavete

    • - Burete

    • - Mănuși de protecție

    • - Mop și găleată

    • - Mătură și făraș

    • - Câteva role de șervețele de hârtie.

    Suntem alături de tine și-ți susținem deciziile imobiliare cu sfaturi practice care sperăm să te ajute. În căutarea unei noi locuințe poți apela cu încredere la noi, suntem dedicați propunerilor imobiliare care să-ți susțină dorințele și necesitățile.

    Cum să obții răcoare în locuința ta fără aer condiționat

    Când termometrul devine un factor de stres, până și cele mai simple activități din casă necesită mai multă energie. Dacă mai și lucrezi de acasă, s-ar putea ca disconfortul creat de caniculă să-ți afecteze productivitatea și chiar întreaga viață profesională.

    Dacă aerul condiționat nu este o variantă pentru tine sau pur și simplu mai ai ceva timp de așteptat până la instalarea unuia, îți recomandăm câteva metode de răcorire a casei, fără aer condiționat. Redobândește confortul termic al casei tale cu următoarele:

    Izolează locuința pe timpul zilei

    Pe timpul zilei, este foarte important ca aerul cald de afară să nu pătrundă în interior. Închide ferestrele, acoperă-le cu draperii sau jaluzele care blochează razele solare sau investește chiar în draperii blackout. Draperiile blackout în culori neutre cu suporturi din plastic alb reduc acumularea de căldură cu până la 33%, potrivit Consumer Reports.

    Ar trebui să acorzi atenție în principal ferestrelor orientate spre sud și vest. Imediat ce temperatura scade, după asfințit, poți deschide larg ferestrele și te poți bucura de aerisirea interiorului pe timp de noapte.

    Plantele, aliatele de nădejde

    Pe caniculă, poți așeza ghivece cu plante în dreptul ferestrelor însorite, mai ales dacă deții arbuști de apartament înalți. Plantele absorb în general mare parte din energia solară și purifică aerul din interior, oxigenându-l și eliminând substanțele nocive.

    Folosește textile care resping căldura

    Bumbacul sau alte materiale naturale ”luptă” eficient împotriva căldurii mai ales dacă sunt albe. Acoperă mobilierul cu pleduri sau cearșafuri albe în orele caniculare ale zilei. Izolate astfel, piesele tale de mobilier nu vor mai absorbi aerul încins în materialele lor și nici nu vor mai emana căldură.

    Salatele nu încălzesc

    Poate apetitul tău alimentar nu este influențat de căldură, dar ar fi bine să optezi pentru mâncăruri ușoare și proaspete măcar pentru a evita folosirea aragazului sau cuptorului generator de extra căldură. Dacă vei găti cu ajutorul cuptorului, vei supraîncălzi locuința și acest lucru ar putea să te împiedice inclusiv să te bucuri de preparate.

    Cearșaful salvator

    Dacă întors seara acasă constați că atmosfera din balcon este încinsă, stropește cu apă rece pe jos și pune în dreptul ușii un cearșaf îmbibat în apă rece și stors bine. Temperatura din balcon scade astfel cu câteva grade, iar în cameră va pătrunde o briză plăcută și răcoroasă.

    În unele seri, cearșaful s-ar putea usca rapid, canicula persistând și după apus. Udă cearșaful din nou și bucură-te de efectele sale.

    Odihnă și răcoare

    Ai parte de un somn odihnitor dacă nu resimți efectele neplăcute ale căldurii excesive. Încearcă să dormi cât mai jos, curajoșii pot dormi direct pe salteaua pusă pe parchet sau apelează la alte trucuri. Unul dintre ele ar fi să-ți învelești pernele în pungi de plastic și să le introduci la congelator cu o oră înainte de culcare.

    Altul ar fi să folosești lenjerii din satin sau mătase care nu absorb căldura.

    Nu încălzi mai tare casa

    Poți supraîncălzi locuința chiar dacă nu folosești cuptorul. Te sfătuim să schimbi becurile incandescente care degajează căldură și să nu folosești mai mult decât e necesar electrocasnice și alte aparate electrice care de asemenea produc căldură.

    Ai grijă de tine și de confortul tău termic chiar și în cele mai călduroase zile.

    Dacă le-ai încercat pe toate și nu reușești nicicum să te regăsești în casa ta, poate e timpul pentru o schimbare. Pentru schimbări imobiliare fresh, îți stăm la dispoziție cu variante potrivite cerințelor tale.

    Tips & tricks pentru amenajarea unui balcon de care să te bucuri

    Dacă ai balcon, ar fi bine să nu-l ignori. Unii dintre noi tindem să folosim acest spațiu pentru depozitare și eventual întinderea rufelor la uscat, dar balconul se poate transforma într-o adevărată oază a casei dacă îi acorzi un pic de atenție.

    Ți-ar plăcea să te bucuri și tu de un spațiu care să-ți încarce bateriile ori de câte ori petreci timp acolo? Ei bine, balconul este locul ideal pentru acest lucru.

    Ce faci când ai un balcon deschis?

    Un balcon care momentan fie e gol, fie este plin de cutii și lucruri depozitate îți poate împiedica imaginația și inspirația.

    În primul rând tipul de balcon dictează amenajarea. Ai un balcon deschis sau închis

    Pentru balconul deschis, principalele provocări sunt expunerea la apă, praf, temperaturi ridicate sau din contră scăzute dar și amenajarea unui loc intim, care să te protejeze de privirile curioase. Cu toate acestea în minte, ai grijă în primul rând ca orice piesă de mobilier sau accesoriu aduci în balcon să fie rezistentă la intemperii. Metalul sau plasticul mai tare fac față cu brio la provocările unui balcon deschis.

    Dacă îți plac florile în ghivece deosebite și spațiul îți permite, poți aduce câteva în balcon. Ai doar grijă ca acestea să fie bine ancorate și să nu sufere nici în cazul unei furtuni extreme. Dacă florile naturale ți se par complicate, poți opta pentru cele artificiale.

    Mobilierul și accesoriile îți permit crearea unui spațiu intim și pot face din balconul tău loc de luat masa, de relaxare, de sport, de petrecere a timpului cu prieteni, de joacă sau chiar de muncă.

    Idei pentru balconul închis

    Pentru balconul închis nu trebuie să acorzi așa multă atenție materialelor mobilierului sau accesoriilor. În schimb, într-un balcon închis poți amenaja locul de luat masa sau dacă insiști să depozitezi lucruri aici, poți depozita de exemplu cărți, în mini biblioteci moderne, de care te poți bucura dintr-un fotoliu confortabil.

    Balconul închis este o extensie a camerei și ar fi bine să urmărești dacă nu același stil, măcar aceeași cromatică a mobilierului și accesoriilor.

    Când spațiul nu ține cu tine

    Dacă balconul tău este foarte mic, nu abandona ideea amenajării lui. Folosește un mobilier compact, poate chiar multifuncțional ca o băncuță cu spații de depozitare incluse. De asemenea, scaunele pot fi pliabile și strânse de fiecare dată când nu stai în balcon.

    Pentru balcoanele înguste, poziționarea mobilierului este cea mai importantă. Folosește mese sau scaune înalte pentru a beneficia de cât mai mult spațiu. Montează rafturi sau etajere de perete pentru a da impresia unui spațiu cât mai aerisit dar și atent decorat.

    Stilul dă tonul

    Știi la ce să ai grijă - materiale, poziționare, destinație spațiu dar nu știi ce stil să abordezi? Pentru balcoanele închis ar fi bine ca stilul să fie în acord cu camera din care fac parte acestea. Pentru balcoanele deschise poți aborda și un stil diferit de cameră, ba chiar de toată casa.

    Pentru un efect de spațiu aerisit și unde-ți poți aduna ușor gândurile, abordează stilul minimalist. În acest stil îți vei amenaja balconul cu puține elemente dar cu impact și funcționalitate mare. O canapea care include și spații de depozitare, o măsuță de cafea cu spațiu dedicat revistelor, un scaun cu masă de laptop integrată, toate piesele din stilul minimalist servesc cel puțin două necesități. Utilizează o piesă de mobilier pentru mai multe activități și te poți bucura de spațiu.

    Dacă vacanța e departe și ai nevoie măcar de atmosfera ei, o idee ar fi să amenajezi balconul în stil rustic. Pentru un astfel de stil, folosește-te de elemente din natură cum ar fi buștenii pe care poți sta în loc de scaun. De asemenea, poți monta o mochetă verde care să imite iarba sau gazonul și poți amplasa și diferite poze sau suveniruri din vacanțe pentru o atmosferă optimistă și relaxată.

    Pentru o atmosferă exotică și ușor romantică poți opta pentru stilul oriental. Relaxarea și meditația sunt încurajate de acest stil care are la bază multe covoare și folosirea pufurilor sau pernelor pentru stat, în defavoarea scaunelor clasice. Accentele aurii sau arginitii pe diferite obiecte decorative te vor face să te simți ca în 1001 de nopți.

    Ai grijă să nu uiți

    Iluminatul - în special dacă îți petreci serile și nopțile în balcon acordă atenție surselor de iluminat pentru o atmosferă potrivită cu amenajarea și decorul.

    Ancorarea accesoriilor - evită riscurile de a vărsa sau chiar scăpa de la balcon obiecte de decor. Ancorează-le, pune-le pe suporți speciali sau undeva unde nu prezintă riscuri.

    Nu uita de plante - dacă acestea sunt naturale, verifică frecvența cu care trebuie udate și nu uita de ele pentru că pe cât de bine arată, pe atât de repede se pot usca fără grija și atenția ta.

    Tu în ce îți propui să îți transformi balconul? Ai încredere în alegerile tale și bucură-te de rezultat.

    Dacă nu ai balcon și parcă-parcă îți surâde ideea unuia, poate ar fi bine să iei în calcul o nouă locuință. Îți stăm la dispoziție pentru alegeri imobiliare inspirate, care-ți respectă toate nevoile.

    Cabină de duș sau cadă? Ce să alegi în funcție de nevoile tale

    Una dintre dilemele pe care clienții ni le împărtășesc atunci când caută o locuință nouă e legată de baie. „Să aleg cadă sau cabină de duș?”

    Desigur că răspunsul depinde. Depinde pe cine întrebi și ce nevoi ai tu și cei care vor locui cu tine.

    În timp ce unii preferă băile lungi și fierbinți în cada înspumată, alții vor să câștige spațiu în baie și să economisească timpul petrecut cu igiena, cu ajutorul unui duș scurt și eficient.

    Iată mai jos câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare opțiune.

    Duș

    Avantaje

    • Asigură un consum relativ mic de apă
    • Ocupă puțin spațiu. Dacă ai o baie mică, poate să fie alegerea potrivită
    • Este mai ușor de curățat

    Dezavantaje

    • Dușul nu îți oferă relaxarea oferită de o baie lungă
    • Dacă ai parte de o montare greșită, sunt șanse mari să ai infiltrații sau scurgeri neplăcute
    • Se instalează ceva mai greu decât o cadă pentru că are mai multe elemente

    Cadă

    Avantaje

    • Se instalează ușor când e clasică, fără funcții suplimentare, precum cea de vibromasaj
    • Ai atât posibilitatea unei băi relaxante, cât și a unui duș rapid
    • Modelele variate permit orice tip de design în baia și în casa ta
    • Dacă alegi să faci deseori duș în cadă, riști să produci mai multă umezeală și apă în jur decât dacă ai folosi cabina de duș

    Dezavantaje

    • Consumul de apă este mai ridicat decât în cazul cabinei de duș
    • Este ceva mai greu de curățat
    • Ocupă mai mult spațiu și în funcție de model poate „mânca” cu totul baia.

    Care e varianta potrivită pentru tine și ce ai vrea să alegi pentru viitoarea ta locuință: cabină de duș sau cadă?

    Dacă ești în căutarea unui nou cămin (cu cadă, cabină de duș sau, de ce nu, cu ambele), scrie-ne un mesaj și te ajutăm cu drag.

    Cum putem folosi înțelept spațiul din locuință. Idei și soluții

    Majoritatea locuințelor din țara noastră au dimensiuni mici spre medii care ne provoacă imaginația atunci când vine vorba de organizarea și ordonarea lucrurilor.

    Acest articol te poate ajuta dacă te simți un pic înghesuit sau dacă pur și simplu ești curios cum îți poți maximiza spațiul din locuință.

    În primul rând, pentru o viață confortabilă ar trebui să începi să gândești vertical. Profită de înălțimea pereților și ia în calcul și metrii pătrați disponibili pe verticală.

    Iată cinci idei și soluții gata de aplicat:

    Creează spațiu încă de la intrare

    Prima impresie a casei tale este dată de zona de intrare unde ar trebui să ai suficient loc pentru desfășurare.

    Poți folosi înțelept spațiul cu o băncuță elegantă și simplă care să includă diferite spații de depozitare sau sub care să poți depozita cutii pline cu obiecte care ar da senzația de dezordine dacă nu ar fi depozitate.

    Nu uita de pereți și amplasează o oglindă mare pe peretele de la intrare care va da impresia de și mai mult spațiu.

    Bucătăria – provocarea organizatorului

    Oricât de mulțumit ai fi de optimizarea spațiului din locuința ta, bucătăria îți poate da deseori bătăi de cap. Ia în calcul montarea de rafturi verticale, instalarea de suporturi suspendate pentru atârnarea tigăilor și cratițelor și aruncarea alimentelor ieșite din termenul de valabilitate.

    Este recomandat să investești în accesorii de bucătărie specifice fiecărei nevoi și-ți vei mulțumi mai târziu când ordinea te va ajuta să-ți prepari felul preferat în timp util.

    Cameră de zi, living sau sufragerie

    Spune-i cum vrei dar ai grijă să fie o cameră ordonată. Poți folosi o măsuță de cafea cu rafturi de depozitare, de exemplu. Mai poți amenaja canapeaua cu fotoliile în mijlocul camerei dacă poți lăsa suficient loc pentru a nu îngreuna traficul din jurul lor.

    Cu canapeaua și fotoliile în mijlocul camerei poți profita de pereții pe care poți monta rafturi și depozita cărți sau obiecte decorative în lipsa unei biblioteci.

    Ce se ascunde în dormitor?

    Noi credem că în dormitor se poate ascunde liniștea și relaxarea casei dacă spațiul este amenajat cât mai eficient. Chiar dacă poate nu ai luat în calcul până acum, există mult spațiu de depozitare sub pat sau deasupra lui.

    De asemenea, nu uita de organizarea dulapului de haine pe sezoane ca să nu pierzi timpul căutând un tricou printre pulovere.

    Artificii

    Nu, nu-ți sugerăm să aprinzi artificii la tine în casă! Există câteva așa-zise ”artificii” de design interior care îți pot aduce spațiu în plus în casă.

    Oglinzile creează impresia de adâncime și spațiu dar și suspendarea lucrurilor care altă dată ocupau spațiu, ca de exemplu bicicleta pe care o poți urca pe perete, îți ”câștigă” spațiu și sentimentul de confort.

    Dacă te pregătești să-ți schimbi patul, ia în calcul unul rabatabil sau care are deja în componență un generos spațiu de depozitare dedesubt.

    Oricât de copleșitoare îți poate deveni locuința, încearcă să cauți soluții și să nu o aglomerezi și mai tare.

    Dacă niciuna dintre idei sau soluții nu funcționează pentru tine și spațiul tău, atunci poate ar fi bine să iei în calcul și schimbarea locuinței.

    Oricât de radicală pare această variantă, este foarte important ca locuința ta să te facă să te simți acasă și să-ți încarce bateriile zilnic.

    Îți stăm la dispoziție și suntem gata să te ajutăm să găsești spațiul potrivit pentru tine și nevoile tale.

    Cum alegem culorile în locuință. Ce culori să folosești și pe care să le eviți

    Culorile joacă un rol important în viața noastră. Ne influențează, uneori mai mult decât ne dăm seama.

    În mai multe domenii s-au studiat efectele și beneficiile cromoterapiei, iar studii științifice atestă că aceasta este o metodă de tratament care poate să vindece anumite afecțiuni. Conform specialiștilor din psihologie și cromoterapie, culorile ne pot calma, relaxa sau vindeca ori ne pot face triști și nervoși.

    Chiar de aceea e important să știm cum să le alegem și să le folosim astfel încât să ne aducă starea dorită.

    Beneficiile culorilor sunt nenumărate, motiv pentru care merită să ne documentăm înainte să alegem culorile pe care le folosim în locuința noastră.

    roșu

    Roșul stimulează intelectul, activează tonusul, dar poate să ne și agite, dacă îl folosim prea mult. Livingul sau biroul se pretează la mici pete de culoare roșie: o vază, scaune, o canapea, perne sau alte accesorii roșii te pot ajuta să te bucuri de beneficiile acestei culori. În schimb, în dormitor ar fi bine să eviți roșul, iar dacă alegi să-l folosești, să nu exagerezi cu el, pentru că poate să te activeze prea mult atunci când ai vrea să te odihnești. Roșul simbolizează pasiunea, căldura, focul, inițiativa. Folosește așadar roșul cu măsură.

    verde

    Verdele e una dintre cele mai reconfortante culori. Ne ajută să reducem stresul, ne calmează, ne dă vitalitate, echilibru și prospețime. Folosește verdele oriunde simți pentru că e una dintre culorile care aduc echilibru și liniște. Îți recomandăm să o folosești în dormitor sau în living, dar poți alege verde și pentru baie, camere sau birou.

    galben

    Una dintre cele mai vesele culori, galbenul crește capacitatea de concentrare și stimulează atenția și creativitatea. Folosește cu încredere galbenul în biroul tău, în bucătărie sau în camera în care învață copilul. Galbenul transmite bucurie, optimism, lumină, veselie.

    albastru

    Albastrul are un efect relaxant și e folosit cu succes în tratarea insomniilor și a anxietății. Din acest motiv poți să alegi albastrul pentru dormitor, ca să te asiguri că ai un somn odihnitor, ușor și sănătos. Culoarea albastră e asociată cu marea, cerul și transmite libertate.

    portocaliu

    Camerele întunecate, livingul și bucătăria primesc o notă de căldură atunci când conțin elemente portocalii. Așadar, folosește portocaliul atunci când vrei să aduci lumină, culoare și căldură într-o cameră sau în bucătărie.

    mov

    Movul stimulează creativitatea și inspirația, așadar e potrivită pentru birou, însă ai grijă să alegi doar unele elemente din această culoare. Folosit în exces, movul devine obositor și dă o senzație de încărcare și apăsare. La fel ca și în cazul roșului, movul e plăcut atunci când e folosit cu moderație.

    Dincolo de aceste idei legate de culori, e important să iei în calcul luminozitatea spațiului și mărimea lui, dar și să alegi culori complementare când îți amenajezi locuința. Dacă ai o locuință mai degrabă întunecată și mică, evită nuanțele închise și “deschide” spațiul cu ajutorul culorilor calde precum galbenul și portocaliul.

    Dacă te temi să folosești culori ca să nu fie prea încărcată camera și prea multicoloră, cel mai simplu mod în care să nu dai greș e să folosești în general nuanțe naturale de crem, nude, alb, iar petele de culoare să le dai, spre exemplu, cu ajutorul unei canapele roșii în living, a unor scaune colorate în bucătărie sau a unei draperii albastre în dormitor.

    Sperăm că te-au ajutat ideile legate de culori.

    Dacă ești în căutarea locuinței potrivite din punct de vedere cromatic, lasă-ne un mesaj privat sau sună-ne și te ajutăm cu drag.

    Locuință în centru sau în cartier? Ce să alegi în funcție de nevoile tale

    Una dintre dilemele cele mai des întâlnite în rândul celor care își caută o locuință e poziționarea. Să aleg centrul sau să optez pentru un cartier?

    Ei bine, în rândurile de mai jos încercăm să-ți oferim un ghidaj care sperăm să te ajute să iei decizia cea mai bună pentru tine.

    Să stai în centru poate fi un lucru minunat pentru tine sau, din contră, poate să fie un infern. Contează foarte mult stilul tău de viață, nevoile tale, așteptările pe care le ai, obiceiurile tale și ale familiei.

    La ce să fii atent înainte să iei o decizie

    Înainte să iei o decizie, e bine să pui pe hârtie nevoile celor care vor locui în noua casă sau noul apartament.

    • -Ai copil mic și ți-ai dori să ieșiți în apropiere în parcuri și locuri de joacă mai puțin populate?
    • -i mașină și locul de parcare e vital pentru tine, la orice oră din zi sau din noapte?
    • -Lucrezi de acasă și ai vrea să poți ieși pe jos la plimbare în natură?
    • -Cauți liniște și relaxare sau viață intensă și vibrantă?
    • -Vrei să ajungi ușor acasă, la serviciu sau la școală/grădiniță fără să ai nevoie de mașină?
    • -Vrei să fii mereu aproape de Teatru, Operă, muzee și să faci o plimbare pe strada Eroilor înainte de culcare, fără să mai iei mașina sau autobuzul?

    Toate aceste întrebări te pot ajuta să iei o decizie potrivită, pentru voi, cei care veți locui în noul cămin.

    Traiul în centrul orașului

    Dacă locuiești în centru, cel mai probabil vei avea la dispoziție magazine, restaurante, școli bune, dar s-ar putea să nu fie așa de ofertantă zona din punctul de vedere al locurilor de joacă pentru copii ori poate locurile de parcare vor fi mai puține (sunt și excepții, desigur).

    În plus, aproape sigur vei avea nevoie de un buget mai mare pentru achiziție sau închiriere în centru decât într-un cartier. Partea bună e că un apartament sau o casă în centru sunt mai ușor de închiriat sau de vândut și îți oferă acces la multe instituții, muzee, activități și evenimente, aflate la o aruncătură de băț. Aglomerația și zgomotul ar putea fi dezavantaje, dar numai dacă tu cauți liniște și un loc mai puțin populat.

    Mulți dintre clienții care vin la noi ne spun că și-ar dori să stea în centru, dar să aibă liniște, spații verzi și locuri de parcare. Nu sunt imposibil de găsit, dar, într-adevăr, nu se găsesc chiar la fiecare colț de stradă astfel de opțiuni.

    Traiul în cartier

    Cartierele au fost gândite tocmai ca spații în care oamenii să locuiască, să se retragă după o zi la serviciu. Așadar, majoritatea cartierelor sunt pline de blocuri, case, spații de joacă, dar cu mai puține opțiuni de entertainment.

    În cartiere găsești de regulă mai multe case și apartamente de vânzare decât în centru. Prețul e de obicei mai mic decât în zona centrală, iar gălăgia și aglomerația s-ar putea să fie mai reduse (o vizită acolo te va ajuta să-ți dai seama).

    Există cartiere aglomerate, cartiere mai aerisite, unele sunt mai aproape de centru, altele foarte noi și cu străzi încă neasfaltate, unele aproape la ieșire sau chiar spre periferie. Partea bună e că ai de unde alege. Partea proastă e că nu e mereu ușor să te hotărăști care e zona potrivită pentru tine.

    Dacă alegi un cartier, s-ar putea să ai nevoie de mașină, autobuz sau tramvai ca să mergi la serviciu. Instituțiile, muzeele, activitățile nu vor mai fi la o aruncătură de băț; dar ai alte avantaje: probabil că e un loc mai liniștit, ai mai multă intimitate, locuri de parcare și de joacă. Desigur, sunt și excepții, tocmai de aceea e important să vizitezi zona înainte să cumperi un apartament sau o casă, măcar de 2-3 ori, în diverse momente ale zilei. Ajută și să vorbești cu câțiva riverani, să le afli părerea despre zonă.

    Pont: Mulți clienți care sunt în cumpănă aleg variante de locuințe în zona semi-centrală, unde au un preț mai mic decât în centru, dar avantajele proximității spațiale de centru.

    Cum să faci portretul robot pentru locuința ta

    Noi îți propunem ca înainte să te hotărăști UNDE vrei să te muți, să te gândești CE EXPERIENȚE ai vrea și ce experiențe NU ai vrea în acea zonă.

    Trece pe listă nevoile tale și ale familiei. Fă o listă cu ele, iar apoi îți va fi mult mai ușor să alegi opțiunea cea mai potrivită, care bifează cele mai multe puncte importante pentru tine.

    acă nu ai făcut lista sau pur și simplu nu îți cunoști încă nevoile, nu-ți face griji. Un consultant imobiliar profesionist îți va adresa acele întrebări vitale care te ajută să te ghidezi, să-ți dai singur răspunsurile și să iei decizia cea mai potrivită pentru tine și familia ta. Pe baza răspunsurilor de la tine, va întocmi portretul robot al locuinței ideale, iar apoi consultantul va veni la tine cu acele opțiuni care se potrivesc ca o mănușă pentru nevoile tale. Pare simplu, nu-i așa?

    Dacă vrei să fii pe mâini bune, lasă-ne un mesaj sau sună-ne și te consiliem cu drag.

    Cum poți începe o afacere profitabilă în imobiliare

    Te-ai gândit vreodată că ai vrea să pornești un business în imobiliare? Ai vrea să ajuți alți oameni să-și găsească locuința, biroul sau casa de vacanță la care visează? Vrei să faci antreprenoriat dar încă nu ai idee de unde să pornești în această călătorie?

    Știm cum e, așa am început și noi, acum peste 10 ani, aventura în imobiliare. Și acum, ca atunci, ne dorim același lucru: să-i ajutăm pe cei din jurul nostru.

    În urmă cu mai bine de 7 ani, când am pus pe picioare Impakt Imobiliare, aveam deja experiență serioasă în domeniu, dar chiar și așa, antreprenoriatul nu a fost deloc ceva ușor sau care să nu ne țină în corzi la maximum. Am învățat multe și nu vrem să ținem doar pentru noi toate lecțiile.

    • Doar 15% dintre companii sunt stabile financiar, iar 60% din ele se închid

      În perioada 2005-2011 au fost înființate în România 1 milion de companii noi, însă 60% dintre ele s-au închis. Și numai 8.000 de firme, adică 0.8% dintre ele, au cifre de afaceri de peste 1 milion de euro. Din nefericire, doar 15% din companiile care au trecut testul timpului sunt acum stabile financiar.

      Datele de mai sus provin dintr-un studiu pe care compania Coface l-a realizat în 2019, iar de aici putem să vedem cât de greu e, practic, să faci afaceri în România.

      Nu, nu vrem să te descurajăm. Dar credem că e important să ai așteptări realiste și să faci tot ce poți ca să pornești o afacere de succes. De aceea vrem să te ajutăm să începi cu dreptul. Să nu faci greșelile pe care, poate, le-am făcut noi sau pe care le-am văzut din plin în piață.

    • De ce ți-am da ponturi despre cum poți face business în imobiliare?

      E o întrebare pe care poți, pe bună dreptate, să o pui.

      Răspunsul e următorul: pentru că știm cât este de greu, anevoios și plin de provocări acest drum.

      Pentru că ne dorim să-i ajutăm pe alți ambițioși să-și vadă visul cu ochii. Așa am fost (și încă mai suntem) și noi. Pentru că ȘTIM, PUTEM și VREM să te ajutăm. Și îți propunem să fii PARTENERUL nostru.

      Am gândit Franciza Impakt Imobiliare ca o soluție pentru cei care vor să înceapă cu dreptul drumul în antreprenoriatul imobiliar. Primești la cheie un model de business funcțional și sprijinul nostru tehnic pe minim 5 ani ca să obții profit și stabilitate financiară. Pentru ca business-ul tău să plutească pe ape liniștite și sigure, iar tu și echipajul tău să ajungeți la destinație în siguranță.

    • Ce primești dacă devii partenerul nostru și obții franciza Impakt Imobiliare

      Te vom ajuta pas cu pas și te vom ghida ca să ai în afacerea ta ordine și claritate:

      • Ai un sistem de lucru gata pus la punct
      • Beneficiezi de sprijin juridic
      • Primești la cheie un proiect GDPR ca să îți gestionezi în siguranță baza de date
      • „Moștenești” o bază de date extinsă pe care să o folosești în vânzări
      • Beneficiezi de traininguri care te ajută în afacere
      • Recrutezi oamenii pe baza unui sistem care funcționează
      • Primești sprijin ca să-ți creezi planuri de dezvoltare

    Cum ar fi dacă ai dezvolta business-ul tău fără teamă, fără să te întrebi constant dacă faci bine, dacă vei supraviețui?

    Dacă vrei să afli mai exact ce presupune franciza Impakt Imobiliare și cum o poți obține, dă un click aici. După ce ai citit, scrie-ne un mesaj privat, ca să programăm o întâlnire în care să ne cunoaștem.

    Așteptăm vești de la tine!

    Obiceiuri și superstiții vechi, de casă nouă

    În sfârșit ți-ai cumpărat propriul imobil. Ești în culmea fericirii și abia aștepți să-ți amenajezi cuibul după bunul plac. Felicitări! Sperăm să ai parte de ”acasă” indiferent ce locuință ți-ai cumpărat!

    Brusc ai parte de sfaturi referitoare la ce și cum să faci în noua casă? Ai tăi sunt foarte fermi și-ți interzic să iei cu tine vechea mătură iar tu te simți de parcă ai iar 10 ani?

    Chiar dacă crezi sau nu în superstiții, credem că e bine să le cunoști.

    Superstițiile și obiceiurile fac parte din viața oamenilor de pretutindeni și diferă în funcție de cultură și popor. Acestea sunt bune pentru moral, ne dau încredere în viitor când le respectăm și ne colorează zilele. Mutatul în casă nouă nu este scutit de obiceiuri și superstiții gata de respectat. Te invităm să le descoperi pe cele mai importante în următoarele rânduri:

    • 1. Mătura

      Mătura veche nu are ce căuta în casa nouă. Ți-o va zice mama ta și ți-o zicem și noi. Se crede că mătura a adunat de-a lungul timpului energiile negative din vechea casă. Nu o lua cu tine în casa nouă dacă nu vrei să ai parte acele energii negative. Mai mult, mătura simbolizează curățenia și ordinea dar o mătură veche în casă nouă aduce cu sine dezordine și mizerie. Așadar, cu un minim de efort, cumpără o mătură nouă.

    • 2. Gunoiul

      Gunoiul dintr-o casă trebuie tratat cu maximă responsabilitate, mai ales cel dintr-o casă nouă. Desigur, reciclarea și colectarea selectivă a deșeurilor nu reprezintă superstiții, ci obiceiuri sănătoase pe care te îndemnăm să le adopți. În schimb, nu mătura gunoiul peste prag deoarece atragi certurile. Nu duce gunoiul după apusul soarelui deoarece îți arunci sporul casei o dată cu el și nu-l duce nici în zilele de luni pentru că vei avea o săptămână cheltuitoare și păguboasă.

    • 3. Alimente

      În casa nouă nu comanda o pizza din prima. Ai grija ca întâi să ai următoarele alimente: pâine, grâu sau orez și sare. Acestea simbolizează belșugul, roadele pământului și puterea de regenerare în fiecare an. Se spune că la petrecerea de casă nouă poți servi guacamole home made sau alte bunătăți pregătite doar dacă ți-ai întâmpinat oaspeții cu pâine și sare. Oare cine mai practică asta?

      Ai putea face un pic ceremonial vintage, amuzant și haios. Sarea este foarte importantă într-o casă simbolizând belșugul casei, așadar nu se împrumută, nu se aruncă și nu trebuie să apuce să se termine niciodată.

    • 4. Zilele săptămânii

      Ideal ar fi să te muți lunea. Marți te muți pe riscul tău deoarece nu este recomandat și dacă nu este complet terminată casa, se spune că nici nu o vei termina vreodată. Dar noi n-am fi chiar așa radicali. Mare grijă și la vreme pentru că nu e bine să te muți pe ploaie. De asemenea, mutatul într-o zi de sâmbătă este ca cel dintr-o zi de marți, diferența fiind că dacă te muți sâmbăta nu vei termina niciodată de aranjat lucrurile în casă și nu casa în sine.

      De te muți miercurea vei avea spor iar mutatul într-o zi de joi te va face să te întorci mereu vesel(ă) acasă. Duminica este bine să te muți dar doar dacă o faci până la mijlocul zilei. Despre vineri nu am găsit informații, probabil pentru că vinerea este pentru distracții și nimeni niciodată nu a avut chef de mutat într-o zi de vineri. Dacă totuși ești în situația de a te muta Vinerea, îți ținem pumnii, să fie cu noroc!

    • 5. Obiecte

      La petrecerea de casă nouă nu se oferă cuțite. Cuțitele sunt responsabile de certuri și discordie într-o casă nouă. Dacă vecinul îți urează bun venit cu bormașina sâmbăta la 7 dimineața, nu te lăsa mai prejos. Cuiele bătute într-o grindă a casei te feresc de rele, îți protejează casa și-i demonstrează vecinului că și tu eși mare gospodar. Se crede că o clanță stricată la ușă aduce ghinion și pagube așa că înlocuiește-o imediat ce observi deteriorarea ei. Farfuriile, cănile, paharele sparte sau ciobite de transportul la noua casă trebuie aruncate imediat pentru a nu atrage ghinioane.

    Crezi că astea sunt toate superstițiile și obiceiurile de casă nouă? Am mai descoperit 5 pentru tine:

    Nu fluiera în casă, fluieri a pagubă și chemi ghinionul. Îți recomandăm să fluieri pe balcon, poate chiar îți va remarca cineva abilitatea.

    Nu lăsa cuțitul cu lama în sus pentru că vei avea ceartă în casă. O superstiție destul de logică din moment ce sunt șanse de accidentare în caz că mai împarți casa cu cineva.

    Nu împrumuta obiecte de la vecini din prima zi de casă nouă pentru că nu vei mai avea noroc în casă. Ai mare grijă la această superstiție mai ales dacă lucrezi de acasă, ghinionul în casă nu e ceva ce-ți poți permite.

    Nu aduce sapa în casă. Nu știm ce motiv ai avea să aduci o sapă în casă dar nu o face pentru că vei avea numai necazuri (probabil explicând jumătății tale de ce ai adus o sapă în casă).

    Ai o casă cu două intrări? Ești norocos(ă)! Nu-ți pierde norocul intrând pentru prima dată în casă pe ușa din spate. Ai grijă să intri pentru prima dată în casă folosind ușa principală și tot pe ușa principală să ieși pentru prima dată din casă.

    În orice ai crede și oricâte superstiții și obiceiuri ai respecta sau nu, o casă nouă este un nou început plin de oportunități. Noi credem în noroc în viața personală dar în viața profesională ne bazăm pe experiență și dedicare.

    Dacă ești în căutarea unei locuințe, contactează-ne și unul dintre agenții noștri imobiliari te va ajuta să-ți găsești casa potrivită chiar dacă ai spart o oglindă și încă nu ai scăpat de cei 7 ani de ghinion.

    Pentru toți cei care s-au mutat în casă nouă și au omis vreo superstiție, nu uitați că norocul și-l mai face omul și cu mâna lui. Să vă bucurați de sentimentul de acasă!

    Surse de inspirație:

    https://www.casa-gradina.ro/superstitii-de-casa-noua/

    https://incasanoua.ro/superstitii-cand-te-muti-in-casa-noua/

    Cadouri inspirate pentru o casă nouă

    Zilele acestea se împlinește un an de la declararea stării de urgență pe teritoriul României. Un an cel puțin diferit și plin de provocări în care ne-am petrecut mai mult ca oricând timpul în casă.

    Am petrecut mai puțin pe la festivaluri sau în cluburi, dar am reușit să ne bucurăm singuri de viață și micile plăceri de zi cu zi. Nu e de mirare că oricând are loc un eveniment oricât de restrâns sau mai puțin important suntem primii pe lista de invitați!

    Dacă ești invitat în curând la petrecerea de casă nouă a prietenilor tăi, mândri și bucuroși să împărtășească cu tine noul lor cuib, ideile de mai jos s-ar putea să-ți fie de mare folos.

    Te bucuri de invitație dar imediat începi să te gândești „oare ce să le duc”? Îți propunem câteva idei inspirate și practice de cadou de casă nouă cu care să-ți surprinzi plăcut prietenii.

    Cadoul de casă nouă se face atât în România cât și în alte țări și are o valoare simbolică. Prin dăruirea unui astfel de cadou îți exprimi bucuria pentru prietenii tăi care s-au mutat în casă nouă dar și grija și atenția pentru nevoile și personalitățile lor.

    • Cadouri pentru bărbați

      În general, bărbații preferă să primească lucruri practice. De la gadgeturi, la ceasuri sau lucruri utile în bucătărie (deschizător de vin, de bere, halbe de bere, pahare de whiskey dacă îl preferă) nu vei da greș cu nimic. O altă variantă este să-i dăruiești amicului tău un lucru de care ar avea nevoie dar nu s-a gândit la el, cum ar fi un coș de rufe sau o boxă portabilă.

    • Cadouri pentru femei

      Dacă prietena ta și-a cumpărat o casă nouă, nu ezita să-i dăruiești o decorațiune sau un cadou personalizat.

      Pentru femei plantele, lumânările parfumate, pernele decorative dar și ramele foto, tablourile sau orice alt obiect decorativ sunt alegeri inspirate.

      Gândește-te ce o definește pe prietena ta, ce personalitate are și caută o decorațiune de interior care să o reprezinte.

    • Cadouri pentru cupluri

      Ești invitat de un cuplu care s-a mutat în casă nouă? Atunci poți alege un cadou util amândurora cum ar fi un set de perne cu inscripții dedicate cuplurilor, o lenjerie de pat amuzantă, seturi de pahare pentru doi, papuci de casă asortați sau chiar pijamale asortate dacă îi cunoști bine și le știi mărimile.

      Cadourile pot fi pe cât de inspirate, pe atât de neinspirate. Nu oferi niciodată produse de igienă personală. Acestea țin de intimitatea fiecăruia și riști să nu fie nici măcar cele potrivite. De asemenea, nu oferi obiecte religioase dacă nu știi sigur informații despre religia persoanei respective și cât de religioasă este. O altă categorie de cadou care nu ar trebui făcută este cea a animalelor de companie.

    Acum că știi cu ce să mergi la petrecerea de casă nouă a altora, ce ai zice să ne contactezi și să-ți găsești și tu casa ideală cu ajutorul nostru?

    Visezi la un apartament renovat? Află de ce autorizații ai nevoie

    Vine, vine primăvaraaa! În cartier se aud triluri de bormașină, iar tu deși ai fost deranjat de ele la început, acum visezi la renovarea propriului apartament. Știm cât de tentant este să-ți renovezi apartamentul mai ales în ultima vreme când ai petrecut atât de mult timp în el.

    Dacă nevoile tale s-au schimbat, dacă aștepți un nou membru în familie sau pur și simplu vrei să schimbi atmosfera, reconfigurarea este deseori o soluție optimă. Să nu uităm că o renovare temeinică poate contribui favorabil și la prețul cu care închiriezi sau vinzi imobilul dacă asta ai de gând cu el.

    Înainte de a te apuca de orice ar fi bine să consulți planurile tale din punct de vedere legal. Exact! De exemplu, înainte de orice construire, extindere, recompartimentare sau consolidare a unui imobil, ai nevoie de o autorizație specifică, de construire. De ce să dai banii pe o amendă când îi poți da pe o canapea asortată noului tapet?

    Să descoperim împreună cazurile când NU ai nevoie de autorizații:

    • Lucrări care NU modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora;
    • Reparații ale împrejurimilor, acoperișurilor, învelitorilor sau teraselor, când forma și materialele lor nu se schimbă;
    • Reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, când se păstrează forma, dimensiunile golurilor și ale tâmplăriei;
    • Zugrăveli și vopsitorii interioare;
    • Zugrăveli și vopsitorii exterioare, când nu se modifică elemente de fațadă și culori ale clădirilor.

    Ideile tale se încadrează în cele care nu au nevoie de autorizație? Spor la treabă!

    Când ai însă nevoie de autorizația de construire? Oricând îți propui lucrări de construire:

    • Consolidare;
    • Modificare;
    • Extindere;
    • Reconstituire;
    • Schimbare de destinație;
    • Reparare a construcțiilor de orice fel și a instalațiilor acestora.

    Prin autorizația de construire se înțelege actul care conferă cetățenilor dreptul de a construi dar și de a consolida sau repara o construcție deja existentă. Autorizația de construire se eliberează pentru cel mult 12 luni, de Primărie, în baza unui dosar ce curpinde o serie de avize, acorduri și proiect tehnic.

    Ea se solicită de către deținătorul unui drept real asupra imobilului – drept de proprietate, de uz, uzufruct, etc. Nu uitați că și o eventuală recompartimentare a locuinței necesită aprobare. Mai multe detalii poți găsi în Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

    ATENȚIE! În cazul în care ai achiziționat un apartament prin credit bancar, în funcție de tipul creditului, va trebui să obții acordul scris al băncii, Ministerului de Finanțe sau al Fondului Național de Garantare a Creditelor.

    Nu în ultimul rând, respectarea orelor de liniște și notificarea prealabilă a vecinilor cu privire la planurile tale de renovare sunt binevenite. Acestea transmit bun-simț și încurajează o relație plăcută cu vecinii tăi.

    Dacă uneori nu se pot respecta orele de liniște, ai grijă să-i anunți pe vecinii tăi că vei face gălăgie și mai ales de durata acesteia. Nu e nimic mai neplăcut ca o bormașină sâmbăta la 13:00, când încerci să culci copilul sau la 10 dimineața, după o noapte de nesomn.

    Spor în toate planurile tale! Evită neplăcerile și renovează legal cu o autorizație de construire valabilă atunci când e cazul.

    Vrei să-ți valorifici investiția în renovare și să-ți aduci imobilul pe piața imobiliară?

    Contactează-ne și te vom ajuta!

    Negocierea în imobiliare. 8 tehnici pe care le poți aplica

    Atunci când îți cauți o locuință, vrei să vinzi un apartament, dai sau cauți cu chirie un spațiu, e posibil să ai nevoie de câteva competențe de bun negociator. Negocierea poate părea un proces anevoios și la care nu te-ai gândi în mod normal. Unii au ridicat-o la rang de artă, în timp ce pentru alții reprezintă un șir lung de discuții. Majoritatea oamenilor au impresia că rezultatul unei negocieri constă într-o parte care pierde și una care câștigă. De fapt, negocierea este un instrument de rezolvat conflicte. Nu vezi niciun conflict la orizont? Imaginează-ți că vrei să-ți vinzi apartamentul cu 100.000 de euro, iar cineva îți oferă 90.000. Mai crezi că nu ai niciun conflict acum? În cele ce urmează îți oferim 8 tehnici pe care le poți folosi data viitoare când vinzi, cumperi, închiriezi sau dai spre închiriere un spațiu.

    • 1. Marje de negociere.

      Cât și în ce caz negociezi. Vestea bună este că poți negocia oricând! Fie că vorbim despre apartamente „comuniste” sau despre un dezvoltator imobiliar, negocierea poate avea loc oricând. La fel, în cazul în care chiar tu vinzi sau închiriezi. Vestea mai puțin bună este că negocierea implică foarte multă documentare prealabilă. Marjele de negociere sunt de 5% în medie dar pot ajunge și la 10% în unele cazuri specifice. Atenție însă, analizează realist cererea ta sau oferta ta de preț. Caută informații reale și actuale despre piața imobiliară locală. Poți folosi surse din online (poate chiar cu ajutorul blogului nostru) sau din presa locală.

    • 2. Fă-ți temele. Studiază piața.

      Succesul unei negocieri ține foarte mult de pregătirea temeinică a acesteia. Informează-te despre zona în care se află proprietatea. Află detalii precum: cu cât s-au vândut/închiriat și în cât timp, apartamente similare din zonă. În negociere, orice afirmație o vei susține cu argumente valide. Imaginează-ți: „Nu pot să-ți vând apartamentul cu 90.000 de euro când în zonă, altul similar se dă începând de la 100.000 de euro.” față de „Eu vreau 100.000 de euro pe apartament, mie mi se pare un preț corect.” Același exemplu se poate aplica și în cazurile cumpărătorului/chiriașului sau proprietarului care închiriază. Extra sfat: Totul depinde de diferite aspecte de la cerere și ofertă pe piața imobiliară locală, până la zonă, vechime imobil, utilități, facilități din apropiere, fiecare punct în parte contează. Verifică în prealabil toate detaliile și îți vei forma o opinie realistă asupra prețului vânzării/cumpărării sau închirierii.

    • 3. Pregătește-te de negociere.

      Încearcă să nu neglijezi pregătirea mentală. Oricât ai studia piața și toate argumentele pro negociere în favoarea ta, pregătește-te și de momentul propriu-zis. Vizualizează cum va decurge negocierea. Gândește-te la posibile replici ale celuilalt. Lucrează la propriile tale argumente și pregătește-ți un mic discurs sau măcar câteva idei de bază. Repetă măcar o dată ce ai de gând să spui și mai ales cum.

    • 4. Încearcă și reușește să te detașezi emoțional.

      Imobilul pe care îl vinzi sau închiriezi a fost o vreme îndelungată „acasă” pentru tine? Înțelegem ce simți și cum amintirile de neprețuit par acum valorizate sub așteptările tale. Încearcă totuși să te pui și în locul celuilalt. Tu vezi peretele unde îți măsurai anual copilul, celălalt vede doar un perete. Atunci când ai decis să vinzi sau să închiriezi un imobil ai decis rațional, nu uita de partea asta. Nu încerca să-ți transpui emoțiile în negociere pentru că celălalt nu le va înțelege. La fel, dacă îți dorești neapărat să cumperi sau să închiriezi un spațiu și te-ai atașt de el de la prima vedere, acesta nu este un argument valid într-o negociere. Concentrează-te pe expunerea argumentelor raționale, pe care să le înțeleagă toate părțile implicate.

    • 5. Începe negocierea pe un teritoriu comun.

      Caută și identifică interesele comune ambelor părți. Viitorul tău chiriaș sau potențialul cumpărător deține un autoturism iar tu incluzi în închiriere/vânzare un loc de parcare? Iată teritoriul comun de la care poți pleca în negociere. Dacă, din contră, în calitate de potențial chiriaș sau cumpărător ai autoturism iar imobilul nu vine la pachet cu un loc de parcare, poți pleca de la acest lucru în negociere. Teritoriul comun este reprezentat de lucruri asupra cărora toate părțile se pot pune de acord, cum ar fi existența sau inexistența unui loc de parcare inclus.

    • Bucură-te de proces.

      Vânzarea sau închirierea, cumpărarea sau închirierea pot fi mai mult decât simple tranzacții. Bucură-te de proces cu ajutorul negocierii, testează-ți capacitățile de argumentare și răbdare. Negocierea te mai poate ajuta și cu sentimentul că ai plătit sau primit prețul corect. De-a lungul procesului vei auzi și argumentele celuilalt. În final, poate prețul nu a scăzut deloc, dar tu vei fi sigur că ai luat decizia informat și argumentat.

    • 7. Ascultă-l și pe celălalt.

      Ascultă-l și pe celălalt și fă-o cu mare atenție. Într-o negociere nu îți permiți greșeli de comunicare sau interpretare. Acestea pot duce la eșecul negocierii și implicit pierdere de timp și energie. Nu ai înțeles ceva sau nu ai siguranța că ai înțeles bine? Mai întreabă. Important e să nu rămâi cu impresia greșită. Te temi că persoana nu va respecta înțelegerea? Cere un sumar al celor negociate și decise împreună și în format scris, eventual pe e-mail. O negociere poate însemna o singură discuție sau un întreg șir de tratative. Ai grijă să finalizezi negocierea cu un act care să ateste cele convenite: fie antecontractul, fie chiar contractul de cumpărare sau închiriere.

    • 8. Apelează la un profesionist.

      Interacțiunea cu un potențial cumpărător/chiriaș îți dă bătăi de cap? Negocierea pare ceva obositor pentru tine? Ori poate nu ai timp sau nici măcar nu locuiești în țară sau în localitatea unde se află imobilul?

    Poți apela la un profesionist. Caută și găsește agentul imobiliar potrivit ție și nevoilor tale. Unul dintre avantajele de a apela la un astfel de profesionist este faptul că negocierea face parte din ”fișa postului”. Pentru un agent imobiliar, negocierea este ceva obișnuit, ce face parte din viața lui de zi cu zi. În plus, din poziția lui de intermediar, agentul imobiliar este detașat de imobil, adu-ți aminte pasul 4. În același timp el cunoaște deja bine pașii 1 și 2. Ce zici ca data viitoare când vinzi/cumperi/închiriezi un imobil să aplici din pașii pe care ți i-am propus astăzi? Noi te încurajăm să o faci și să obții rezultatul dorit. Nu uita că suntem aici cu o întreagă echipă de profesioniști dedicați în cazul în care vrei să te ajutăm. Nu e cazul de tranzații imobiliare momentan? Salvează acest articol și folosește-l la nevoie. Procesul negocierii îți poate aduce pe lângă satisfacția materială și o satisfacție mentală. Fie că ești vânzător sau cumpărător, proprietar sau chiriaș arată-te deschis la negociere și vei avea de câștigat. Dacă simți că negocierea nu e pentru tine, apelează cu încredere la un profesionist dar nu te opri până nu-l găsești pe cel potrivit ție. Îți suntem alături și-ți dorim negocieri de succes!

    De ce să apelezi la o agenție imobiliară

    Îi știi și tu pe cei care zic că decât să plătească un comision unei companii imobiliare, mai bine caută pe cont propriu? Și noi îi știm.

    Nu ne înțelege greșit, nu e neapărat ceva rău să te ocupi tu personal, de la A la Z de vânzare, închiriere sau de cumpărare, doar că treaba asta vine cu niște costuri. De timp, iar uneori chiar și de bani, dacă nimerești la samsari imobiliari sau la persoane care nu sunt de încredere. Așadar, iată câteva avantaje de care ai parte dacă lucrezi cu o agenție imobiliară profesionistă. De exemplu, cu noi.

    • 1. Ești asistat, consiliat, îndrumat

      Noi, la Impakt Imobiliare, ne dorim tare mult nu doar să vindem sau să închiriem, ci și să vedem clienți fericiți. Nu vom insista să cumperi ceva ce nu e potrivit pentru tine doar ca să primim un comision. Știm că, pe termen lung, avem de pierdut în acest fel. Când apelezi la noi, îți punem multe întrebări, iar scopul lor e să înțelegem ce vrei și ce NU vrei. Iar apoi venim cu propuneri personalizate și potrivite pentru tine. You are not alone, vorba cântecului lui Michael Jackson.

    • 2. Economisești timp. Mult timp

      Când cauți o nouă locuință, poți să te simți copleșit de numărul mare de lucruri la care trebuie să fii atent. Și căutarea, ahh, căutarea poate să-ți ia o veșnicie. Pe ce site-uri să intru? Pe cine să sun? Ce întrebări să pun? Fix de aceea au apărut agențiile imobiliare: ca să te ajute să faci treaba asta mai simplu, mai repede și cu efort cât mai mic. Consilierii noștri îți trimit link-uri sau poze doar către acele proprietăți care se potrivesc cu dorințele tale.

    • 3. Ai acces la oferte variate

      Ca să te poți decide și ca să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta.

    • 4. Ești la adăpost de țepe și țepari

      Noi verificăm imobiliele înainte să ți le propunem, așadar nu vom veni niciodată spre tine cu o ofertă de la vreun samsar care îți cere avans de 7.000 de euro, după care fuge din țară. Lucrăm legal, curat și avem grijă ca toți cei cu care colaborăm să facă asta.

    • 5. Te ajutăm să negociezi

      Știm bine care e valoarea pe piață a unui apartament după ce-l vedem, iar treaba asta te ajută să negociezi prețul, atunci când se poate, dar și să nu accepți oferte cu prețuri umflate artificial cu pompa.

    Mult spor și căutare plăcută!

    Cum să scrii un anunț reușit dacă vrei să vinzi sau să închiriezi o locuință

    Sunt câteva aspecte pe care e bine să le iei în calcul dacă vrei să închiriezi sau să vinzi un apartament sau o casă.

    Iată patru dintre ele, pe scurt:

    • 1. Fotografii clare, luminoase, calitative

      O fotografie întunecată poate da apartamentului sau casei tale un aer prăfuit sau demodat. Lumina e, de asemenea, importantă, ca să scoată în evidență punctele forte. Dacă e posibil, ajută să realizezi și un tur virtual, online, mai ales în perioada asta, când încercăm să mutăm în online mult din interacțiunea noastră.

    • 2. Ordinea

      Fă ordine și aranjează jucăriile celui mic, pune în dulap hainele lăsate pe scaun și papucii din fața ușii. Ordinea va da un aspect curat și ordonat locuinței, iar senzația de spațiu încărcat se diminuează foarte tare.

    • Descrie imobilul sincer și onest. Evită cuvintele pompoase dar pune accent pe funcționalitate

      Ca să te poți decide și ca să iei cea mai bună decizie pentru tine și familia ta.

    • 4. Ești la adăpost de țepe și țepari

      Scrie despre funcționalitate, compartimentare, pentru cine simți că ar fi potrivit (familii, studenți, etc) și care sunt punctele forte ale locuinței (poate e aproape de mijloacele de transport în comun, poate că are o priveliște minunată de pe balcon sau poate că e în centrul Clujului, la două minute de Piața Unirii). Toate aceste aspecte sunt importante pentru cei care caută printre sute de oferte.

    • 5. Apelează la profesioniști

      Dacă vrei să scapi de griji și să te asiguri că totul merge bine și legal, e important să apelezi la profesioniști și să lași amatorismele pentru alții. Câștigi timp și ai șanse mari să închiriezi mai repede în acest fel.

    Mult succes!

    Te muți într-o clădire veche? 4 lucruri pe care să le iei în considerare înainte să faci alegerea

    Clădirile vechi au un mare avantaj și anume acela că au trecut testul timpului: sunt rezistente, puternice și, de cele mai multe ori, foarte elegante. Să stai într-o clădire istorică în centrul orașului e o formă de noblețe, dar sunt și riscuri pe care e important să ți le asumi. Trecerea timpului și deteriorarea te pot pune în situația să chemi mai des echipele de meșteri ca să faci reparații și lucrări de consolidare. Iată 4 detalii pe care să nu le omiți înainte să te muți într-o clădire veche, indiferent că e vorba despre apartament sau spațiu de birouri.

    • 1. ACOPERIȘUL

      Verifică data la care s-au făcut ultimele lucrări de înlocuire a țiglelor. De multe ori podul caselor vechi e neglijat de către locatari, iar asta duce, mai departe, la infiltrații de apă, inundații sau chiar accidente nedorite.

    • 2. IGRASIA

      Pereții sunt vechi chiar și atunci când proprietarul îi vopsește proaspăt ca să vândă mai ușor apartamentul. Ia-ți un constructor cu tine când faci vizita în apartament și asigură-te că pereții sunt sănătoși și nu necesită intervenții mai ample de oprire a umidității.

    • 3. INSTALAȚIILE ELECTRICE

      Întreabă când s-au schimbat pentru ultima dată prizele, întrerupătoarele și circuitele electrice. În clădirile vechi, instalațiile electrice sunt, de obicei, vulnerabile și e riscul mare ca ele să te lase când te aștepți mai puțin.

    • 4. INSTALAȚIILE SANITARE

      E vorba, mai precis, de țevi, racorduri, canale de scurgere, chiuvete, vase de wc. Apartamentele vechi au risc mai mare de inundație atunci când nu se fac lucrările de întreținere necesare.

    Sperăm că te-am ajutat. Dacă ai nevoie de propuneri concrete de imobile, scrie-ne și îți răspundem cu drag. Mult spor și succes!

    4 lucruri de care să ții cont înainte de a cumpăra un apartament

    Prețurile multor apartamente au scăzut în medie cu 10-15 procente. E un semnal de criză, firește, dar scăderile din economie vin la pachet și cu oportunități pentru cei care vor să investească. Prin urmare, dacă vrei să profiți de faptul că apartamentele sunt acum puțin mai accesibile ca preț, asigură-te că nu vei suporta în viitor alte costuri neașteptate. Bifează cele 4 criterii pe care apartamentul ar trebui să le îndeplinească înainte să-l cumperi.

    • 1. SIGURANȚA CLĂDIRII

      Pare de la sine înțeles că orice clădire cu apartamente respectă norme de siguranță, însă, din păcate, lucrurile nu stau întotdeauna așa. S-a construit mult în ultimii ani, dar și prost. Desigur, rezistent nu înseamnă doar ca blocul să facă față la cutremure, incendii sau inundații, deși un asemenea criteriu e vital. Un bloc rezistent, bine construit e unul în care nu pușcă rigipsul sau nu se dezlipește gresia la doar o săptămână după ce te-ai mutat. Calitatea construcției este, deci, un detaliu pe care să nu-l omiți.

    • 2. ZONA

      Ne dorim spații mari, bine amenajate, clădiri moderne, dar, ca să rămânem în buget, facem compromisuri la zonă. Ne supraevaluăm tinerețea și ne gândim că nu e un capăt de țară să stăm zilnic în mașină câte două ore ca să ajungem la biroul nostru din centru. Pe termen lung, însă, oboseala, stresul și costurile de transport se adună. Atunci când vin copiii, lipsa unei grădinițe în cartier sau măcar a unui parc de joacă încep să-și spună cuvântul. Asigură-te, deci, că alegi o zonă bună care să aducă echilibru în viața și familia ta.

    • 3. CHELTUIELILE DE BLOC

      Mergi să vizitezi apartamentul? Perfect! Când pleci, oprește-te în casa scării și vezi cât costă, în medie, cheltuielile de regie. Multe clădiri moderne, nou construite au costuri lunare de întreținere care depășesc apa rece, salubritatea și curățenia. E posibil să găsești pe tabel tunderea săptămânală a gazonului, întreținerea terenului de sport sau curățenia zilnică din garajele de la subsol.Vezi la cât se ridică lunar cheltuielile și asigură-te că ești pregătit să le susții.

    • 4. VECINII

      Oamenii cu care împarți clădirea pot să influențeze în bine sau în rău calitatea vieții tale. Atunci când vei vizita apartamentul pentru prima dată, oprește-te și discută cu ei. Încearcă să iei pulsul.

    Îți dorești să cumperi un apartament? Lasă-ne un mesaj privat și te vom ajuta să iei decizia care ți se potrivește.

    Vrei să-ți construiești o casă? Află cum să alegi terenul potrivit

    Pandemia din ultimele luni a ținut mulți oameni în casă, iar o mare parte dintre cei care stau la bloc și-au spus măcar o dată: „Of, ce bună ar fi o curte în care copiii să se poată juca !” În cazul în care te gândești să-ți cumperi un teren ca să-ți faci micul tău colț de rai, iată 3 criterii la care ar conta să fii atent.

    • 1. AȘEZAREA

      Este primul criteriu de care ar trebui să ții cont atunci când alegi zona în care vei construi. Dacă ai copii, e important ca ei să umble seara într-o zonă bună, sigură și cu nivel de infracționalitate redus. Confortul casei de vis nu justifică o zonă nefuncțională, fără utilități și departe de orice.

    • 2. CALITATEA SOLULUI

      Este adevărat, prețul terenului contează și e normal să căutăm soluții cât mai puțin costisitoare. Totuși, terenurile ieftine vin de multe ori la pachet cu costuri ascunse. Dacă solul nu e de calitate, casa în sine poate fi afectată, iar pe termen lung asta aduce alte bătăi de cap. Consultă, deci, un expert care să verifice terenul înainte să bați palma cu vânzătorul

    • 3. VECINII

      E important, de asemenea, să știi cu cine te învecinezi. Chiar dacă vei locui la curte și vei fi, practic, mai izolat decât la bloc, ține cont că vecinătatea e importantă. Aici nu este vorba doar despre familiile care locuiesc în apropiere. Dacă ai teren în zone limitrofe marilor orașe, asigură-te că nu ai în preajmă ferme sau diverse ruine industriale care-ți pot crea probleme de zgomot și de miros

    Așadar, dacă vrei să-ți construiești o casă, terenul rămâne investiția principală pentru că de el va depinde calitatea casei pe care ți-o dorești.

    Vrei un sfat practic și-o mână de ajutor? Lasă-ne un mesaj privat și te vom ajuta să iei cea mai bună decizie.

    11 sfaturi ca să vinzi sau să închiriezi mai ușor

    Când vrei să vinzi sau să închiriezi o casă sau un apartament, e bine să ții cont de mai multe aspecte la care sunt atenți cumpărătorii și cei care închiriază. Unele sunt de bun simț, la altele poate că nu te-ai gândit până acum.

    Așadar, ce poți face ca să-ți crești șansele să vinzi/să închiriezi rapid și ușor?

    Iată câteva trucuri care îți pot face locuința mai atractivă:

    1. Scrie texte simple, simpatice și ferește-te cât poți de clișee. Oferă informații relevante legate de poziționare, suprafață, utilități.

    2. Elimină ceea ce nu e necesar din locuință. Pe scurt, scapă de acele piese de mobilier care încarcă spațiul, dar nu sunt prea utile.

    3. Curățenie, ordine și aer curat. Sunt trei aspecte care pot să nu ți se pară importante, dar care îi influențează pe cumpărători. Toți ne dorim o locuință ordonată, aerisită și curată.

    4. Repară ce e stricat. Dacă ai o ușă care nu se închide, repar-o înainte să pui anunțul online. Dacă ai un bec care nu funcționează, înlocuiește-l înainte de vizită.

    5. Luminozitate și temperatură. O locuință luminoasă atrage atenția și e automat mai plăcută decât una întunecată. Iar temperatura te face să te simți cosy sau nu.

    6. Alege fotografii clare, luminoase. Știi deja că o imagine face cât 1000 de cuvinte. Alege acele fotografii care descriu cel mai bine locuința ta și renunță la pozele întunecate și neclare.

    7. Alege un tur virtual – e simplu, online și te ajută să economisești timp și energie.

    8. Descrie zona în care se află locuința. Pentru multe persoane, facilitățile din zonă sunt foarte importante: mijloace de transport în comun, școli/grădinițe, parcuri, restaurante și locuri de joacă, magazine, centre de sport/relaxare. De asemenea, nu scrie că e locuința e la 5 minute de centrul orașului, dacă ai de mers 45 de minute pe jos și 15 cu mașina.

    9. Descrie ce alte costuri ar fi de suportat. Viitorii chiriași/proprietari ar putea fi interesați să știe cât plătești la întreținere iarna/vara, cât costă o parcare în zonă sau ce alte costuri ar avea dacă se mută acolo. Vor aprecia transparența și vor avea o idee mai clară asupra cheltuielilor.

    11. Apelează la specialiști. Alege o agenție și un consultant imobiliar cu care ești pe aceeași lungime de undă. Agentul te va ajuta să economisești timp, să maximizezi șansele și să găsești persoana potrivită pentru spațiul tău în cel mai scurt timp.

    Suntem curioși voi cum ați completa lista.

    Trei beneficii pe care le obții dacă îți iei acum un apartament în chirie

    Multe apartamente s-au eliberat în ultimele două luni din cauza lockdownului, adică a izolării pe care pandemia COVID-19 a produs-o. Practic, în ultimele două luni am stat în casă.

    Consecințele în piața chiriilor din Cluj au fost naturale:

    mulți studenți au plecat acasă și au continuat să urmeze online cursurile universității la care s-au înscris. Prin urmare, nu mai era necesar să plătească o chirie așa că au plecat din oraș.

    mulți tineri profesioniști care munceau în Cluj au intrat sub „zodia” muncii remote. Practic, au lichidat apartamentul în care plăteau chirie și au plecat acasă, adică în Suceava, Zalău, Bistrița sau alte orașe ale țării, depinde de proveniența lor.

    Perioada COVID – 19 vine cu incertitudini și frământări pentru mulți oameni care muncesc sau studiază la Cluj. Cea mai frecventă întrebare pe care o auzim de la ei în această perioadă este ce urmează?

    Poate că și tu, cel care citești acum aceste rânduri, te afli în rândul celor pe care îi apasă nelămuriri precum:Cât va mai dura pandemia? Ce reguli se vor impune în viitor? Mă întorc la școală sau la serviciu în lunile următoare? Revin la Cluj?În cazul în care te numeri printre cei care așteaptă semnale să revină în Cluj, dar nu știu încă în ce condiții vor putea să facă relocarea, articolul pe care îl citești e pentru tine. Îți vom împărtăși în rândurile de mai jos prognoza noastră, a celor de la Impakt Imobiliare, și o sugestie practică pe care poți s-o pui în aplicare ca să obții în viitor o chirie mai bună.

    Informația te ajută în mod deosebit dacă ai fost sau urmează să devii chiriaș. În cazul în care ești proprietar și vrei să dai apartamentul în chirie, ideile de mai jos te pot ajuta să îndeplinești mai ușor așteptările viitorilor tăi chiriași, astfel încât să-ți închei tranzacția în cele mai bune condiții pe care piața le permite.

    Prognoza cea mai realistă pe care noi o putem avansa acum este că prețul chiriilor va crește la vară.

    Mai precis, ne așteptăm ca din luna iulie încolo, o chirie pentru un apartament cu una sau două camere să fie mai mare decât acum.

    De exemplu, dacă la începutul anului un apartament cu 2 camere dintr-o zonă bună precum Iulius Mall se închiria cu 600 de euro pe lună, acum prețul e în jurul sumei de 450 de euro. Totuși, relaxarea măsurilor anti-COVID și chiar prognozele optimiste că îmbolnăvările vor scădea în perioada următoare vor repune, ușor, economia în mișcare.

    Ne așteptăm ca din luna iulie cererile de apartamente să crească, iar prețurile, implicit, să se mărească și ele.

    Ok și ce fac în condițiile astea?

    Sugestia noastră pentru tine, dacă știi că vei reveni în Cluj pentru muncă sau studii, este să închiriezi un apartament acum și să nu aștepți până la vară când prețurile vor crește din nou.

    Iată cele mai importante beneficii pe care le obții dacă îți rezolvi chiria acum și nu mai amâni până în iulie.

    Primul beneficiu pe care îl obții este prețul mai mic. Mai precis, poți să-ți negociezi, așa cum scriam mai sus, o chirie lunară cu aproximativ 20% mai mică.

    Cel de-al doilea beneficiu este faptul că proprietarii sunt mai flexibili la garanțiile pe care le percep atunci când te muți.

    Probabil știi că la o închiriere obișnuită proprietarul îți cere echivalentul a două-trei chirii ca depozit pentru eventualele pagube pe care le poți produce cât timp ocupi apartamentul. Banii aceia îi primești înapoi, în cel mai bun caz, doar după ce părăsești apartamentul.

    Riști, printre altele, abuzuri din partea proprietarului: să ți se sustragă părți din garanție pe motiv că scârțâie ușor clanța de la debara sau robinetul de la bucătărie se mișcă puțin de tot în condițiile în care e normal ca un apartament să se mai uzeze într-un an sau doi. Nu-ți spunem că vei scăpa de garanție, dar acum sunt șanse ca depozitele care ți se cer să fie mai mici. Acum, dar nu și peste două luni.

    Cel de-al treilea beneficiu care te poate interesa dacă ai mașină este locul de parcare gratuit.

    În general, pentru parcare se cere un plus de 50 de euro pe lună pe care ai șanse să nu-l plătești dacă faci tranzacția acum cât timp piața chiriilor a scăzut ușor.

    Sună bine, dar eu nu mă mut la Cluj acum, ci la vară eventual. Ce fac în codițiile astea? Plătesc „în gol” două- trei chirii ca să fiu sigur că prind ceva mai ieftin?Probabil că-ți pui o astfel de întrebare în timp ce citești, iar frământarea e cât se poate de normală.

    Nu pare logic să vii acum la Cluj din Arad, Sibiu, Brașov sau chiar Iași, Botoșani, Piatra Neamț ca să:

    1. îți închiriezi un apartament

    2. te întorci acasă, mai stai două –trei luni, timp în care plătești chiria de la Cluj, iar apoi revii.

    Totuși, soluțiile aparent ciudate pot să fie mai eficiente pe termen lung.

    Haide să luăm următorul scenariu. Un apartament cu două camere în zona Gheorgheni din Cluj costă, în mod obișnuit, 600 de euro/lună, iar tu vrei să-l închiriezi din iulie-august încolo pe o perioadă de un an, să spunem. Să facem acum rapid un calcul rapid legat de costurile pe care trebuie să le suporți pe un an în funcție de timing-ul pe care îl alegi.

    Scenariul 1, varianta standard: închiriezi mai târziu la preț întreg atunci când va fi nevoie să te muți:

    Chiriile lunare: 7.200 euro

    Garanții (trei chirii): 1.800 euro

    Locul de parcare: 600 euro

    Total plată pe un an: 9.600 euro

    Scenariul 2: închiriezi mai devreme ca să profiți de prețul redus, chiar dacă nu e nevoie să te muți acum:

    Chirii lunare: 5.400 euro

    Garanții (o chirie maximum): 450 euro

    Locul de parcare: 0

    Total: 5.850 euro

    Prin urmare, e adevărat că, dacă închiriezi acum un aparatament în Cluj, există posibilitatea să plătești două – trei chirii „pe degeaba” pentru că nu vei locui acolo sau nu vei avea nevoie de apartament, DAR gândește-te la banii pe care îi economisești pe parcursul unui an.

    Ai șanse, practic, să plătești cu 40% mai puțin pentru cazarea din Cluj pe un an, ceea ce înseamnă că poți să economisești sume de până la 3.700 de euro. Cum ar fi?

    În încheiere, iată ce-ți propunem: scrie-ne un mesaj aici, la rubrica noastră de contact și spune-ne care sunt top 3 frământări pe care le ai dacă intenția ta e să te muți în chirie.

    Îți răspundem și te ajutăm cu idei.

    Covid-19. Cum poți să vinzi, cumperi sau să închiriezi în perioada aceasta

    În ultimele zile multe persoane interesate să cumpere, vândă sau să închirieze apartamente și-au pus întrebareaCe urmează?

    Mai precis, mulți dintre clienții noștri au vrut să afle de la noi încotro o ia piața, iar cele mai comune întrebări au sunat așa:

    Care vor fi tendințele prețurilor? Are rost acum să cumpăr, să vând sau să închiriez? Cum prospectez/vizitez o casă sau un apartament acum când riscurile sunt atât de mari de fiecare dată când ies din casă?

    În acest articol am vrea să-ți împărtășim 5 pași utili pe care poți să-i faci acum înainte să cumperi, vinzi sau închiriezi orice bun imobiliar.

    Informația te va ajuta să iei decizii în cunoștință de cauză și, în același timp, să nu te expui în spații străine, cu persoane pe care nu le cunoști și care pot să te contamineze cu virusul COVID-19. Indiferent de decizia pe care o iei, de tipul de tranzacție pe care vrei (sau nu) să-l faci, esențial e să controlezi procesul și să fii bine informat. Poți să faci asta de acasă, cu un laptop sau smartphone și conexiune la internet, fără să dai mâna cu nimeni, fără să-ți riști sănătatea sau fără să iei decizii pripite. În siguranță. Să luăm deci, pe rând, cei 5 pași pe care să-i faci în siguranță înainte să iei decizii imobiliare, în această perioadă.

    Pasul 1: conectează-te cu piața și evoluția prețurilor.

    Mai precis, citește studii de piață, modificări legislative în domeniu sau decizii legate de modul în care se creditează imobilele. Perioda COVID -19 e una în care Statul va lua măsuri, va face modificări, pe care tu ar trebui să le știi. Te poți documenta pe toate aceste subiecte de acasă, alături de cei dragi.

    Pasul 2: Orientează-te spre filmulețe de prezentare cu imobilelele vizate. Altfel spus, evită deplasări și întâlniri inutile.

    Dacă ești proprietar și vrei să vinzi sau să închiriezi, fă tu astfel de filmulețe, iar dacă ești interesat să cumperi, caută pe piață prezentări video.

    Pasul 3: Solicită informații suplimentare tehnice

    Profită, mai exact, că ești acasă și ai mai mult timp pentru prospectare. Este șansa ta să nu grăbești procesul și să te asiguri că ai cules toate datele necesare care țin de construcție, amplasament, informații juridice.

    Pasul 4. Cere-i agentului imobiliar sau persoanei cu care faci tranzacția să ducă toată procedura în online.

    Dacă ai ales să faci o cumpărare, vânzare sau închiriere, trimite e-mail cu documente scanate și evită pe cât poți discuții față în față. Noi lucrăm cu clienții noștri pe WhatsApp, Facebook live sau alte platforme.

    Pasul 5. Pune-te la curent cu toate normele de igienă impuse de Stat în perioada asta

    În cazul în care trebuie, totuși, să ai o întâlnire sau o discuție și ești sigur că nu se poate altfel, studiază cu atenție toate regulile de protecție și igienă pe care ar trebui să le respecți atunci când ieși din casă.

    Sperăm că acești cinci pași pe care ți-i împărtășim să-ți fie utili mai ales dacă vrei să:

    - dai apartamentul sau casa în chirie, dar te temi că vizitele chiriașilor sunt nesigure pentru sănătatea ta și a familiei

    - cumperi un apartament, dar ți-e teamă de vizite și contacte cu necunoscuți sau alte proceduri birocratice care te vor plimba în aglomerație pe holurile mai multor instituții

    - vinzi un apartament, o casă, dar nu știi în ce măsură o agenție imobiliară te poate ajuta în condiții de siguranță. În încheiere, am vrea să știi că orice tranzacție imobiliară e un proces destul de elaborat care cere timp, atenție și documentare.

    Partea bună, însă, e că nu e necesar să studiezi singur piața, tendințele și legislația. Poți să lași munca de pregătire și întregul proces în mâinile unui specialist, iar noi te putem ajuta cu asta. Comunicăm cu tine online și răspundem la orice întrebare sau nelămurire. Scrie-ne un mesaj la rubricade contact, și spune-ne ce tip de tranzacție ești interesat să faci.

    Îți dăm un reply și te ajutăm cu prezentări video, consiliere remote și materiale.

    Deci, cum ar spune Michael Jackson: You are not alone.

    Va fi bine!

    Participi la Festivalul UNOTLD? Informațiile de mai jos s-ar putea să îți fie de folos

    Urmează un festival pe care mulți dintre noi îl așteaptă, UNTOLD, însă majoritatea celor care participă nu sunt din Cluj-Napoca și au nevoie de cazare și sfaturi în această perioadă. Vă las mai jos câteva lucruri pe care trebuie să le știți înainte și pe perioada festivalului:

    1. Locația unde vă cazați să nu fie foarte departe de locul unde este festivalul, de Parcul Central, deoarece pe perioada festivalului tariful taxiurilor va fi majorat și în ceea ce privește Clever-ul pe care ne bazăm cu toții va avea tariful pe cursă minim 35 lei, însă vestea bună este că autobuzele vor circula la un interval de 30 minute în fiecare noapte pe tot parcursul nopții;

    2. Înainte de a porni spre Cluj-Napoca și înainte de a vă caza trebuie să:verficați încă o dată disponibilitatea proprietății; încheiați în prealabil un contract care să vă asigure locațiunea sau să primiți o confimare scrisă a rezervării; de asemenea în cazul în care locatorul este persoană fizică, să solicitați o copie a actului de identitate, precum și dovada faptului că discutați cu proprietarul de drept al imobilului în care veți fi cazați.

    3. Începând de anul acesta se poate intra doar de 2 ori/zi în cadrul festivalului pentru a nu se mai crea cozi interminabile la intrare;

    4. În ceea ce privește vremea, s-a produs o schimbare, vremea ploioasă care definea festivalul Electric Castle anul acesta este estimată la UNTOLD, așa că pregătiți-vă și ținute care să includă și câte o pelerină și încățăminte adecvată.

    Pentru cei care doresc să evadeze un pic din aglomerația din cadrul festivalului, orașul Cluj-Napoca oferă niște locuri deosebite care merită vizitate:

    Dealul Cetățuia;

    Piața Muzeului;

    Bastionul Croitorilor;

    Grădina Botanică;

    Biserica Reformată;

    Zidurile Cetății pe strada Potaissa - Cetatea Mare din Evul Mediu

    Acestea ar fi doar câteva dintre numeroasele puncte de atracție ale Clujului care pot deveni puncte de atracție și pentru tine.

    Vă doresc niște zile pline de distracție și revin cu un articol mai complex despre experiența din cadrul festivalului și feedback-uri de la chiriașii care au găsit cazare prin intermediul agenției Impakt Imobiliare și nu numai.

    Vechea dilemă: nou vs vechi

    Discutând în cadrul echipei Impakt Imobiliare pe tema cererii și nevoii cumpărătorilor de locuințe din ultimul an și analizând numărul și tipul tranzacțiilor imobiliare din primele 3 trimestre ale anului 2018, comparativ cu perioade similare din anii precedenți, am constatat o ușoară creștere a solicitărilor în ceea ce privește achiziția de imobile noi.

    Și pentru că ne place să înțelegem cât mai bine nevoia existentă pe piață, astfel încât să venim în întâmpinarea clienților cu soluții cât mai avantajoase, am schițat câteva teorii care să răspundă dilemei „locuințe noi vs. locuințe vechi”

    Una dintre ele ar fi că 60% dintre cumpărători sunt tineri cu vârste cuprinse între 22-40 ani și își doresc ca viitorul imobil să fie complet finisat și eventual mobilat și utilat.

    Această dorință se naște fie din lipsa timpului alocat acestor acțiuni, fie din frica de a nu identifica persoane serioase și calificate pe parte de finisaje, sau din dorința de a economisi bani în eventualitatea în care aceștia fac tranziția de la o locuință cu chirie, la o locuință achiziționată cu credit bancar, iar în cazul apartamentelor seminfinisate, aceștia ar intra pe perioada finisajelor într-o situație de dublu cost, în care ar trebui să acopere atât rata aferentă noii achiziții, cât și chiria pentru locuința actuală, iar majoritatea dintre ei nu-și permit având în vedere și investiția inițială cu avansul și taxele aferente achiziției.

    Un alt aspect de luat în considerare este deadline-ul lucrărilor de finisare, care de cele mai multe ori, este depășit semnificativ, astfel încât nu se poate estima cu exactitate finalizarea părții de mobilier, în ceea ce privește livrarea și montajul aparaturii electrice și a electrocasnicelor și în consecință, nici data renunțării la locuința actuală cu chirie.

    De asemenea, faptul că în imobilele noi locuiesc cu preponderență tineri, cu aceeași medie de vârstă ca cea menționată mai sus, este un aspect care înclină balanța spre achiziția de imobile noi.

    O altă teorie, ar fi cea cu privire la condițiile de creditare și evaluare care sunt mult mai avantajoase pentru construcțiile noi decât pentru construcțiile vechi, iar acest lucru se reflectă și în condițiile de creditare prin Programul Guvernamental „Prima Casă”, program gândit în special pentru tinerii care achiziționează prima lor locuință.

    Spre deosebire de un credit imobiliar ipotecar, unde avansul minim pentru achiziție de care trebuie să dispună cumpărătorii îl reprezintă procentul de 15% din suma evaluării imobilului care urmează a fi achiziționat, accesând Programul Guvernamental „Prima casă”, avansul pe care trebuie să-l dețină cumpărătorii este de 5% din suma evaluării imobilului care urmează a fi achiziționat.

    Bineînțeles, prețul imobilului poate depăși suma evaluată, însă diferența dintre acestea va trebui suportată de către cumpărători în întregime din sursele lor proprii.

    Plafonul maxim de creditare la imobilele vechi este de echivalentul în lei a 57000 Euro, iar la imobilele noi, este echivalentul în lei a 66500 Euro, imobile noi însemnând imobile care dețin Autorizația de construire emisă de nu mai mult de 3 ani de zile în urmă, de la momentul contractării unui credit prin Programul Guvernamental „Prima Casă”.

    Un alt avantaj, pe lângă avansul mic, este dobânda, care este compusă din marja fixă a băncii creditoare + ROBOR, iar marja pentru un credit Prin Programul Guvernamental „ Prima Casă” este de 2%, față de 2,5 -4,5% în cazul unui credit imobiliar ipotecar standard.

    Evaluările, în ceea ce privește imobilele noi, sunt mult mai apropiate de prețul de achiziție, prin prisma materialelor mai eficiente de construire, a normelor mai rigide de construcție și predare a lucrărilor precum și prin coeficientul termic și energetic mult mai ridicate. Iar dacă discutăm de imobile deja finisate, prețul finisajelor întră în evaluare, deci vor fi luate în calcul pentru creditare, pe când în cazul imobilelor semifinisate, costul de finisare trebuie să fie asigurat suplimentar de cumpărător, pe lângă costul de achiziție.

    De asemenea, pentru a putea beneficia de avantajele accesării unui astfel de program guvernamental, trebuie îndeplinite și anumite condiții de eligibilitate, printre care:

    - să nu deții la momentul contractării, un alt imobil pe numele tău și/sau al soțului/soției, sau dacă deții, acesta trebuie să aibă suprafață mai mică de 50 mp;

    - să nu mai fi beneficiat anterior tu și/sau soțul sau soția de un astfel de program;

    - să nu înstrăinezi imobilul în primii 5 ani după achiziție;

    - să dispui de avansul minim de 5% din suma evaluată;

    - imobilul trebuie să se încadreze într-una din clasele A, B, sau C, de eficiență energetică;

    - să închei în momentul achiziției, polița de asigurare obligatorie (PAD) a locuinței precum și o poliță de asigurare facultativă care să asigure împotriva tuturor riscurilor viitoarea locuință finanțată.

    Un alt motiv pentru optarea în favoarea imobilelor noi îl reprezintă posibilitatea de a alege compartimentarea potrivită, orientarea dorită, etajul, precum și posibilitatea personalizării imobilului în ceea ce privește finisajele, dotările, posibilitatea achiziționării de parcări, garaje în imobil, locuri suplimentare de depozitare, accesul la lift ( obligatoriu pentru imobilele cu regim de înălțime mai mare de 3 niveluri).

    Cu toții știm că achiziția unui imobil finisat, sau chiar complet mobilat și utilat, este mult mai comodă și mai avantajoasă ca și cost, iar când spunem mai avantajoasă ca și cost, ne referim în primul rând la achiziția finisajelor ca materiale și manoperă, a mobilierului și a electricelor, a electrocasnicelor și a altor dotări, la un preț mult mai mic decât cel de achiziție, chiar dacă acestea se află într-o stare foarte bună sau sunt chiar noi, neutilizate încă.

    Este la fel ca și în cazul achiziției unei mașini noi versus achiziției unei mașini second-hand, cum ai ieșit din reprezentanță cu ea, imediat i-a scăzut valoarea, indiferent cât ai rulat-o, nu vei obține același preț de achiziție în cazul în care o vinzi, chiar și imediat.

    Însă, dezavantajul este că trebuie să acceptăm finisajele și dotările existente, precum și stilul persoanei care și-a pus amprenta asupra imobilului prin finisaje și mobilier, în condițiile în care, cu toții suntem diferiți, avem stiluri și nevoi diferite și de asemenea, valori diferite.

    Pentru cei curajoși, care își asumă stresul amenajării locuinței lor de vis, însă vor beneficia la urmă și de satisfacția proiectului personal de amenajare finalizat pe gustul lor, am vrea să vă ajutăm cu stabilirea bugetului în linii mari, deoarece aproape întotdeauna acesta se depășește, însă ar trebui să țineți cont de câteva aspecte înainte să începeți un proiect de amenajare interioară.

    Costul finisajelor de calitate medie spre superior, pentru un imobil nou este de aproximativ 100 Euro/mp util, cost care poate oscila în funcție de opțiunea dumneavoastră în ceea ce privește costul materialelor de finisare.

    Costul mobilierului și al electrocasnicelor se ridică la 100-150 E/mp, iar aici discutăm de cele de calitate medie spre superior, iar prețul poate oscila în funcție de pretențiile și nevoile fiecăruia.

    Costuri cu transportul, manipularea, montarea mobilierului, electricelor, electrocasnicelor, materialelor necesare de finisare, costuri care de cele mai multe ori, sunt omise din calculele inițiale.

    Costurile cu corpurile de iluminat, obiectele decorative, perdele, galerii, covoare, lămpi, lustre, etc, pe care ne ferim să le aproximăm, deoarece fiecare doamnă are un talent înnăscut de a le „ridica costurile” bugetate inițial.

    În ceea ce privește imobilele vechi, nefinisate, trebuie avut în vedere, pe lângă bugetul de finisare, mobilier și dotări, și bugetul alocat pentru aducerea imobilului în starea de finisare, adică pregătirea acestuia prin eliminarea obiectelor din interior, geamuri vechi, pardoseli, gresie și faianță veche, uși de interior vechi, precum și schimbarea și înnoirea instalațiilor sanitare, electrice și termice.

    Acestea sunt câteva aspecte care stau la baza luării deciziei de achiziție a unui imobil nou versus un imobil vechi.

    Însă, în realitate, nu există proprietatea perfectă, există proprietatea potrivită nevoilor și posibilităților financiare din momentul achiziției.

    Și pentru că nevoile noastre se schimbă în timp, va recomandăm să luați decizii înțelepte în ceea ce privește achizițiile imobiliare, nu care să satisfacă nevoile din prezent, ci care să se plieze și pe posibile nevoi/situații viitoare, raportate pe viitorii 5-10 ani, fără a pierde din vedere proiectele de viitor pentru zonele țintă și randamentul investiției.

    Ps. Dacă ai și alte teme de interes la care ți-ar plăcea să primești un punct de vedere al unei echipe dedicate și pasionate de imobiliare, dă-ne un semn, iar noi îți vom expune punctul nostru de vedere într-un articol viitor!

    Noi, echipa Impakt Imobiliare,„credem în aceleași valori ca și tine!”

    Vacanță la cabană? Iată câteva sugestii din partea Impakt Imobiliare

    Rămânem în domeniul imobiliar, însă de această dată mergem către zona de relaxare și am vrea să vă propunem câteva locații deosebite. Pe testate!

    Echipa Impakt Imobiliare a mers in teambuilding pentru că , nu-i așa ?! După muncă și răsplată!

    Pensiunea Doru, Beliș

    Pensiunea Doru din localitatea Beliș, un loc minunat, perfect pentru activități atât indoor cât și outdoor. Noi ne-am bucurat de piscină interioară de 15×6 metri și de jacuzzi-ul cu 10 locuri. Am vrea să știți că mâncarea este excelentă iar gazdele deosebit de primitoare. Ne-am bucurat de spațiul outdoor care a fost un mediu foarte plăcut și ne-a permis desfășurarea în voie a diferitelor jocuri de echipă. Mai jos aveți link-ul:

    https://pensiunea-doru.ro/

    Roua de Munte

    Cea de-a doua pensiune este Roua de Munte, locul unde am făcut celălalt teambuilding. Amplasarea și panorama acestei locații este una cu totul specială.

    http://www.pensiunea-roua-de-munte.ro/

    Pensiunea Victoria

    În luna aprilie a acestui an, echipa Impakt a organizat un team meeting ad hoc la Pensiunea Victoria. Mediul relaxant ne-a ajutat să găsim cele mai bune idei pentru a crea un serviciu excelent pentru clienții noștri.

    https://www.facebook.com/pensiuneagroturisticavictoria/

    Ne apropiem din nou de perioada concediilor de sărbatori și câți dintre noi nu au început deja căutările pentru un spațiu de închiriat pentru petrecerea de Crăciun sau cea dintre ani. Vă recomandăm cu mare drag aceste două opțiuni, garantăm că ambele îți vor satisface nevoia de relaxare și de petrecere.

    Te-ai gândit vreodată să cumperi o casă de vacanță?

    Dacă pleci des în vacanță la munte, îți place să petreci timp în natură și nu te sperie vremea capricioasă din vârf de munte, poate că este timpul să te gândești să-ți construiești propria cabană. Avantajele sunt numeroase: pe termen lung economisești banii pe care altfel i-ai cheltui pe închirierea unei camere, îți poți lua gașca de prieteni cu tine într-un concediu prelungit, îți poți organiza spațiul și grădina cum vrei tu.

    Există două opțiuni dacă te-ai hotărât să ai propria ta cabană la munte: de la a o construi de la zero, până la a o cumpara gata.

    Când îți cumperi o cabană, alege una care să aibă și câțiva metri pătrați de curte pe care sa o poți aranja după bunul plac. Florile de munte care apar în timpul verii sunt superbe și schimbă aspectul oricărei curți, indiferent de cât de mică este. În plus, acestea sunt mai rezistente, așa că nu vei sta cu grija că trebuie să faci drumuri săptămânale pentru a le îngriji.

    Pentru perioadele în care ești plecat, poți lăsa unui vecin sau cuiva din apropiere numărul tău de telefon și să-l rogi să mai arunce o privire din când în când pentru a se asigura că totul este în regulă.

    Nu uita că cel mai important este să ai parte de liniște și relaxare și să evadezi din aglomerația marilor orașe, așa că deconectează-te de la tehnologie și de la grijile cotidiene când mergi să petreci câteva zile în creierul munților, la aer curat și răcoare.

    Dacă te interesează să cumperi o cabană, te invităm să răsfoiești lista noastră cu oferte de proprietăți

    Vrei să îți cumperi o casă? Uite câteva sfaturi!

    Continuăm seria articolelor despre achiziționarea locuințelor de această dată cu câteva tips&tricks pentru achiziționarea unei case. Una din cele mai importante decizii financiare din viața oricărei persoane o reprezintă cumpărarea unei case.

    O casă veche poate să fie uneori mai practică sau chiar mai eficientă decât o casă nou construită. Însă trebuie să ai în vedere că această casă ascunde adesea și unele hibe și probleme care te pot face, după achiziționare, să scoți fără să vrei din buzunar o sumă suplimentară de bani pentru repararea problemelor respective. Tocmai de aceea este foarte important să pui în balanță întotdeauna atât beneficiile cât și dezavantajele cu care vine la pachet o casă veche.

    Ia în calcul distanța dintre casă și locurile unde mergi frecvent

    Ia in considerare atât timpul cât și costul cu transportul (benzina sau abonamentul pe mijloacele de transport în comun) pentru a te duce și a te intoarce zilnic de la birou. Daca sunteți o familie cu copii, în mod cert ar trebui să te intereseze ca unitățile de învățământ să fie cât mai aproape și bineînteles, să ai în vedere unde e cel mai apropiat supermarket sau hipermarket pentru a te putea aproviziona cu alimente și alte lucruri atunci când e nevoie.

    Acestea sunt doar trei lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Poți completa cu parcul, piața de legume și fructe, un loc de joacă, etc. în functie de ce este important pentru tine acum (include aici și modificările pe termen lung pe care ai de gând să le faci în viața ta, pentru că majoritatea oamenilor cumpară o casă pentru a o păstra întreaga viață).

    Informează-te asupra instalației electrice

    Verifică prizele și întrerupătoarele și întreabă proprietarul actual când a fost înlocuită ultima dată instalația electrică și dacă poate suporta consumatori puternici.

    Inspectează instalațiile tehnico-sanitare

    Când faci asta, uită-te în special în spatele bateriilor, sub cadă și în spatele rezervorului de la toaletă. De asemenea ai în vedere panta de scurgere, dacă este executată în mod corespunzător, pentru ca apa din baie să se scurgă către gura de canalizare și să nu rămână în vreun alt colț al camerei.

    Centrala termică și aerul condiționat

    Dacă există astfel de aparate în casă, trebuie pornite și testate. Altfel, poți constata ca aparatele sunt stricate și ai cumparat casa cu niște functionalități pe care de fapt nu le are.

    Evaluează corect

    Depistate înainte de cumpărare, problemele cu care casa vine la pachet, te pot ajuta să negociezi în favoarea ta și să scazi prețul casei respective. Însă atunci când îl scazi, pune în balanță și cât te va costa să repari acele hibe pe care le-ai constatat și apoi trage linie și vezi dacă reducerea obținută te ajută să repari neajunsurile casei sau te vor face să scoți din buzunar o sumă suplimentară. Ia și aceste lucruri în considerare, pentru că de bună seamă se vor adăuga la bugetul necesar pentru transformarea casei vechi în casa visurilor tale.

    Costurile cu utilitățile

    Tot ce înseamă utilitățile necesare confortului optim al casei. Încălzire, apă curentă, iluminat și toate celelalte, corelate. Este bine să le știi înainte a achiziționa casa pentru că alfel s-ar putea să ai reale surprize. Nu este totuna să plătești utilități de 500 lei sau de 200 de lei lunar, doar pentru că ai o casă cu consum energetic foarte ridicat.

    Gradul de finisare

    Majoritatea vânzătorilor de case noi vând locuințe semifinisate. În primul rând pentru că sunt mai ieftine și apoi pentru a putea fi personalizate de cumpărător. Gradul de finisare al casei va influența costul total al casei cu cel putin 15-20%.

    Prețul pe metru pătrat util

    Unul din indicatorii cheie în imobiliare, pentru că permite comparația între zone diferite și chiar între țări și localități.

    Altă soluție – cumpără o casă la stadiul semifinisat

    Atunci când cumperi o casă sau un apartament nou, ai la dispoziție două variante: fie achiziționezi locuința cu toate finisajele și îmbunătățirile gata efectuate, fie cumperi o locuință semifinisată. Foarte mulți dezvoltatori imobiliari vând case noi, însă nefinisate. Acestea au prețuri cu până la 20% mai mici decât în cazul în care ar fi beneficiat de toate finisajele în momentul achiziției.

    Varianta „la roșu” este, astfel, mai profitabilă decât achiziționarea unei case cu toate finisajele. Tu va trebui să continui ulterior lucrările de interior, însă acest lucru te va ajuta să economisești câteva mii de euro până să te muți efectiv în casă.

    Cumpără o casă în afara orașului

    Dacă vrei să cumperi o casă la un preț foarte mic, orientează‐te către o locuință aflată la periferia orașului sau chiar în afara acestuia. Singurul lucru la care trebuie să te gândești este infrastructura. Calculează cât timp faci efectiv de la potențiala ta casă până la locul de muncă, utilizând mijloacele de transport pe care le ai la dispoziție. Ai putea afla că petreci mult mai puțin timp în trafic, deplasându‐te din afara orașului până la locul de muncă sau până în centru, decât petreci în acest moment.

    Vizitează locuința împreună cu un expert

    Înainte de a cumpăra locuința și mai ales în timpul negocierilor de preț, vizitează locuința cu o persoană care lucrează în domeniul construcțiilor și/sau imobiliarelor și poate constata eventualele defecțiuni ale instalațiilor sau calitatea precară a lucrărilor de interior. Acest lucru este descurajant pentru proprietarul care pretinde un preț mai mare decât cel real, iar tu afli de fapt ce ești pe cale să cumperi. Acestă strategie te ajută enorm atunci când negociezi prețul locuinței și când îl compari cu prețurile altor case care ți‐au făcut cu ochiul.

    Dacă ți-a fost de folos articolul, aruncă o privire pe casa de mai jos din Cartierul Iris care poate fi casa visurilor tale.

    Casa este dispusă pe 2 niveluri, P+E, are suprafața utilă de 120 mp, teren în proprietate de 350 mp, se predă la stadiul semifinisat cu toate instalațiile pe poziții, centrală termică, calorifere, iar parterul dispune de încălzire în pardoseală.

    Un mare plus îl reprezintă calitatea construcției și a amenajării exterioare, suprafața vitrată destul de generoasă, poziția și orientarea care dau o luminozitate deosebită casei precum și un coeficient termic destul de ridicat, iar faptul că toate cele 3 băi sunt prevăzute cu geam accentuează atenția la detalii a dezvoltatorului pentru confortul viitorilor locatari.

    Vă recomandăm spre vizionare această casă și suntem ferm convinși că o veți lua în considerare ca opțiune pentru o viitoare locuință!

    Vrei să îți cumperi un apartament? Cum îl alegi?

    Ești aici pentru că ai ajuns în momentul vieții tale în care îți dorești să achiziționezi o casă pentru tine și familia ta. Felicitări!

    Pregăteste-te pentru o cursă lungă și pe alocuri anevoioasă în achiziționare. Înarmează-te cu răbdare și atenție la detalii. Aceste două „ingrediente” te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Dacă vrei să iți sporești șansele și să mai predai din responsabilități, contractează un agent imobiliar. Specialistul se poate ocupa de cererea ta astfel încât tu nu îți pierzi nici timpul nici răbdarea în cautarea apartamentului perfect. START CĂUTĂRII!

    Locația

    Cu toții ne dorim să locuim într-o zonă bună , iar acest concept de „zonă bună” poate însemna altceva pentru fiecare. Dacă voi sunteți o familie tânără, fără copii, probabil v-ați dori un apartament cât mai aproape de centrul orașului unde se desfășoară frecvent evenimente de interes, unde sunt restaurante, baruri. Ori poate dacă sunteți o familie cu copii la școală sau grădiniță, o zonă mai liniștită în aproprierea unităților de învaățământ gimnazial și parcuri v-ar fi mai potrivită. Oricare ar fi situația voastră, orientați-vă către un apartament pe care îl puteți revinde în cazul în care va fi nevoie. Așadar locația este foarte importantă și garantează succesul achiziției dar și al unei posibile vânzări ulterioare.

    Ritmul vieții noastre și nevoia de confort ne cer să avem cât mai aproape locuri de procurare a necesarului de hrană și relaxare. Cu alte cuvinte supermarket-urile, băncile, farmaciile sunt elemente de trai cotidian indispensabile. Grădinițele, parcurile din apropierea clădirii funcționează ca un colț de relaxare nu mai departe de cartierul tău.

    Clădirea

    Clădirea unde se află apartamentul este importantă. Pe lângă siguranță, imobilul în care vă veți muta trebuie să vă facă să vă simțiți acasă încă de la intrare. Spațiile comune cum ar fi scara interioară a blocului, existența mai multor lifturi și grădina din fața blocului sunt aspecte care creează confort și dau curs relaxării. La finalul zilei mergem acasă să ne relaxam, nu-i așa?

    Etajele intermediare sunt de preferat în detrimentul parterului sau al ultimului etaj, de obicei, însă am vrea să știți că atât parterul cât și etajul superior au propriile avantaje. În cazul parterului, o mică grădină poate fi compromisul dintre apartament și casă. Accesul facil în afară poate reprezenta un real beneficiu în cazul familiilor cu copii sau animale de companie.

    Etajul superior poate veni la pachet cu o priveliște exceptională, lucru pe care etajul 2, de exemplu, nu îl poate oferi.

    De știut! Extremitățile unei clădiri au prețuri cu până la 10% mai mici la cumpărare, iar în cazul chiriilor, prețul este același ca și pentru un etaj intermediar ceea ce duce la un randament mai bun al investiției.

    Parcarea – acest „new black” al imobiliarelor

    Un loc de parcare costă și în bugetul de achiziție ar trebui să adaugi între 8000€ și 10.000€ pentru parcare. Pare mult, însă gândește-te la beneficiul de a-ți ști mașina în siguranță pe timpul nopții într-o parcare subterană. Intemperiile meteo, persoanele răuvoitoare sau orice alt potential risc dispare atunci când ai un loc de parcare acoperit.

    Să ne imaginăm o situație: este Decembrie, ora 7:30 dimineață, -5 grade Celsius, a nins noaptea trecută așa că trebuie sa dai zăpada de pe mașină înainte de a te urca la volan, după care trebuie să petreci câteva minute așteptând să se încălzească motorul. Această situație rămâne numai ipotetică dacă tu deții un loc de parcare acoperit. La fel cum și cea din Iulie, 35 de grade afară, 60 de grade în mașină este improbabilă în favoarea unei temperaturi de 25 de grade maximum. La toate acestea adăugăm și confortul de a nu trece prin ploaie și vânt cu bagajele pănă la și de la mașină.

    Vecinii

    Omul este o ființă socială și tot omul are nevoie de propria intimitate. Atunci când decizi să achiziționezi un apartament, n-ar strica să faci o mică documentare despre vecini. Cine sunt, cu ce se ocupă, care este în general ritmul vieții lor.

    După ce ai bifat aceste 4 criterii, treci mai departe la pasul 2, vizionarea apartamentului, dar despre asta într-un articol viitor. Până atunci te invitam să arunci o privire asupra unor proprietăți din portofoliul nostru:https://impakt-imobiliare.ro/

    Daca îți putem fi de ajutor în căutările tale, nu ezita sa ne contactezi:0364 410193 / 0753 321312.

    Apartament de închiriat - sfaturi pentru chiriaș

    Fie că vrei să te muți singur/ă sau împreună cu alte persoane, vrei ca locuința închiriată să te facă să te simți ca acasă.

    Creează-ți o imagine de ansamblu asupra proprietății pe care ai dori să o închiriezi. Fie că vorbim despre o casă sau un apartament, este important să știi de cât spațiu ai nevoie. Câte camere să aibă locuința? Cum sa fie compartimentată? In cazul apartamentelor, iți doresti să aibă balcon sau mai degrabă o terasă generoasă?

    Etajul și suprafața sunt de asemenea importante și dacă mai adăugăm și orientarea, ne-am ales cu un plan schematic concret. Alt aspect important de luat în calcul este: “noua casă” ar trebui să fie mobilată sau nu?

    Poți cauta singur/ă pe site-urile de specialitate sau poți apela la o agenție imobiliară. Sfatul nostru este să apelezi la specialiști pentru că un consilier imobiliar îți poate recomanda direct o variantă potrivită nevoilor tale de locațiune. Economisești atfel timp în căutare, în plus, cui nu îi place să meargă la sigur ? O companie imobiliară are un întreg portofoliu de proprietăți pe care ți le pune la dispoziție pentru vizionare.

    Conturează-ți un buget

    După ce ai răsfoit câteva oferte online și ai o idee aproximativă, stabilește un buget. Specialiștii îti recomandă ca acesta să fie flexibil. Se întamplă adesea ca proprietatea „de vis” să fie puțin mai scumpă decât suma stabilită inițial, vechea zicală spune că „socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din târg”. În cazul acesta, un agent imobiliar te poate ajuta să îți construiești strategia de negociere a prețului de chirie.

    Ce se întamplă la vizionarea locației?

    Odată ajuns/ă în interiorul proprietătii îți vei face o idee despre cât de potrivită este pentru nevoile tale. Încearcă să te raportezi la nevoile cele mai importante (trei criterii de la care nu faci compromis) fiindcă detalii mici precum reorganizarea mobilierului ori un obiect în plus (sau în minus) ori detalii de decorațiuni interioare pot fi discutate și negociate cu proprietarul.

    La ce să fii atent când ești în interiorul apartamentului?

    Desigur, vei fi captivat de lumină, culori si mobilier, dar nu ar trebui să omiți verificarile un pic mai tehnice și anume: instalațiile sanitare și electrice sunt optime și pot fi utilizate fară riscuri? Este necesară o rezugrăvire a apartamentului? Sunt mici reparații de făcut? Nu uita să verifici obiectele de mobilier și electrocasnicele pentru a te asigura că sunt funcționale și că eventualele stricăciuni nu îți vor fi imputate.

    Văzut, plăcut, închiriat

    Ai ajuns în acest punct deci partea cea mai dificilă s-a încheiat. Tot ce rămane de făcut este stabilirea datei de început a contractului, modalitatea de plată a chiriei (numerar sau transfer bancar) și moneda tranzacției (RON sau Euro), cursul de schimb valutar în cazul în care se achită în alta monedă decât cea stabilită în contractul de închiriere.

    Odată stabilite toate acestea, este necesar să semnezi un proces verbal de predare-primire a locuinței, adică o listă ce contine toate obiectele din casă și starea acestora dar și indexurile de contorizare a utilităților (ex: curent electric, gaze naturale, etc) precum și numărul de chei de acces.

    De ce e important procesul verbal de predare primire

    Te îndemnăm mai sus să verifici funcționalitatea optimă a obiectelor din casă fie ele de mobilier sau electrocasnice astfel încat să poți semnala din timp micile nereguli existente. Conform legislației în vigoare, cade în obligația Proprietarului să predea proprietatea în perfectă stare de folosire.

    Apropo, de ce e important să închiei un contract de închiriere?

    În primul rând acesta nu ar trebui să fie un aspect negociabil. Contractul de locaţiune este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părţi, numite locatar, folosinţa unui bun pentru o anumită perioadă, în schimbul unui preţ, denumit chirie,însa nu este doar un document cu valoare juridică care te obligă la plata chiriei ci este un document care exprimă clar drepturile și obligațiile fiecărei părti. Așadar toate informațiile și așteptările fiecărei părți contractuale sunt setate corect și transparent încă de la început.

    Dacă optezi pentru un serviciu imobiliar de specialitate, persoana care îți prezintă apartamentul spre închiriere se ocupă mai departe de aspectele juridice: contractul de închiriere (care poate fi personalizat cu acordul ambelor părți, Chiriaș și Proprietar, în limitele legale, bineînțeles. Spre exemplu valoarea garanției plătită la momentul închirierii locației, numărul de persoane care vor locui, etc).

    În concluzie, trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte atunci când intenționezi să închiriezi o proprietate pentru locuit. Dacă ai nevoie de susținerea noastră, îți stăm oricând la dispoziție!

    În concluzie, trebuie să ai în vedere o mulțime de aspecte atunci când intenționezi să închiriezi o proprietate pentru locuit. Dacă ai nevoie de susținerea noastră, îți stăm oricând la dispoziție!

    Ne găsești la sediul nostru sau pe site-ul nostru https://impakt-imobiliare.ro/

    Succes în căutările tale!

    PS: Asteptăm sugestiile tale pentru teme de articol!

    Echipa Impakt Imobiliare

    Procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca

    Probabil cu toții ați observat și ați simțit destul de apăsată creșterea prețurilor pe piața imobiliară în ultima perioadă, iar acei dintre voi care ați achiziționat o locuință în Cluj-Napoca sau ați pornit căutarile în vederea unei achiziții imobiliare ați fost cel puțin surprinși de prețurile actuale de pe piață și de asemenea ușor confuzi.

    Deoarece sunt multe statistici care estimează procente de creștere a prețurilor pe piața imobiliară în 2017 față de 2015, aș vrea să evidențiez faptul că, statisticile create pe baza prețurilor de listare ale apartamentelor și prezentarea lor pe site-urile de specialitate nu reflectă realitatea.

    Prețul corect care ar trebui luat în calculul unui procent real de creștere, ar trebui să fie cel de tranzacționare, iar aceste valori se regăsesc în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a Primariei și în Bazele de date ale Agențiilor Imobiliare.

    O altă eroare în calculul procentului de creștere a prețurilor efectuat de unele site-uri de publicitate imobiliară, o reprezintă includerea localităților din apropierea orașului Cluj-Napoca în acest calculul.

    Adică, localități ca Florești, Apahida, Baciu, etc., unde creșterea prețurilor a fost mai semnificativă, influențează în mod eronat procentul de creștere a prețurilor pe piața imobiliară a localității Cluj-Napoca.

    Și vreau să vă dau câteva exemple care să susțină teoria de mai sus!

    În localitatea Florești, dacă în 2015 prețul de vânzare al unui apartament cu 2 camere în suprafață de 50-55 mp era de 25000€-30000€, adică prețul de tranzacționare era de 500€-600€/mp, în funcție de stadiul de predare ( finisat sau semifinisat), în 2017, prețul de vânzare al unui apartament similar este de 40000€-45000€, ceea ce înseamnă un preț de 800€-900€/mp. Astfel în Florești procentul de creștere a prețurilor este de aprox. 60%.

    În Cluj-Napoca, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere, cu suprafețe între 45-50 mp, era de 50000€-60000€, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 70000€-80000€, în consecință, procentul de creștere este de 40%.

    În localitatea Apahida, dacă în 2015 prețul de achiziție al unui apartament cu 2 camere cu suprafețe între 45-50 mp era de 18000€-20000€, în funcție de compartimentare și stadiul de predare, în 2017, prețul de achiziție al unui astfel de apartament este de 30000€-40000€, în funcție de stadiul de predare (finisat sau semifinisat), în consecință, procentul de creștere este de 80-85%.

    După cum observați, procentul de creștere diferă în funcție de LOCALITATE, Apahida, Florești, Baciu, sunt localități distincte față de Municipiul Cluj-Napoca în consecință nu pot fi luate în calcul ca și cartiere ale Municipiului Cluj-Napoca în vederea stabilirii unui procent comun de creștere a prețurilor pe piața imobiliară, pentru că acesta nu ar reflecta realitatea.

    Daca aceste exemple sunt prea generale și doriți o evaluare mai exactă a unui anume tip de imobil, ne puteți contacta pe mail la adresa office@impakt-imobiliare.ro

    Cornelia Ștețco, Specialist Imobiliar, Impakt Imobiliare

    Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să cumperi o locuință?

    Cu toții ajungem la un moment dat, sau cel putin ne dorim să ajungem la momentul în care vrem să achiziționăm o locuintă .

    Totul ar trebui să fie foarte simplu: știi ce-ți dorești, te vezi locuind în spațiul visat de atata timp, știi cum vrei să fie decorat căminul tău, știi bugetul în care trebuie să te incadrezi. știi zona pe care o preferi sau care crezi că ți se potrivește, cunoști site-urile de specialitate unde poți să gasești locuințe oferite spre vânzare, detalii, fotografii, amplasare pe hartă, toate la cateva click-uri distanță...

    TOTUL PARE ATÂT DE SIMPLU. TEHNOLOGIA FACE TOTUL PENTRU NOI.

    Ei bine... aproape totul.

    Câți dintre voi, sau dintre cunoscuții voștri n-au ajuns la capătul răbdării în tot procesul de căutare și de cumpărare al unui imobil?

    Câți nu au renunțat, cel putin pentru o perioadă scurtă, să mai caute să cumpere ceva?

    Câți dintre voi, sau dintre cunoscuții voștri au cumpărat ceea ce și-au dorit cu adevărat?

    Câți dintre voi nu ați ramas cu un gust amar în urma întregului proces?

    Câși dintre voi ați ajuns în discuții avansate cu proprietarii imobilelor ca pe urmă să ramaneți dezamagiți de faptul ca nu puteți încheia vânzarea datorită uneia sau mai multor probleme juridice care nu v-au fost expuse de la inceput sau nu ați găsit o soluție pentru rezolvarea lor în timp util ?

    Câti dintre voi, deși ați găsit imobilul dorit, nu ați obținut finanțarea dorită de la bancă/i?

    ... și lista poate continua.

    Sunt multe situații necunoscute cu care te confrunți atunci când vrei să cumperi un apartament! Recomandarea Nr. 1 ar fi să apelezi la specialiștii în domeniu care te pot ajuta ca această experientă să fie una cât mai plăcută, așa cum ar trebui de fapt să fie, tu, cumpărătorule, ar trebui să te bucuri de faptul că te muți în casă nouă, că e o nouă etapă pentru tine și familia ta, … n-ar trebui ca acest lucru să fie un stres continuu, o neplacere, un morman de nervi pentru tine …

    Dar totuși, dacă-ți plac sporturile extreme ar trebui să ai în vedere cateva aspecte și să ții cont de câteva reguli:

    Stabilește-ți clar bugetul de care dispui

    Indiferent dacă dispui de numerar sau o parte numerar iar diferența vrei să o finanțezi prin intermediul unui produs bancar, este foarte important să fii sigur de bugetul maxim de care dispui, de finanțarea maximă pe care o poți obține de la bancă și în ce condiții. Deci dacă depinzi de o finanțare, sfatul meu este să soliciți o preaprobare financiară de la minim 3 instituții bancare sau cel puțin o simulare scrisă. Așa vei putea să-și stabilești bugetul maxim pentru achiziția locuinței, ținand cont bineînțeles de cheltuielile implicite ale unei tranzacții imobiliare: onorariu notarial, taxe de întabulare, taxe de înscriere a ipotecii (daca e cazul), taxe de verificare a regimului matrimonial, taxe de acordare a creditului, taxa de evaluare a imobilului, garanții, diferența de curs valutar, comisioane de transfer, etc. dupa caz.

    Prospectează

    Fă o listă cu toate avantajele și beneficiile pe care vrei să le aibă viitoarea ta locuința: locație, tip de imobil, regim de înalțime, etaj, nr. de camere, nr. de bai, compartimentare, dispunere, finisaje, mobilier, dotări, nr. parcări, garaje, zona verde, aproape de instituții, de mijloacele de transport și lista poate continua. Stabilește maxim 3 criterii la care nu faci compromis.

    Vizualizați ofertele

    Apoi, fă o selecție de oferte ( cât mai multe posibil) de pe site-urile de specialitate care să se încadreze aproximativ în lista ta de avantaje și beneficii și vizionează-le. Spre surprinderea ta, vei vedea că multe detalii din prezentare și din fotografii, nu coincid la fața locului sau diferă de percepția și imaginea de ansamblu pe care ți-ai făcut-o în mintea ta. De asemenea zona, vecinii, poate nu sunt chiar ceea ce ai visat și astfel , lista cu oferte se va restrânge. Ținand cont de bugetul alocat, criteriile tale de selectie și oferta disponibilă pe nișa ta, vei vedea că va fi nevoie sa faci compromisuri. Abia atunci, va prinde un contur real prototipul viitorului tău cămin.

    Alegerea ofertei câștigătoare

    După vizionarea potențialelor oferte care se încadreaza în criteriile tale de selecție, fă o listă cu top 3 oferte care se încadrează în bugetul tău, conțin cele 3 criterii de selecție la care nu faci compromis si noteaza plusurile si minusurile fiecarui imobil. Alege imobilul care are cele mai puține MINUSURI !!!! Pe acelea va trebui să le îmbunătățești pe cât posibil, ceea ce înseamnă BANI de investit pe viitor!

    După lungi căutări, vizionări, deliberări, totul s-a finalizat! Ei bine, aproape totul... Acum urmează partea cea mai importantă, partea care implică bani și implicit importanța cheltuielii lor propice.

    Alege cel mai bun notar, nu pe cel mai ieftin

    Este foarte trist că alegem după cele mai ieftine servicii și oferte și apreciem calitatea doar în momentul când pierdem bani sau întâmpinăm probleme din cauza alegerilor noastre proaste.

    Munca unui notar este foarte importantă și trebuie să ții cont de faptul că imobilul pe care îl vei cumpara îl vei revinde, dacă va fi cazul, peste cațiva ani, sau vei dori să obții o finanțare ipotecându-l sau vei avea nevoie să-l valorifici în alt fel și ultimul lucru pe care ți-l vei dori va fi acela de a avea probleme juridice cu documentele.

    Tot mai des aud din partea clienților întrebarea:“-Notarul recomandat de dvs. percepe TVA? Noi nu vrem să plătim TVA și vrem să încheiem actele la notarul cel mai ieftin.”

    Dragii mei, cota de TVA, nu e un moft, este dovada clară a numărului mare de tranzacții pe care acel notar le-a incheiat.

    Și atunci, pune-ți și tu întrebarea: Oare acel notar cu onorariu “mare” la care se adaugă și TVA, nu s-a perfecționat încheind atâtea tranzacții diferite? Oare TVA-ul nu certifică o oarecare experiență? Să fie la fel de specializat și să ne poată oferi cele mai bune soluții oricare dintre ei, indiferent de nivelul de carieră, ca și experiență vorbind?

    Dragii mei, cota de TVA, nu e un moft, este dovada clară a numărului mare de tranzacții pe care acel notar le-a incheiat.

    Pentru că vă spun cu certitudine, nici o tranzacție nu seamană cu cealaltă!

    Pregătește documentele proprietății pentru vânzare

    Asigură-te că documentele proprietății sunt transmise notarului cu cel putin 2 zile înainte de data stabilită pentru încheierea vânzării!

    Este foarte important ca documentele să fie verificate înainte de către notarul instrumentator al actului de vânzare autentic, deoarece la o verificare amanunțită pot să apară diferite probleme juridice, rezolvabile bineînțeles, cum ar fi o eroare de notare în cartea funciară, numărul scării notat greșit, o ipoteca neradiată care a fost achitată demult, etc., problemă care, neidentificată la timp ar genera, în cel mai bun caz, o amânare a tranzacției.

    Încheierea vânzării

    După ce toate aspectele juridice sunt clarificate, iar contractul de vânzare autentic este semnat, devii în sfârșit, noul proprietar al apartamentului dorit!

    Trebuie să ții cont că vânzarea este în totalitate încheiată în momentul în care banca virează proprietarului restul de preț pe care aceasta s-a obligat să o finanțeze prin contractul de credit semnat între ea și tine în calitate de client, asta în cazul în care ai optat pentru o finanțare, bineînteles.

    Predarea apartamentului se face conform înțelegerii dintre părți, cumpărător-vânzator, în conditiile și la termenul specificat și asumat în contractul de vânzare autentic.

    Și TA DAAAM! totul s-a finalizat! SFÂRȘIT!

    Ei bine, din nou, e aproape gata, întrucât redecorarea casei începe în zilele următoare achiziției. Însă pentru asta vă voi oferi idei într-un articol viitor

    Vă doresc spor și succes în procesul de achiziție, iar dacă vreți să vă fim alături și să vă sprijinim ca toate să meargă ca pe roate, suntem la unclick distanță!Pentru că iubim această meserie și ne pasă de toți clienții !

    Cornelia Ștețco, Specialist Imobiliar, Impakt Imobiliare

    Guvernul suplimentează programul “Prima casă”

    Ministerul Finanţelor propune suplimentarea bugetului destinat garanţiilor pentru programul „Prima Casă“ prin redirecţionarea unor sume de aproximativ 486 milioane de lei neutilizate în cadrul programului de achiziţie a locuinţelor ANL.

    PROGRAMUL PRIMA CASĂ

    Aproximativ 486 milioane de lei vor fi redirecţionate de către Ministerul de Finanţe pentru a suplimenta bugetul programului „Prima casă“. Proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei precizează că suma de bani provine de la programul de achiziţie a locuinţelor ANL rămasă neutilizată. „În perioada septembrie 2013 – iunie 2014 au fost înregistrate 201 solicitări de acordare de garanţii pentru achiziţia de locuinţe construite prin ANL, iar din plafonul alocat în valoare de 314.500.000 lei au fost acordate garanţii în valoare totală de 8.797.340 lei, reprezentând o rată de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. Utilizând acelaşi algoritm de calcul, estimăm că, până la sfârşitul anului 2014, din plafonul destinat garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5.300.000 lei“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

    Astfel, până la sfârşitul anului 2014, din suma totală de 500 milioane de lei destinată garantării achiziţiei de locuinţe construite prin ANL, se vor utiliza circa 14 milioane de lei.

    „Prin comparaţie, plafonul general aferent anului 2014, în sumă totală de 1,2 miliarde de lei (exclusiv plafonul destinat achiziţionării locuinţelor construite prin ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finanţatorii înscrişi în program. Proiectul de act normativ vine în întâmpinarea persoanelor care doresc să achiziţioneze o locuinţă care nu este construită de ANL, ci este din domeniul privat. Menţinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilităţii de accesare la credite a beneficiarilor programului“ se precizează într-un comunicat al MF, citat de Agerpres.

    Programul „Prima casă“ a fost implementat începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2009, în condiţiile în care era extrem de greu pentru persoanele fizice să acceseze un credit destinat achiziţiei sau construirii unei locuinţe în principal din lipsa garanţiilor solicitate de finanţatori.

    Până în prezent, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, au fost acordate prin programul „Prima casă“ 117.716 garanţii, din care circa 30% destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008 şi 2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.296 de euro. Din totalul garanţiilor acordate, doar 239 de garanţii au fost executate, reprezentând o rată de default de doar 0,2%.

    Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să cumperi o locuință?

    Dacă dețineți un apartament sau o casă, este nevoie de puțin efort fizic și financiar din partea dumneavoastră pentru a reuși sa le închiriați în termen scurt, la un preț avantajos și unor persoane responsabile. Iată cațiva pași pe care trebuie să-i urmați pentru o închiriere reușită.

    Apartament mobilat sau nemobilat

    Hotarâți-vă dacă doriți să închiriați apartamentul cu sau fară mobilă. În cazul în care apartamentul de închiriat va fi nemobilat, adunați toate piesele de mobilier și obiectele personale și depozitați-le într-un loc sigur.

    Pregătiți apartamentul pentru viitorii chiriași

    Faceți curățenie, verificați rețeaua electrică și corpurile de iluminat pentru a vă asigura că funcționează corect. Reparați eventualele stricăciuni. Verificați scările și zona de la intrare, care trebuie să fie sigure și în stare bună. Zugrăviți pereții dacă este necesar.

    Estimați prețul la care vreți să inchiriați apartamentul

    Observați care sunt chiriile pentru alte apartamente de închiriat similare din orașul/zona dvs. Comparați prețul dorit cu cheltuielile de întretinere ale apartamentului și gândiți-vă ce veți introduce în rata lunară de chirie și ce veți încasa separat de la chiriași – de exemplu cheltuielile cu utilitățile.

    Contractul de închiriere

    Pregătiți un contract de închiriere pe care să îl completați atunci cănd găsiți chiriași pentru apartamentul de închiriat. Gandiți-vă la eventuale condiții suplimentare pe care să le specificați, cum ar fi numărul de chiriași, sau dacă acceptați sau nu animale de companie.

    Faceți reclamă apartamentului de închiriat

    Puneți un semn ‘De închiriat’ pe geamul sau ușa apartamentului, răspândiți vestea în cercul de cunoscuți, dați anunț în ziare sau contactați o agenție imobiliară.

    Alegeți chiriașul

    Prezentați apartamentul celor care sunt interesați. Analizați cu atenție potențialii chiriași, aflați informații despre locul lor de muncă sau sursele lor de venit. Observați daca sunt persoane de încredere. După ce ați ales persoana potrivită, completați contractul de închiriere.

    Asigurări suplimentare

    Pentru a vă feri de eventuale neplăceri, inspectați împreună cu viitorul chiriaș fiecare cameră, notați pe o hârtie ce obiecte există și în ce stare. Dați o copie și chiriașului.

    Luați în considerare încasarea unui depozit de siguranță.

    Sfaturi utile la vânzarea unui apartament sau a unei case

    Dacă v-ați decis pentru vânzarea apartamentului sau casei dumneavoastră și doriți să vindeți repede și la un preț bun, este foarte util să aveți în vedere mai multe aspecte legate atât de valoarea și imaginea proprietății, cât și de modalitățile de promovare pe care le urmați. Iată cateva sfaturi de care este bine să țineți cont pentru o vânzare reușită:

    Cereți prețul corect

    Stabiliți care este valoarea reală a apartamentului sau casei dumneavoastră. Pentru aceasta, puteti apela la serviciile unui evaluator imobiliar.

    Stabilirea prețului corect este un element esențial pentru vânzarea unui apartament. Chiar dacă vă doriți să obțineți mai mulți bani din acest proces, potențialii cumparători urmăresc întotdeauna cea mai convenabilă tranzacție, cel mai bun preț. Dacă vă supraevaluați proprietatea, veți reuși să vindeți mai greu. Un apartament de vânzare care ramane mult timp în ofertă, nevandut, poate avea un impact negativ asupra potențialilor cumpărători.

    Prima impresie contează!

    Păstrați apartamentul curat. Adunați lucrurile de care nu aveți nevoie și păstrați-le frumos impachetate într-un singur loc. Lăsați pereții vopsiți în culori neutre, deoarece culorile țipătoare ar putea să alunge cumpărătorii. Bucătaria și baia sunt încaperi foarte importante, cărora cumpărătorii le acordă cea mai mare atenție. Asigurați-vă că sunt curate și bine iluminate.

    Fiți mândri de apartamentul/casa dumneavoastră

    Pentru a convinge un potențial cumpărător că apartamentul sau casa de vânzare pe care le oferiți merită investiția, trebuie să fiți mândri de locul în care ați locuit. Scoateți în evidență calitățile imobilului sau zonei în care se află, iar dacă există probleme, oferiți soluții cumpărătorilor. Nu vă cereți niciodată scuze, acest lucru poate influența negativ decizia de a cumpara.

    Colaborați eficient cu agentul dumneavoastră imobiliar

    Transmiteți agenției imobiliare la care apelați toate informațiile de care are nevoie, și așteptați să-și facă treaba. Nu este indicat să interveniți sau să acționați contra ei, deoarece puteți contribui la creșterea timpului de vânzare a apartamentului dvs.

    Faceți reclamă proprietății dumneavoastră

    Interesați-vă dacă agenția cu care veți colabora are un plan clar de a face reclamă proprietății dumneavoastră. Afișați oferta dvs. de vânzare în cât mai multe locuri, pentru a fi sigur că este vazută de cât mai mulți oameni.

    Închiriere birouri - sfaturi pentru alegerea spațiului comercial potrivit

    Alegerea spațiului pentru afacerea dumneavoastră reprezintă o decizie extrem de importantă, mai ales dacă sunteți la început.

    Spațiul de birou pe care îl veți închiria reprezintă mai mult decât locul unde veți merge la serviciu – este o investiție de capital semnificativă, care trebuie să contribuie la cresterea afacerii dvs. Dacă nu alegeți corect, riscați să irosiți banii, deoarece spațiul ales ar putea să nu vă ajute la creșterea vânzărilor sau să fie mai scump decât vă puteți permite.

    Puteți încerca să găsiți singuri un spațiu pentru birouri căutând anunțurile existente sau puteți opta pentru angajarea unui agent imobiliar care să corespundă exigențelor dumneavoastră și care să vă găsească cel mai potrivit spațiu de închiriat.

    Procesul de închiriere a spațiilor comerciale este unul complex. De aceea, pentru închirierea unui spațiu pentru birouri de calitate, este util să luați în considerare următoarele aspecte:

    Locația

    Comparați poziția spațiului cu nevoile afacerii și clienților dvs. Alegeți un spațiu de birouri care să vă fie suficient de accesibil, dar, în același timp, să aibă o localizare centrală pentru potențialii clienți. Dacă alegeți un spațiu de birou la distanță mare de locuința dvs, timpul pierdut pe drum nu va fi în avantajul dvs, iar dacă locația nu este centrală, clienții ar putea să se orienteze către competitorii dvs.

    Mărimea

    Stabiliți de cât spațiu aveți nevoie pentru a vă desfășura activitatea. Analizați cu atenție necesarul de spațiu: dacă închiriați un spațiu pentru birouri mai mare decât vă este necesar pentru afacerea dvs, rata lunară poate să consume mai mult din resursele prețioase.

    Odată ce primiți o ofertă de închiriere de birouri, aflați care este suprafața în metri pătrați a spațiului respectiv, pentru a vedea dacă este potrivită nevoilor dvs.

    Fiți atenți și la modul în care acest spațiu este compartimentat, sau dacă poate fi recompartimentat pentru a corespunde nevoilor dvs.

    Dotări

    Aflați dacă spațiul de închiriat dispune de baie proprie sau are o baie comună cu alte birouri. O baie proprie reprezintă întotdeauna un avantaj.

    De asemenea, aflați dacă există și alte facilități, precum serviciile de recepție, care ar adăuga un plus de profesionalism afacerii dvs.

    Dotări

    Interesați-vă care sunt costurile medii cu utilitățile, inclusiv cu încalzirea și aerul condiționat, pentru a vă putea planifica cheltuielile lunare. Pe langă rata de chirie lunară, interesați-vă și care sunt taxele suplimentare în cazul în care întarziați cu plata chiriei.

    Durata contractuală

    Înainte de a semna, verificați durata contractului de închiriere a spațiului pentru birouri. Asigurați-vă că este un contract de maximum unul sau doi ani. În cazul în care afacerea nu crește așa cum ați sperat, nu ar fi în avantajul dumneavoastră să aveți un contract mai lung de închiriere. La fel, dacă afacerea se dezvoltă, este posibil să aveți nevoie de un spațiu mai mare sau cu alte dotări.

    Guvernul crește impozitele populației pentru clădiri nerezidențiale

    Persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă s-ar putea sa plătească un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă.

    Modificările sunt prevăzute în proiectul de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Guvern.

    Documentul stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25% şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare.

    Astfel, dacă se aprobă în forma propusă de Guvern, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri.

    Sursa: Mediafax

    Cum să decorăm un apartament închiriat pentru a ne simți “ca acasă”

    Mulți dintre noi petrecem ani buni locuind în apartamente închiriate, până când ajungem să locuim în apartamentul sau casa noastră.

    De obicei închirierea unui apartament dă senzația unui lucru temporar. Nu puteți să faceți orice modificări ați dori, iar uneori trebuie să vă acomodați cu mobila veche din bucatarie sau cu niște candelabre demodate. De multe ori spațiul nu este suficient și, dacă cumva vă veți muta în curand, nu are rost să mai vopsiți pereții.

    Oricine se mută, indiferent dacă este vorba despre închirierea unui apartament sau închirierea unei case, trebuie să facă față anumitor provocări: procesul de despachetare rapidă și succesul în a repartiza toate lucrurile în locurile potrivite, limitele de buget, etc. Nu trebuie să uităm de factorul timp: atunci când închiriem un apartament pentru un an, nu e o soluție să așteptăm 10 luni pentru a ne simți ca acasă.

    Iată câteva sugestii pentru a vă simți ca acasă în apartamentul închiriat:

    Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să despachetați. Dacă trebuie să lăsați câteva lucruri în cutii, depozitați-le într-un colț mai ascuns în spatele unei draperii sau într-un dulap. Nu lăsați cutiile in camera de zi.

    Agățați lucruri pe pereți

    Oamenii au tendința de a personaliza pereții la sfârșitul operațiunii de decorare. Insă, tablourile sau obiectele de décor atârnate pe pereți reprezintă primul semn că cineva locuiește într-o casă. Chiar dacă vreți să asteptați cu montarea tablourilor pentru a gasi locul perfect și a nu face găuri în plus, e bine să nu amânați prea mult acest pas, mai ales dacă nu veți locui pentru o perioadă foarte mare de timp acolo. în caz că faceți găuri în locuri nepotrivite, puteți să le astupați cu puțin gips și vopsea. Puteți pune pe pereți tablouri de dimensiuni mari sau un grup de obiecte de dimensiuni mai mici. Orice obiect de décor care arată frumos poate fi agățat pe perete. Dacă aveți și un spațiu limitat, puteți salva astfel din spațiul de depozitare.

    Alegeți mobila confortabilă

    De multe ori oamenii aleg mobila în funcție de preț sau mărime. Nu are niciun sens să luați cina la o masă micuță doar pentru a face economie de spațiu. Chiar dacă locuiți într-un apartament mic, nu trebuie să cumpărați și mobilă mică. Alegeți piese de mobilă mai confortabile, chiar dacă sunt mai puține. De exemplu, puteți opta pentru o canapea confortabilă, în care să vă odihniți bine, chiar dacă nu mai încape și o masuță pentru cafea.

    Mărimea este însă un criteriu important în decorare, indiferent dacă e vorba de un apartament de închiriat sau de viitoarea dumneavoastră casă. Un pat mare de dormitor cu baldachin este greu de strecurat în majoritatea locuințelor. Întotdeauna un dulap agățat pe perete sau o comodă înaltă de colț sunt mai indicate decât o comodă joasă și lată care ocupă o latură intreagă a unei camere. Canapelele care au brațele mai înguste salvează spațiul, oferind mai mult loc pentru șezut. Atunci când folosiți mai puține piese de mobilier, vă puteți permite să cheltuiți mai mult pentru a alege obiectul potrivit.

    Dacă aveți nevoie de spații de depozitare în plus, încercați să evitați containerele și rafturile din plastic, chiar dacă sunt mai ieftine și ușor de instalat. Încercați să cautați materiale mai naturale, care îmbogățesc textura și dau un aspect mai clasic spațiului în care locuiți. Folosiți coșuri și cutii din rachita sau rafturi și mini mobilier din lemn. Puteți să recuperați mai ușor lucrurile de pe rafturi, decât răscolind prin containere.

    Decorați cu plante vii

    Unii dintre noi consideram o corvoadă îngrijitul unor plante, însa plantele verzi dau viață oricărei locuințe. Frunzele verzi în vase colorate sau violetele asezate pe pervazuri creeaza o impresie placută în apartamentul dumneavoastră.

    Folosiți obiecte decorative care se potrivesc oricărui sezon

    Nu așteptați sărbătorile pentru a decora casa. Nu e neaparat necesar să vă reînnoiți anual stocul de obiecte pentru Craciun, pentru a vă ocupa și mai mult spațiu de depozitare pentru tot restul anului. Într-un apartment, e de preferat să utilizați spațiul liber pentru a depozita alimente, vase și ustensile necesare în bucatărie, în detrimentul decorațiunilor de sezon. Alegeți din start obiecte care sunt și utile și atractive. Platourile cu picior pentru prăjituri, vazele frumoase și bolurile de lemn pot fi obiecte de decor de efect pentru orice sezon.

    Ce să verifici înainte de a închiria un apartament sau o garsonieră

    Atunci când căutați un apartament de închiriat, este foarte important să analizați cu atenție anumite aspecte. Dacă există lucruri care nu sunt în ordine, proprietarul are datoria de a le repara. În plus, în cazul în care proprietarul nu este la curent cu problemele existente, ar putea să vi le impute atunci când vă veți muta în altă parte. Cel mai bine este să vă asigurați că aceste probleme vor fi rezolvate înainte de a semna contractul de inchiriere a apartamentului. Iată cateva aspecte esențiale de care trebuie sa țineti cont atunci când vă mutați cu chirie într-un apartament nou.

    Podelele

    Podelele sunt adesea primul lucru pe care îl observați atunci când vizitați un apartament. Dacă sunteți interesat de închirierea unui apartament, asigurați-vă că acesta are podele curate, fară stricăciuni, iar covoarele, daca există, sunt curățate, nu miros urât, nu au pete sau zone rupte.

    Verificați dacă podelele din bucătarie și baie au fost curățate. Faianța și gresia nu ar trebui sa fie crapată, denivelată sau sa aibă bucăți lipsă.

    Pereții

    Înainte de închirierea unui apartament, verificați cu atenție starea în care se află pereții. Vopseaua nu ar trebui să fie crapată sau cu zone lipsă. Asigurați-vă că nu există pete pe pereți. Daca există lambriuri, verificați ca acestea să fie bine fixate și sa nu fie putrezite. Verificați și șipcile, pentru a observa daca au defecte sau lipsesc.

    Ferestrele

    Atunci când inspectați ferestrele, verificați dacă acestea se pot deschide. În fiecare cameră ar trebui să existe cel putin o fereastră care poate fi deschisă.

    Asigurați-vă că geamurile nu sunt crăpate sau sparte și că funcționează corect, închizandu-se din interior. Fiți atenți la eventualele pete de mucegai.

    Instalația electrică

    Verificați toate întrerupătoarele din apartament pentru a observa dacă funcționează și sunt corect montate. Puteți verifica și prizele, pentru a fi sigur că acestea functionează corect. Aruncați o privire și la tabloul de siguranțe.

    Băile

    Verificați dacă robineții și dușurile functionează corespunzător și urmăriți să nu existe mucegai. De asemenea, asigurați-vă că toaletele, cada de baie si chiuvetele functionează bine, nu sunt înfundate și nu există scurgeri de apă.

    Bucatăria

    Verificați mai întâi aragazul pentru a vă asigura că toate ochiurile se aprind corect. Inspectați frigiderul. Acesta trebuie să răcească bine și să fie curat, bine întreținut. Dacă există mobilă, verificați corpurile și sertarele în interior, ca să vă convingeți ca nu există mucegai, insecte sau urme ale altor dăunători.

    Oricare dintre aspectele de mai sus, dacă există, aduceți-le la cunoștința proprietarului înainte de a vă muta pentru ca apoi, la plecare să nu vi le impute dumneavoastră!

    Primăria din Cluj-Napoca va publica o broșură cu prețurile medii ale imobilelor din oraș

    Primăria din Cluj-Napoca va publica în toamnă o broşură cu informaţii privind preţurile medii la care se tranzacţionează imobilele din oraş, ca parte a unui proiect pilot, a anunţat preşedintele ANEVAR, Adrian Vascu.

    Informaţiile privind preţul de vânzare a locuinţelor vor fi grupate pe străzi sau grupuri de străzi, aria cea mai largă fiind la nivel de cartier. „Sunt implicat într-un proiect pilot cu o primărie, cea din Cluj, de unde sunt, ca aceasta să strângă într-o broşură toate tranzacţiile care au avut loc într-un an. Aceasta va conţine un preambul despre piaţa imobiliară, harta localităţii, numărul tranzacţiilor realizate într-un an, valoarea medie de tranzacţionare a imobilelor, precum şi limitele minime şi maxime”, a afirmat Vascu.

    VAR face parte din echipa de evaluatori care lucrează pro bono la programul-pilot alături de Primăria Cluj. Primăria colectează într-o bază de date informaţiile despre tranzacţiile imobiliare efectuate în oraş de-a lungul anului, respectiv adresa, tipul proprietăţii, dacă a fost finanţat sau nu prin bancă, precum şi preţul proprietăţii.„Luăm harta imobiliară a zonei, tranzacţiile aferente fiecărui cartier, apoi le punem pe tipuri de proprietăţi şi începem să analizăm preţurile de vânzare. Vom putea să restrângem limita minimă şi maximă de vânzare. Va fi o broşură destinată cetăţenilor cum şi la ce preţuri s-au vândut imobilele (...) Încă nu s-a stabilit dacă broşura va fi gratuită sau contra cost”, a menţionat Vascu.

    Dacă pe o anumită stradă sau grup de străzi s-au înregistrat puţine tranzacţii, datele fiind neconcludente, analiza va fi extinsă la nivel de zonă, cel mult de cartier.

    Discuţiile evaluatorilor cu primăria pe acest proiect au început cu doi ani în urmă, iar în prezent sunt colectate informaţii în baza de date aferente unui interval de şapte luni din 2013. „Sperăm ca la sfârşitul verii – în toamnă să fie gata şi să publicăm broşura. Proiectul ar putea fi extins şi la nivelul altor oraşe dacă se dovedeşte util. Ca să aibă logică şi utilitate, broşura ar trebui publicată pe viitor la început de an cu date din anul anterior,, a mai spus Vascu.