Continuăm seria articolelor despre achiziționarea locuințelor de această dată cu câteva tips&tricks pentru achiziționarea unei case. Una din cele mai importante decizii financiare din viața oricărei persoane o reprezintă cumpărarea unei case.

O casă veche poate să fie uneori mai practică sau chiar mai eficientă decât o casă nou construită. Însă trebuie să ai în vedere că această casă ascunde adesea și unele hibe și probleme care te pot face, după achiziționare, să scoți fără să vrei din buzunar o sumă suplimentară de bani pentru repararea problemelor respective. Tocmai de aceea este foarte important să pui în balanță întotdeauna atât beneficiile cât și dezavantajele cu care vine la pachet o casă veche.

Ia în calcul distanța dintre casă și locurile unde mergi frecvent

Ia in considerare atât timpul cât și costul cu transportul (benzina sau abonamentul pe mijloacele de transport în comun) pentru a te duce și a te intoarce zilnic de la birou. Daca sunteți o familie cu copii, în mod cert ar trebui să te intereseze ca unitățile de învățământ să fie cât mai aproape și bineînteles, să ai în vedere unde e cel mai apropiat supermarket sau hipermarket pentru a te putea aproviziona cu alimente și alte lucruri atunci când e nevoie.

Acestea sunt doar trei lucruri pe care trebuie să le ai în vedere. Poți completa cu parcul, piața de legume și fructe, un loc de joacă, etc. în functie de ce este important pentru tine acum (include aici și modificările pe termen lung pe care ai de gând să le faci în viața ta, pentru că majoritatea oamenilor cumpară o casă pentru a o păstra întreaga viață).

Informează-te asupra instalației electrice

Verifică prizele și întrerupătoarele și întreabă proprietarul actual când a fost înlocuită ultima dată instalația electrică și dacă poate suporta consumatori puternici.

Inspectează instalațiile tehnico-sanitare

Când faci asta, uită-te în special în spatele bateriilor, sub cadă și în spatele rezervorului de la toaletă. De asemenea ai în vedere panta de scurgere, dacă este executată în mod corespunzător, pentru ca apa din baie să se scurgă către gura de canalizare și să nu rămână în vreun alt colț al camerei.

Centrala termică și aerul condiționat

Dacă există astfel de aparate în casă, trebuie pornite și testate. Altfel, poți constata ca aparatele sunt stricate și ai cumparat casa cu niște functionalități pe care de fapt nu le are.

Evaluează corect

Depistate înainte de cumpărare, problemele cu care casa vine la pachet, te pot ajuta să negociezi în favoarea ta și să scazi prețul casei respective. Însă atunci când îl scazi, pune în balanță și cât te va costa să repari acele hibe pe care le-ai constatat și apoi trage linie și vezi dacă reducerea obținută te ajută să repari neajunsurile casei sau te vor face să scoți din buzunar o sumă suplimentară. Ia și aceste lucruri în considerare, pentru că de bună seamă se vor adăuga la bugetul necesar pentru transformarea casei vechi în casa visurilor tale.

Costurile cu utilitățile

Tot ce înseamă utilitățile necesare confortului optim al casei. Încălzire, apă curentă, iluminat și toate celelalte, corelate. Este bine să le știi înainte a achiziționa casa pentru că alfel s-ar putea să ai reale surprize. Nu este totuna să plătești utilități de 500 lei sau de 200 de lei lunar, doar pentru că ai o casă cu consum energetic foarte ridicat.

Gradul de finisare

Majoritatea vânzătorilor de case noi vând locuințe semifinisate. În primul rând pentru că sunt mai ieftine și apoi pentru a putea fi personalizate de cumpărător. Gradul de finisare al casei va influența costul total al casei cu cel putin 15-20%.

Prețul pe metru pătrat util

Unul din indicatorii cheie în imobiliare, pentru că permite comparația între zone diferite și chiar între țări și localități.

Altă soluție – cumpără o casă la stadiul semifinisat

Atunci când cumperi o casă sau un apartament nou, ai la dispoziție două variante: fie achiziționezi locuința cu toate finisajele și îmbunătățirile gata efectuate, fie cumperi o locuință semifinisată. Foarte mulți dezvoltatori imobiliari vând case noi, însă nefinisate. Acestea au prețuri cu până la 20% mai mici decât în cazul în care ar fi beneficiat de toate finisajele în momentul achiziției.

Varianta „la roșu” este, astfel, mai profitabilă decât achiziționarea unei case cu toate finisajele. Tu va trebui să continui ulterior lucrările de interior, însă acest lucru te va ajuta să economisești câteva mii de euro până să te muți efectiv în casă.

Cumpără o casă în afara orașului

Dacă vrei să cumperi o casă la un preț foarte mic, orientează‐te către o locuință aflată la periferia orașului sau chiar în afara acestuia. Singurul lucru la care trebuie să te gândești este infrastructura. Calculează cât timp faci efectiv de la potențiala ta casă până la locul de muncă, utilizând mijloacele de transport pe care le ai la dispoziție. Ai putea afla că petreci mult mai puțin timp în trafic, deplasându‐te din afara orașului până la locul de muncă sau până în centru, decât petreci în acest moment.

Vizitează locuința împreună cu un expert

Înainte de a cumpăra locuința și mai ales în timpul negocierilor de preț, vizitează locuința cu o persoană care lucrează în domeniul construcțiilor și/sau imobiliarelor și poate constata eventualele defecțiuni ale instalațiilor sau calitatea precară a lucrărilor de interior. Acest lucru este descurajant pentru proprietarul care pretinde un preț mai mare decât cel real, iar tu afli de fapt ce ești pe cale să cumperi. Acestă strategie te ajută enorm atunci când negociezi prețul locuinței și când îl compari cu prețurile altor case care ți‐au făcut cu ochiul.

Dacă ți-a fost de folos articolul, aruncă o privire pe casa de mai jos din Cartierul Iris care poate fi casa visurilor tale.

Casa este dispusă pe 2 niveluri, P+E, are suprafața utilă de 120 mp, teren în proprietate de 350 mp, se predă la stadiul semifinisat cu toate instalațiile pe poziții, centrală termică, calorifere, iar parterul dispune de încălzire în pardoseală.

Un mare plus îl reprezintă calitatea construcției și a amenajării exterioare, suprafața vitrată destul de generoasă, poziția și orientarea care dau o luminozitate deosebită casei precum și un coeficient termic destul de ridicat, iar faptul că toate cele 3 băi sunt prevăzute cu geam accentuează atenția la detalii a dezvoltatorului pentru confortul viitorilor locatari.

Vă recomandăm spre vizionare această casă și suntem ferm convinși că o veți lua în considerare ca opțiune pentru o viitoare locuință!