Facturile la energie electrică și gaze naturale reprezintă motive de îngrijorare pentru tot mai mulți dintre noi. Înainte să așteptăm cu sufletul la gură o factură, poate ar fi bine să ne gândim dacă nu este ceva ce putem face chiar noi pentru a reduce din consum.

Economisirea energiei electrice și a gazelor naturale nu doar că ne va ajuta la plata facturilor, dar ne va da și o stare de bine. Când știm că noi înșine contribuim la sănătatea Planetei prin gestionarea responsabilă a resurselor sale naturale, avem mari șanse să ne bucurăm de viață și mediul înconjurător în armonie.

Pentru început, ar fi bine de știut că eficiența energetică ne poate ajuta la plata facturilor și cuprinde modalitățile prin care se poate reduce consumul de energie, fără o diminuare a confortului de acasă sau de la locul de muncă. Hai să descoperim împreună soluții ușor de pus în practică și care te pot ajuta să economisești energie electrică în intimitatea locuinței tale.

Investește

Poate părea contraintuitiv ca atunci când vorbim de economisire să aducem în discuție noi cheltuieli, dar un aparat electrocasnic cu indice de energie electrică A++ consumă cu până la 50% mai puțină energie electrică decât un aparat din clasa B. Așadar, pe termen mediu și lung, investiția îți va fi mai mult decât amortizată de facturile la energia electrică. Pentru consumul claselor energetice, poți consulta raportul realizat de Departamentul de Eficiență Energetică din cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Reglează

Ai decis să investești în electrocasnice noi și eficiente energetic? Bravo! Ai grijă să le achiziționezi pe cele cu un consum energetic reglabil. Altfel spus, chiar tu vei putea controla nivelul de energie consumat de electrocasnicele tale. Alege aparate cu diferite trepte de viteză sau temperatură sau, și mai bine, care au un modul economic încorporat.

Nu uita

Nu uita niciun bec pornit când ieși din casă. În plus, nu uita nici aparate în priză atunci când nu le folosești. Televizorul sau calculatorul consumă energie electrică chiar și în modul stand-by. Oricât de puțin ar consuma, ideal este să reduci tot consumul de care nu te bucuri și să ”culegi roadele” acestei economisiri pe termen lung. Tot aici, nu uita că și tableta, telefoanele mobile și laptopul consumă chiar dacă li s-au încărcat bateria. Nu uita să scoți încărcătoarele din priză odată ce acestea sunt încărcate.

Iluminatul

Ferestrele supradimensionate sau o aplasare bună a locuinței îți pot asigura lumină naturală pentru cât mai mult timp. În schimb, când nu avem norocul unei astfel de locuințe, putem utiliza becurile LED în defavoarea celor clasice.

Becurile LED consumă și de zece ori mai puțin decât cele obișnuite și au, în plus, o durată de viață de până la 50.000 de ore, înlocuirea lor fiind mai rară decât în cazul becurilor obișnuite.

Schimbă

Dacă te străduiești să-ți ții consumul sub control dar nimic nu pare să funcționeze, ia în calcul și schimbarea furnizorului de energie electrică. Liberalizarea pieței furnizorilor de energie electrică și gaz reprezintă un lucru bun.

Mai mulți furnizori înseamnă o competiție sănătoasă pe piață și șanse mai mari pentru tine să găsești un tarif mai mic. Verifică toți furnizorii care-ți pot oferi energie electrică și compară prețurile și avantajele. Vezi dacă nu poți beneficia de o reducere de preț anuală dacă alegi un nou furnizor.

Dă mai departe

Fie că locuiești singur, cu familia sau cu prietenii, la casa ta sau în chirie, este foarte important să antrenezi pe toată lumea în economisire. Împărtășește-ți decizia de a economisi, prezintă-le celor cu care locuiești soluțiile și asigurați-vă că le respectați. De asemenea, obiceiurile bune și sănătoase se învață din timp. Implică-ți și copiii în economisirea energiei electrice și povestește-le cu drag despre sănătatea Planetei și cum, indiferent de vârsta pe care o avem, o putem ajuta și susține.

Dezgheață

Știai că un congelator care acumulează gheață consumă cu 30-70% mai mult pentru răcire? Când observi că începe să se depună gheață în congelator, fă-ți timp și dezgheață-l pentru a evita acest lucru. De asemenea, dezgheață frigiderul, congelatorul sau lada frigorifică atunci când nu le folosești: când pleci în vacanță sau pe timpul iernii - dacă ai posibilitatea să-ți depozitezi alimentele într-un alt spațiu rece.

Eficiența energetică nu trebuie confundată cu reducerea masivă a consumului. Desigur, este bine să reduci consumul la minim și mai ales să ai grijă ca aparatura din locuință să nu consume energie când nu o folosești, dar eficiența energetică înseamnă în primul rând o utilizare inteligentă a energiei.

În încheiere, îți lăsăm o listă la care poți apela ușor, oricând vrei să consumi inteligent energie electrică:

  • spală hainele la temperaturi scăzute, folosind programe cât mai scurte;
  • folosește mașina de spălat doar când o poți încărca la capacitate maximă;
  • dezgheață frigiderul, congelatorul sau lada frigorifică imediat ce se formează gheață și când nu le folosești;
  • trage draperiile și lasă lumina naturală să inunde locuința;
  • investește în soluții inteligente ca electrocasnice din clasa A++ sau becuri LED;
  • ia în calcul schimbarea furnizorului și studiază toate ofertele disponibile pe piață în momentul în care te decizi să faci asta;
  • scoate din priză ce nu folosești;
  • implică toate persoanele cu care locuiești în economisirea energiei electrice, indiferent de vârstă.
  • Susținem eficiența energetică și economisirea resurselor naturale și te încurajăm să ai încredere că și tu poți schimba în bine obiceiurile tale de zi cu zi. Rămâi cu noi și află data viitoare cum poți economisi și plăti mai puțin pentru gaze naturale.