Confortul de acasă cuprinde multe elemente care te fac să te bucuri de fiecare moment. Cu temperaturi tot mai scăzute afară, să te întorci la o locuință călduroasă și luminoasă a devenit deja o necesitate. Dar ce te faci când vin facturile lunare? Parcă tot confortul se transformă în disconfort și începi calcule nesfârșite care-ți dau bătăi de cap.

Am discutat în articolul trecut despre soluții de eficiență energetică menite să-ți salveze bugetul. Hai să descoperim împreună și câteva soluții pentru o factură prietenoasă la gaze naturale și care să nu-ți afecteze confortul de acasă.

Pentru început ar fi bine de știut că factura la gaz nu măsoară de fapt, volumul de gaz, ci energia produsă de arderea gazelor. Dintre cheltuielile lunare, factura de gaze acoperă un procent semnificat care bineînțeles crește în lunile friguroase. Este important să afli cum poți face economie la gaze într-un mod eficient, încât să nu-ți fie afectat confortul.

Iată 7 astfel de soluții eficiente:

1. Acordă atenție îmbinărilor ferestrelor

În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă, pierderile de căldură prin spațiile neizolate îți pot aduce până la 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. Astfel, ar fi bine să izolezi ferestrele cu tâmplărie din lemn dar și să verifici îmbinările ferestrelor indiferent de materialul lor.

2. Pregătește-ți caloriferele

Aerisește caloriferele și verifică regulat instalația de căldură nu doar pentru binele bugetului tău, dar și pentru siguranța ta. Apelează la specialiști pentru verificarea instalației dar și pentru aerisirea caloriferelor. Ai de unde alege, așa că poți găsi investi în aceste verificări constante și-ți vei recupera banii la următoarele facturi.

3. Reglează confortul

Este bine de știut că orice grad în plus peste 19℃ poate însemna o creștere a consumului de gaze naturale cu aproximativ 8%. Nu tremura în casă, dar ia aminte la sezonul în care ne aflăm și îmbracă-te ca atare. Perioada tricourilor și a pantalonilor scurți va reveni, îți promitem. Momentan adaptează-ți ținuta la sezon și astfel nici nu vei suferi un șoc de fiecare dată când ieși din casă.

4. Împrietenește-te cu un termostat de ambianță

Un termostat de ambianță poate reduce costurile de încălzire cu până la 25%. Dacă ai deja unul dar nu-l prea foloseai, descoperă-l și împrietenește-te cu el sau achiziționează unul compatibil cu centrala ta.

Termostatul ambiental va comanda funcționarea centralei în funcție de setările sau programele pe care le dorești. Vei putea astfel să te bucuri de o locuință încălzită dimineața și seara când vii de la muncă, iar pe timpul zilei temperatura va fi redusă, iar tu vei economisi fără să renunți la confort. Dacă nu ai centrală termică, poți monta robinete cu cap termostat de calorifer pe care să le reglezi asemenea unui termostat ambiental. Închide-le când pleci de acasă, deschide-le cât ești acasă și bucură-te de diferența la factură.

5. Aerisește inteligent

Deschide larg ferestrele pe perioade scurte de timp în loc să le rabatezi pe durate mai lungi. Spațiul se va aerisi și se va încălzi mai repede astfel. O fereastră întredeschisă pe o perioadă mai lungă de timp va genera pierderi de căldură mai mari.

6. Lasă loc și nu le bloca misiunea

Ai grijă ca distanța dintre calorifere și alte obiecte din cameră să fie undeva la minim 50 de cm. Nu acoperi caloriferele cu perdele sau draperii și nu le bloca cu piese de mobilier. În plus, nici nu pune obiecte pe ele pentru că vei limita distribuția uniformă de căldură. Aerul încălzit va circula necorespunzător, camera nu va fi îndeajuns de încălzită, iar toate se vor traduce în pierderi de căldură de 10 – 15%. Așadar, nu îngreuna misiunea caloriferelor, sunt acolo să-ți încălzească locuința oricât de tentant ar fi să-ți usuci hainele pe ele.

7. Gătește cu poftă, nu cu pierderi

Poți face economie și savura mese delicioase gătite acasă. Folosește cu încredere oalele sub presiune. Nu pune la fiert mai multă apă decât este necesar. Folosește capacul pe tigaie sau oală de câte ori este nevoie – mâncarea se va găti mai repede și tu eviți să pierzi căldură inutil. Folosește ochiurile de aragaz sau arzătoarele potrivite pentru dimensiunea oalei sau cratiței în care gătești.


Acestea sunt doar 7 soluții la îndemână care-ți pot salva din bugetul destinat cheltuielilor lunare.

Desigur, există și soluții mai dramatice cum este izolarea locuinței sau înlocuirea sistemului de încălzire dacă nu mai este destul de performant dar până acolo poți încerca din pașii mici și siguri pe care ți i-am prezentat.

Când acasă nu se mai simte acasă și parcă toate sunt împotriva ta, ar putea fi momentul pentru o schimbare imobiliară.

Noi am putea fi partenerii încredere de care ai nevoie pentru tranzacții imobiliare profesioniste, sigure și atente cu bugetul tău.