Dacă ai balcon, ar fi bine să nu-l ignori. Unii dintre noi tindem să folosim acest spațiu pentru depozitare și eventual întinderea rufelor la uscat, dar balconul se poate transforma într-o adevărată oază a casei dacă îi acorzi un pic de atenție.

Ți-ar plăcea să te bucuri și tu de un spațiu care să-ți încarce bateriile ori de câte ori petreci timp acolo? Ei bine, balconul este locul ideal pentru acest lucru.

Ce faci când ai un balcon deschis?

Un balcon care momentan fie e gol, fie este plin de cutii și lucruri depozitate îți poate împiedica imaginația și inspirația.

În primul rând tipul de balcon dictează amenajarea. Ai un balcon deschis sau închis

Pentru balconul deschis, principalele provocări sunt expunerea la apă, praf, temperaturi ridicate sau din contră scăzute dar și amenajarea unui loc intim, care să te protejeze de privirile curioase. Cu toate acestea în minte, ai grijă în primul rând ca orice piesă de mobilier sau accesoriu aduci în balcon să fie rezistentă la intemperii. Metalul sau plasticul mai tare fac față cu brio la provocările unui balcon deschis.

Dacă îți plac florile în ghivece deosebite și spațiul îți permite, poți aduce câteva în balcon. Ai doar grijă ca acestea să fie bine ancorate și să nu sufere nici în cazul unei furtuni extreme. Dacă florile naturale ți se par complicate, poți opta pentru cele artificiale.

Mobilierul și accesoriile îți permit crearea unui spațiu intim și pot face din balconul tău loc de luat masa, de relaxare, de sport, de petrecere a timpului cu prieteni, de joacă sau chiar de muncă.

Idei pentru balconul închis

Pentru balconul închis nu trebuie să acorzi așa multă atenție materialelor mobilierului sau accesoriilor. În schimb, într-un balcon închis poți amenaja locul de luat masa sau dacă insiști să depozitezi lucruri aici, poți depozita de exemplu cărți, în mini biblioteci moderne, de care te poți bucura dintr-un fotoliu confortabil.

Balconul închis este o extensie a camerei și ar fi bine să urmărești dacă nu același stil, măcar aceeași cromatică a mobilierului și accesoriilor.

Când spațiul nu ține cu tine

Dacă balconul tău este foarte mic, nu abandona ideea amenajării lui. Folosește un mobilier compact, poate chiar multifuncțional ca o băncuță cu spații de depozitare incluse. De asemenea, scaunele pot fi pliabile și strânse de fiecare dată când nu stai în balcon.

Pentru balcoanele înguste, poziționarea mobilierului este cea mai importantă. Folosește mese sau scaune înalte pentru a beneficia de cât mai mult spațiu. Montează rafturi sau etajere de perete pentru a da impresia unui spațiu cât mai aerisit dar și atent decorat.

Stilul dă tonul

Știi la ce să ai grijă - materiale, poziționare, destinație spațiu dar nu știi ce stil să abordezi? Pentru balcoanele închis ar fi bine ca stilul să fie în acord cu camera din care fac parte acestea. Pentru balcoanele deschise poți aborda și un stil diferit de cameră, ba chiar de toată casa.

Pentru un efect de spațiu aerisit și unde-ți poți aduna ușor gândurile, abordează stilul minimalist. În acest stil îți vei amenaja balconul cu puține elemente dar cu impact și funcționalitate mare. O canapea care include și spații de depozitare, o măsuță de cafea cu spațiu dedicat revistelor, un scaun cu masă de laptop integrată, toate piesele din stilul minimalist servesc cel puțin două necesități. Utilizează o piesă de mobilier pentru mai multe activități și te poți bucura de spațiu.

Dacă vacanța e departe și ai nevoie măcar de atmosfera ei, o idee ar fi să amenajezi balconul în stil rustic. Pentru un astfel de stil, folosește-te de elemente din natură cum ar fi buștenii pe care poți sta în loc de scaun. De asemenea, poți monta o mochetă verde care să imite iarba sau gazonul și poți amplasa și diferite poze sau suveniruri din vacanțe pentru o atmosferă optimistă și relaxată.

Pentru o atmosferă exotică și ușor romantică poți opta pentru stilul oriental. Relaxarea și meditația sunt încurajate de acest stil care are la bază multe covoare și folosirea pufurilor sau pernelor pentru stat, în defavoarea scaunelor clasice. Accentele aurii sau arginitii pe diferite obiecte decorative te vor face să te simți ca în 1001 de nopți.

Ai grijă să nu uiți

Iluminatul - în special dacă îți petreci serile și nopțile în balcon acordă atenție surselor de iluminat pentru o atmosferă potrivită cu amenajarea și decorul.

Ancorarea accesoriilor - evită riscurile de a vărsa sau chiar scăpa de la balcon obiecte de decor. Ancorează-le, pune-le pe suporți speciali sau undeva unde nu prezintă riscuri.

Nu uita de plante - dacă acestea sunt naturale, verifică frecvența cu care trebuie udate și nu uita de ele pentru că pe cât de bine arată, pe atât de repede se pot usca fără grija și atenția ta.

Tu în ce îți propui să îți transformi balconul? Ai încredere în alegerile tale și bucură-te de rezultat.

Dacă nu ai balcon și parcă-parcă îți surâde ideea unuia, poate ar fi bine să iei în calcul o nouă locuință. Îți stăm la dispoziție pentru alegeri imobiliare inspirate, care-ți respectă toate nevoile.