Piața de investiții imobiliare a devenit alternativa atrăgătoare a antreprenorilor români, dar și a persoanelor care vor să-și diversifice variantele de plasare a capitalului obținut din alte afaceri. Văzută ca o sursă de venit, investiția imobiliară reprezintă o variantă considerată majoritar sigură.

Față de tranzacții sau investiții la bursa de valori de exemplu - care necesită o informare și un studiu serios - investiția în imobiliare este văzută ca o investiție mai simplă sau cel puțin mai ușor de înțeles.

Noi îți garantăm că o investiție în imobiliare este o decizie care necesită o foarte bună și minuțioasă analiză prealabilă pentru că vine la pachet cu sume de bani considerabile, efort, timp și implicare.

Îți recomandăm să ții seamă de următoarele 10 sfaturi dacă te gândești să investești în imobiliare în viitorul apropiat.

1. Informează-te

Este primul lucru pe care ar trebui să-l faci încă din secunda când decizi să investești în imobiliare. Citește cărți, ghiduri, forumuri sau articole de blog utile în acest sens. Descoperă ce înseamnă să investești în imobiliare chiar de la persoane care au făcut asta și își împărtășesc experiența. Experiența altora îți va face cunoștință și cu piedicile care s-ar putea ivi când faci o investiție imobiliară. Bine de știut este și că munca ta nu se termină după ce ai făcut o achiziție imobiliară, din contră, de atunci începe.

2. Clarifică obiective financiare

O investiție imobiliară este una pe termen lung, așa că ia în calcul și factorul timp când îți setezi așteptările financiare de la început. Lucrează la un scop clar și obiective bine determinate. Ajută să ai răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Care sunt obiectivele mele din punct de vedere financiar?

  • Ce aștept de la achiziția unei proprietăți imobiliare?

  • Achiziția unei proprietăți mă va duce mai aproape de realizarea obiectivelor mele financiare?

  • Închiriez locuința? Sau renovez și vând proprietatea?

  • Ce avantajeze și dezavantaje am dacă închiriez?

  • Ce avantaje și dezavantaje am dacă vând?

  • Sunt dispus să am răbdare să-mi recuperez investiția în timp prin închiriere? Sau sunt dispus să cheltui sume de bani într-un timp scurt și să vând proprietatea obținând un profit mai rapid dar poate nu atât de mare?

3. Fă-ți calculele

Tot din etapa de pregătire a investiției propriu zise face parte și capitolul calculelor. Interesează-te de prețul unei zone și al unei locuințe pe care dorești să o achiziționezi. Calculează în câte luni de chirie ți-ai putea amortiza investiția pe care dorești să o faci. Nu omite o marjă de eroare și una dedicată eventualelor pierderi care pot interveni – de exemplu: lipsa chiriașilor câteva luni, o eventuală inundație care să-ți amâne închirierea, o reparație urgentă la care să constați scumpirea materialelor de construcție etc.

4. Nu uita de taxe și comisioane

Este o greșeală frecventă a începătorilor să omită în euforia momentului calcularea taxelor și comisioanelor. Nu uita de ele și notează-le la calcule – taxe notariale, impozit pe profit, TVA în cazul în care achiziționezi proprietate pe firmă, impozit pe locuință, asigurare, comisioane la bănci în cazul în care completezi suma cu un credit, comisionul agenției imobiliare dacă alegi să apelezi la specialiști.

5. Colaborează

Poate te simți invincibil și euforic fiind un începător într-ale investițiilor imobiliare. Poți simți că ai timpul și energia necesară și că o agenție imobiliară te-ar încetini doar. Dacă ți-ai făcut foarte bine temele în prealabil și ai investit și în pregătirea prin studiu a investiției propriu-zise, îți dorim succes în a-ți atinge obiectivele propuse. Dacă vrei în schimb o anumită siguranță, nu ai cât timp ți-ar plăcea pentru vizionări, ba chiar ai început să cauți proprietăți și simți că vizitele au fost doar pierdere de timp, poți lua în calcul colaborarea cu un consilier imobiliar.

Nu te uita doar la comisionul perceput de o agenție, ci încearcă să faci cunoștință și cu agentul sau consilierul imobiliar alocat. Dacă nu poți dezvolta o relație cu acesta, îți va fi foarte greu să colaborezi. Un adevărat consilier imobiliar își va pune toată munca, cunoștințele și efortul în slujba ta. Îți protejează interesele și îți salvează foarte mult timp.

6. Nu te aventura

De fiecare dată când vizitezi o proprietate, fă-o în minte cu ideea că locuința vizionată este o investiție și nu pentru uz propriu. Nu te aventura să investești în proprietăți de lux, o idee mai bună este să te orientezi spre proprietățile obișnuite pentru început. Pentru că ai studiat piața în prealabil, respectând primul nostru sfat 😊, cu siguranță ai o idee despre cerere. Cererea mai mare aparține tinerilor și studenților? Familiior sau persoanelor singure care doresc să trăiască independent în garsoniere sau apartamente cu o cameră? În funcție de bugetul tău și luând în calcul și cererea, achiziționează un imobil care să-ți crească șansele de a-l închiria sau vinde.

7. Vizionează cât mai multe proprietăți

Este o regulă de bază să nu cumperi din prima primul imobil vizitat. Verifică mai multe oferte și vei avea astfel o părere obiectivă cu privire la proprietățile de pe piață. Altfel spus, cu cât vizionezi mai multe proprietăți, cu atât capeți mai multă experiență în a aproxima prețul unei zone și al unui imobil dar și cum se prezintă piața imobiliară la ora actuală.

8. Negociază

Teoretic orice proprietatea scoasă la vânzare se poate negocia. Mai mult sau mai puțin, dacă ești hotărât să cumperi locuința respectivă încearcă se negociezi. În cel mai rău caz o vei cumpăra la prețul inițial cerut dar nu ai nimic de pierdut să încerci o negociere în avantajul tău.

9. Alege-ți cu grijă chiriașii

Ai decis să investești în imobiliare și să închiriezi? Fi foarte atent la chiriașii pe care îi alegi. Există riscuri și ar fi bine să ți le asumi: chiriașii ți-ar putea distruge imobilul, iar după perioada contractuală te poți trezi cu necesitatea unor investiții serioase pentru remedierea pagubelor, chiriașii ar putea pleca mai devreme, chiar mult mai devreme decât perioada contractuală inițială, iar tu le poți reține garanția dacă așa ați stabilit în prealabil prin contract dar imobilul se poate ocupa în câteva luni și nu imediat după plecarea lor. Ia în calcul aceste sincope ale primirii chiriei în special dacă ai investit în imobiliare cu ajutorul unui credit bancar.

10. Asigură-ți investiția

Foarte important este să ai locuința asigurată și să iei în calcul orice problemă majoră care momentan poate părea improbabilă – foc, cutremur, inundație, alunecare de teren etc. Verifică diferite oferte de asigurare a locuinței și alege ce-ți convine mai mult dar ia în calcul să ai una pentru că pagubele pot fi uriașe.

Acestea sunt cele 10 sfaturi pe care le considerăm utile atunci când vrei să investești în imobiliare. Concluzia ar fi că trebuie să te informezi foarte bine în prealabil, să-ți stabilești obiective realiste dar și să ai mult timp la dispoziție pentru a-l investi și pe acesta în căutarea imobilului sau imobilelor care să reprezinte investiția ta în imobiliare.

Consilierii Impakt Imobiliare sunt gata să te ajute fie că ești un investitor începător sau unul cu experiență pe piața imobiliară din Cluj. Pentru noi contează foarte mult să construim relații de colaborare durabile, bazate pe încredere, respect și profesionalism. Dacă aceleași valori te reprezintă și pe tine și ești interesat de o colaborare, abia așteptăm să ne cunoaștem.

Oricât de complexă ar părea, nu uita că investiția în imobiliare este considerată una dintre cele mai sigure investiții. Te încurajăm să iei în calcul această formă de investiție și-ți dorim mult succes!